Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Bardzo żadko się odzywam ale regularnie do was zaglądam .

Tak sobie własnie siedzę i szperam po niemieckich stronkach z ogłoszeniami motoryzacyjnymi rozglądając się za E28 .

Juz od dawna mam ochote na takie 528 lub 535 - uważam że obok E24 najładniejsza sylwetka jaką wyczarowali bawarscy projektanci .

Na czym polega mój "problem" ? Otóż ceny za granicą ładnej sztuki oscylują w granicach 2000-3000 EUR , przy czym to też sa raczej średnie ceny .

Nie widze w tym nic złego bo wydaje mi sie że warto tyle zapłacic za zadbane E28 .

Nie mniej należę do tych osób , którym szybko się nudzi auto ;) i jeszcze nie zdarzyło mi się wytrzymać dłużej niż 2 lata z jednym samochodem .

I tu pytanie do was - czy jest to realne aby w naszym kraju sprzedać takie auto potem z niewielką stratą ?

Totalnie tu się nie orientuję , a średnio mi się uśmiecha kupić taką BMke za te powiedzmy 2000-3000EUR , po czym za jakieś 1,5 roku sprzedać je za połowe tej ceny bądż mniej .

Nie wiem , moze to głupie pytanie ale przeglądając oferty np na allegro to całkiem dobry stan mozna nabyć za 4000-5000 zł - ale to nie jest to co od Niemca ;)

marnujesz życie jeżeli nie jesteś dobry w tym co robisz
Opublikowano

Jedyne modele E28 sprzedawalne u nas za rozsądną cene to 528i i 535i aczkolwiek i tak nie jest to poziom niemieckich cen :roll: moim zdaniem jesli kupisz E28 z niemiec w polsce napewno na nim stracisz.Bo dochodzą do tego wszystkie opłaty akcyzy i wiadomo wymiany olejów płynów itd...

Chociaż nie jesteśmy w stanie przewidzieć co bedzie na rynku za 2-3 lata :wink:

Opublikowano

strata ok , to jest normalne . Ale mi chodzi bardziej o taka sytuacje kiedy wydam na takie auto 12-15tys zł i po relatywnie krótkim czasie uzytkowania nikt mi więcej niż 5-6tyś zł za to nie da (zakłądając że auto utrzymam w nienagannym stanie) .

Aktualnie właśnie "usiłuję" sprzedac swoje obecne auto jakim jest MB W123 i moja cena wywoławcza jest z deko wyższa niż średnie ceny tego modelu i od ludzi tylko słyszę "Panie za te pieniądze kupie 124" - typowa Polska mentalność , i tego własnie się obawiam .

Zdaję sobie sprawę że poniekąd są to uroki uzytkowania/sprzedaży youngtimerów (w Polsce) .

Sprecyzuję jeszcze pytanko - czy znacie przypadki , w których sprzedano E28 za cenę adekwatna do stanu ? Bądż otrzymaliście za swoje wypieszczone sztuki godziwe pieniądze ? - chodzi mi o konkretne przykłady .

Zakładam że auto niebite , niemalowane w stanie nzwijmy to - wyjatkowym i dokumentacją .

Mam nadzieję że wiadomo w mniej więcej o co mi chodzi ;)

Opublikowano
100% trafienie z tą "polską mentalnością", z moich doświadczeń wynika - kochaj albo rzuć. Niestety wg mnie nawet za 5 lat nie możemy liczyć na zmianę cen/mentalności w stosunku do youngtimerów czy zabytków, NIESTETY!!

Pozdrawiam

GregM

E28 528 iA '84

Opublikowano (edytowane)
100% trafienie z tą "polską mentalnością", z moich doświadczeń wynika - kochaj albo rzuć. Niestety wg mnie nawet za 5 lat nie możemy liczyć na zmianę cen/mentalności w stosunku do youngtimerów czy zabytków, NIESTETY!!

Ja jestem bardziej za tym "kochaj" i własciwie zawsze kieruję się przy kupnie auta bardziej emocjami niz rozsądkiem .

Powiedziałem sobie że w końcu kupie "normalne" auto ale qżwa nie moge sie tej choroby pozbyć i jak by nie patrzeć to nic mi nie podchodzi powyżej powiedzmy 88 rocznika .

Koszty utrzymania ok - właściwie i tak cała zabawa polega na tym pieszczeniu , więc tu nie ma problemu .

Ból pojawia się przy sprzedaży - czy "nas" jest na prawdę tak mało w tym kraju ?

Mało tego - urzęduje na paru forach związanych z tematyką youngtimerów , gdzie są też naturalnie oferty sprzedazy i czasami mozna znaleść tam na prawdę dobre auto za które dany właściciel rząda odpowiednia kwote - ale i tu nawet własni forumowicze marudzą że za drogo , a tacy przeciez najbardziej powinni docenić stan takiego auta .

Edytowane przez Mehow
Opublikowano
docenić może doceniają gorzej chyba z możliwościami pozyskania :8), hmm to ciężka choroba, na którą cierpię i ja :mrgreen:

Pozdrawiam

GregM

E28 528 iA '84

Opublikowano

No to jesteśmy skazani i trudno się mówi , tak chyba juz ma być ;)

ps. nie chce ktoś ładnego 123 ? :lol:

Opublikowano

oj mam Ci mówić co ja bym nie chciał mieć w garazu ;)

jeszcze mam pytanko ... możecie mi polecić jakieś portale internetowe z ogłoszeniami sprzedazy ? (oprócz mobile i autoscout24) - jakieś fora z działem "giełda" czy cos w tym stylu .

Opublikowano
Polska jest tak smieszna za ja za to auto - www.e21.pl/ludwik/ 5500zl nie moge dostac :) Dalem za nia 5.500 wlozylem prawie 15.000 i nie moge tamtej ceny dostac :)

no i właśnie o to mi chodzi . Widać że twoja się trzyma kupy nie mniej osobiście nie widzi mi się M-pakiet na e-28 , poza tym to td .

Myślę że jeżeli miała to być 535 w na prawdę ładnym i org stanie to 10tyś jest do uzyskania na naszym rynku .

Opublikowano
Polska jest tak smieszna za ja za to auto - www.e21.pl/ludwik/ 5500zl nie moge dostac :) Dalem za nia 5.500 wlozylem prawie 15.000 i nie moge tamtej ceny dostac :)

:think: :think:

Peron,

na twoim miejscu spróbowałbym sprzedać samochód np. na niemieckim eBay, dokładnie opisując jego historię w twoich rękach. Z Berlina do Szczecina jest żabi skok...

Lepiej, żeby twój egzemplarz poszedł w ręce zorientowanego Niemca, niż miałby trafić do rodaka za śmieszne pieniądze, w 8 na 10 przypadków przeznaczony "na zajechanie" w parę lat, z oszczędnościowym serwisem, jako holownik u laweciarza na dorobku :wink:

E28 w Polsce wciąż uchodzi za "dziadówę".

W Niemczech zaczyna już być doceniana.

Gdzieś słyszałem, że nie ma ich już wiele czynnych w Germanii.

Ponoć około 17 tys. egz. ma jeszcze ważną rejestrację.

Kupując świetnie utrzymany egzemplarz E28 teraz, a sprzedając je za 2 lata, na pewno wyjdzie się na minus.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

zgadza się , jezeli chodzi o popularność e28 w Polsce to bidnie to wyglada - np w porównaniu do W123 . Ale wydaje mi się że właśnie ten fakt czyni to auto jeszcze bardziej wyjatkowym - a o to chyba chodzi .

Zauważyłem że 2,8 sa znacznie tańsze niz 3,5 i to mogłoby być złotym środkiem ... choć cieknie mi ślinka na te 218 kucyków , kiedys miałem okazje się takim przejechać i nie ma porównania do 2,8 - nie zapomne tego dreszczyku

Opublikowano

Peron,

na twoim miejscu spróbowałbym sprzedać samochód np. na niemieckim eBay, dokładnie opisując jego historię w twoich rękach. Z Berlina do Szczecina jest żabi skok...

Lepiej, żeby twój egzemplarz poszedł w ręce zorientowanego Niemca, niż miałby trafić do rodaka za śmieszne pieniądze, w 8 na 10 przypadków przeznaczony "na zajechanie" w parę lat, z oszczędnościowym serwisem, jako holownik u laweciarza na dorobku :wink:

Powiem Ci ze Niemcy nie kupia auta z Polski chocby nie wiem jak wygladalo i jak bylo pieknie zrobione. Nie wiem czy kojarzycie Baura Kaliny z Zakopanego - http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1525722. U nas cena niewygorowana dla znawcow tematu bo nie oszukujmy sie 12.000zl za ten samochod w takim stanie to jest niezla cena. Ale o czym chcialem powiedziec - auto to wystawiane kilkakrotnie na ebay nie mialo powodzenia bo wiedzieli ze auto jest z Polski. NIE MA SZANS SPRZEDANIA AUTA Z POLSKI DO NIEMIEC chocby nie wiem co. A w Polsce nikt nie da za auto 20 letnie 12.000zl bo po prostu malo kogo na to stac, nie jest to ani modne ani trendy wiec nawet tych co stac sobie nie kupia ... Taki mamy kraj, taki przekroj spoleczny, takie a nie inne zarobki i z tego wsyzstkiego wynikaja takie sprawy - brak zainteresownia autami starymi, w dobrym stanie za cene auta 10letniego - proste :) A no i zeby nikt sie nie oszukiwal mysle ze tak jeszcze z 15-30 lat bedzie :)

Opublikowano
Nie wiem czy kojarzycie Baura Kaliny z Zakopanego - http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1525722. U nas cena niewygorowana dla znawcow tematu bo nie oszukujmy sie 12.000zl za ten samochod w takim stanie to jest niezla cena.

BTW, a co ona tak swoje BMW wyprzedzaje :?: :?: :?:

To jest bodaj drugie w ciągu pół roku, jak mnie pamięć nie myli... :think:

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano (edytowane)
mehow - napisz więcej o mb 123, na pw, chetnie zdj,

wrzuce tu linka z opisem z forum ;)

http://cultstyle.pl/forum/viewtopic.php?t=3284

najistotniesze sprawy które się tycza tego auta to fakt ze ma pierwsze blachy , niespawane i zdrowe - całe życie garazowany , jestem drugim właścicielem od nowości .

Wady-niestety był bity z przodu i to widać ...

EDIT aktualne fotki na 8ej stronie topicu

Edytowane przez Mehow
Opublikowano
Nie wiem czy kojarzycie Baura Kaliny z Zakopanego - http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1525722. U nas cena niewygorowana dla znawcow tematu bo nie oszukujmy sie 12.000zl za ten samochod w takim stanie to jest niezla cena.

to jest ON :) sprzedawał także ostatno e28 535 z 2.4D....

Opublikowano

Sorry, nie znam wszystkich z widzenia :oops:

Nick "Kalina" trochę sugeruje.

(Całe szczęście, że "Jule" jest 100 % kobietą :lol: :8) :mrgreen: )

Opublikowano

z 2.4TD jak juz a sprzedaje bo mu sie znudzily stare parchy :)

Opublikowano

co do e28 robiłem pare orientacji jakiś czas temu bo mi do głowy strzeliło e38 (i jeszcze nie wypadło, poza tym ze już e28 nie chce sprzedać)

mam dość rzadki model w pl czyli eta '85, kupiłem ją za 10k pln, a orientacyjna cena za jaa moge sprzedać to auto to 3-5k na wolnym rynku, nie licze oczywiście kolekcjonerów

wiec jak chodzi o e28 to rada jest taka, ze jak chcesz to kup, zrób z niej cacko, ale nie miej w zamiarze sprzedania jej w pl, bo oglądać ją bedzie stado buraków z myślą jak taniej przewieść kartofle z pola do sklepu.

ten samochód jeszcze da rade, to raz, a 2 to to ze za kilka lat bedzie w dobrej cenie

nie wiem kurde ale mam taką mentalnośc ze jak już mam coś dobrego to trzymam, tak samo trzymam w idealnym stanie w 116 SE '79 (90% oryginał), poza pierdołami typu oleje swiece, kable, oponay i filtry nawet tuleje waczacy i amory ma oryginalne...

i wiem ze kiedyś kiedy bede chiał sprzedać.. chociaż nie wiem kiedy to nastąpi, bo kiedy wsiadam w nówke samochody obecne do 50k pln widze załość w jezdzie i -100% komfortu w porównaniu do tej s-klasy...

dostane za nią wyższą cene niż zapłaciłem i włożyłem...

tak wiec moja rada, jak chcesz to kup ale nie po to zeby sprzedawać, jak zmieniasz auta czesto, logiczne jest ze nie kupuje sie starych roczników tylko max '95 zeby pojezdzić 1-2r. i wyjśc bez względnej straty

nie chce mi sie sprawdząc tego co pisałem czy nie ma literówek, sory bartke kilka piw poszło :P

Czarna Eta (SOLD)................Granatowy Mieczysław (LIVE!).......................Czarna Szmata

http://www.gimnastycy.pl/avatar.jpg