Skocz do zawartości

535D problem po wywaleniu DPF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo proszę o jakieś rady...

W tamtym tygodniu zdecydowałem usunąć dpf. W poniedziałek zapaliła się kontrolka silnika z komunikatem

"Podwyższona emisja zanieczyszczeń". Samochód zaczął mocno dymic stracił na mocy. Zadzwoniłem więc tam gdzie robiłem dpf i kazali przyjechać. Dzisiaj dzwonią że nie wiedzą co to jest i rozkładają ręce.

Bardzo proszę o radę ew gdzie mogę podjechać z problemem w Trójmieście

Opublikowano

Po co tacy ludzie biorą się za robotę przy autach jak nie potrafią zdiagnozować takiego prostego silnika :duh:

Mogli ci podać chociaż błędy jakie wyszły przy odczycie, jeżeli wgl je odczytali.

Opublikowano
Bardzo proszę o jakieś rady...

W tamtym tygodniu zdecydowałem usunąć dpf. W poniedziałek zapaliła się kontrolka silnika z komunikatem

"Podwyższona emisja zanieczyszczeń". Samochód zaczął mocno dymic stracił na mocy. Zadzwoniłem więc tam gdzie robiłem dpf i kazali przyjechać. Dzisiaj dzwonią że nie wiedzą co to jest i rozkładają ręce.

Bardzo proszę o radę ew gdzie mogę podjechać z problemem w Trójmieście

Możesz mieć problem z egr, poszukaj tematów z tym związanych, wszystko jest opisane co trzeba zrobić, sprawdzić. Takich przypadków jak twój było mnóstwo, sam to przerabiałem :D

852c2d3fdc685c61m.png
Opublikowano
  • Autor

EGR jest ok, przepustnica i przepływomierz też. Jest podejrzenie któryś wtrysk jest przyczyną. To może być dobry trop?

Ogólnie na tą chwilę problem jest tego typu że po dodaniu gazu samochód jest zamulony, dopiero po 4-7 sek wkreca się na obroty i idzie normalnie

Opublikowano

Jeśli egr jest na swoim miejscu to przede wszystkim wężyki podciśnień do sprawdzenia jak i sam zaworek sterujący egr. Zakładam, że dpf został programowo usunięty poprawnie (choć skoro szpece rozkładają ręce to zaczynam wątpić). Zacznij jednak od podciśnień. U mnie sparciałe wężyki powodowały błąd emisji spalin.

Pozdrawiam!

Im wolniej jadę, tym dłużej mnie widać...
Opublikowano
Trzeba usunąć egr i zaślepic klapy wirowe, było to zrobione?
Opublikowano
  • Autor
Tak, klapy zostały zrobione po kupnie samochodu
Opublikowano
Programowo też był usunięty dpf?
Opublikowano
  • Autor
Tak, program jest wgrany. Mimo to pokazuje sue komunikat o zwiększonej emisji spalin
Opublikowano
Napisz gdzie robiłeś tą usługę?