Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam rozbite bmw e90 325d 197km z manualem 2007r

Moje pytanie jest takie ile wyniesie mnie przełożenie silnika jeśli kupię np e90 320d z uszkodzonym silnikiem

Pozdrawiam

Opublikowano

Ostatnio myślałem nad podobnym swapem (2.0 do 3.0) ale jest za dużo kombinowania.

2.5d to jest 3.0 słupek = 6 cylindrow = 6 kabli do świec etc

2.0 to tak samo jak 1.8d, 1.6d = 4 cylindy = 4 kable do świec etc

Do przekładki cała elektryka silnika, wał, dyfer ...

w Twoim wypadku lepiej szukać 3.0 walnietej.

Jak się myle to proszę mnie poprawić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No jak? Kupujesz 320d przed liftem. Wywalasz silnik, wiazka wewnatrz auta jest taka sama 2.0d vs 3.0d. Wyciagasz swoje 3.0d i wstawiasz do auta. Przeciez wiazke silnika 6 cylindrow zabierasz z silnikiem. Wstawiasz ecu swoje od 3.0d, zmieniasz frm/dsc/cas na to od 3.0d i chodzi. Nie mozesz kupic auta po lifcie oraz tego co ma nowsza skrzynke bezpiecznikow czyli po 03/2007.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na to pytanie ciezko dac odpowiedz. Nalezy jeszcze zmienic wszystkie przewody wodne w komorze, przewody klimy, intercooler, poduszki silnika, licznik. W swojej alpinie zmienialem z przedlifta 2.0d m47 na polifta 3.0d n57 i roboty troszke bylo, co prawda zmienialem tez skrzynie z manuala na automat zf8hp ale troszke zabawy z samym silnikiem bylo.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zapomniałem, nalezy sprawdzic czy skrzynia pasuje, wal, dyfer, poloski? Lista sie powieksza :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak widzisz zadawanie takich pytań na forum nie da Ci wiarygodnych, pełnych informacji. Ogólnie nie polecam robienia takich swapów w nowoczesnych samochodach. Zmian wbrew pozorom jest bardzo dużo a druciarstwo przy samochodach rozwijających spore prędkości na publicznych drogach - niebezpieczne.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie przesadzajmy. Swapy sa ok jesli robione z glowa i przez osoby co maja pojecie o bmw.