Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od niedawna mam 750 z 91r i musze w niej wymienic płyny mam pytanie jakie wg was najlepsze beda oleje do skrzyni, silnika bo do chlodnicy i spryskiwczy to juz mam chyba ze jeszce sa jakies potrzebne;) Prosze opomoc

:dance:

Opublikowano
a co to jest dyfer :?: heh nie znam sie zbytnio na samochodach mam dopiero 18lat ale wole wymienic wszystkie plyny i filtry w mojej 750 od nowa niz uzupelniac i mieszac rozne z soba moze mi ktos powiedziec jeszce jak sie sposzcza olej w skrzyni i z silnika w tym samochodzie bo jak otworzylem maske to sie zalamalem nie ma gdzie wsadzic rak :cry2: ale silnik jako silnik mi sie bardzo podoba:) :mrgreen:
Opublikowano
a czemu na lawete to to nie jedźie od spodu masz korki spustowe we wszystkich podzespołach silnik ma mise olejową i tam jest korek spustowy skrzynia też ma mise i korek a dyfer to poprostu most i też ma ale dwa korki wlewowy i spustowy zawsze najpierw odkręca się wlewowy korek do mostu olej W90
BMW sie nie psuje
Opublikowano

... no i potem zostaje jeszcze płyn hamulcowy - ale do tego poproś kogoś kto ma jaieś doświadczenie bo przy tej wymianie trzeba odpowietrzać hamulce i skrzynie biegów / jeżeli to nie jest automat / skrzynia i hamulce pracują na jednym płynie / zbiorniczku / płyn min . klasy Dot 4 .

i żeby było już wszystko to został jeszcze płyn układu wspomagania układu kierowniczego . Autem możesz jeździć , popytaj w okolicy o w miarę taniego mechaniora który by to zrobił / co nie dasz rady sam / i za ile . Z wymianą płynu chłodzącego - też musisz się do tego przyłożyć , trzeba spuścić z chłodnicy i z bloku silnika a potem dobrze odpowietrzyć - o tym poczytasz na forum .

Jak ci wyskoczy komunikat - SERVCE i znaczek zegarka - możesz te czynności pominąć ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

skrzynie tez sobie odpusc tzn sam nie rob bo zaraz bedzie ogloszenie: "kupie skrzynie automat do e32 750" :D

oddaj auto do mechanika skasuje ciebie moze 100zl za calosc a bedzie jak nalezy

Opublikowano
tak jest to automat plyn hamulcowy zawsze jesli jest to mozliwe wymieniam tzw metoda przelania ale jak skrzynie odpowietrzyc mozesz mi powiedziec gdzie sa korki wlewu do mostu skrzyni etc wiem tylko gdzie sie sprawdza olej w silniku i to tez nie napewno bo sa 2bagnety:(
Opublikowano
słuchaj tu automatu sie nie odpowietrza olej wlewa sie przez bagnet oleju to ten z tyłu chyba żułty albo czarny . czerwony jest od silnika a najlepiej to fakt jedź do mechanika bo bedzie jak Kornelio prawi jak ty nie wiesz co do czego to najprędzej narobisz gupot i tyle bedzie
BMW sie nie psuje
Opublikowano
dzieki ustawilem sie juz w ADM na naprawe i przeglad bo chyba mi uszczelka pod glowica poleciela nie jestem pewny ale w zbiorniczku ukladu chlodzenia po wlozeniu palca wyjolem jakis taki jak w oleju i postawnowilem wydac troszke grosza i wiedziec ze bedzie ok niz samemu dlubac i jeszcze cos "zjebac" i wpedzic sie w wieksze wydatki:) to oni mi juz wszystko zrobia:)