Skocz do zawartości

E61 M54B25 - Spalanie PB przy 120-140 km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie, podajcie proszę jakie spalanie wskazuje wam ekonomizer przy prędkościach 120 km/h oraz 140 km/h.

Pytam ponieważ wydaje mi się, że do tej pory wskazywał mi 8l przy 140 a w tej chwili jest 10. Zauważyłem również, że coś szwankuje chyba wtyczka od przepływomierza bo pewnego razu wskazywał 20kg/h na wolnych. Jak poruszałem wtyczką a raczej ją jakby bardziej wcisnąłem chociaż była wciśnięta do końca (niestety mam wyłamane zabezpieczenie przy przepływomierzu do wtyczki) to pokazał 12/13kg/h i w sumie od kilku dni po powrocie z pracy jak sprawdzam to trzyma te wskazania. Teraz nie wiem czy to wina wtyczki czy tego, że nie ma tego zabezpieczenia przez co z czasem może się coś bardzo delikatnie wysuwać ..

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Cześć. Sprawdzę dziś i Ci napisze :-) a i mam do ciebie prośbę, jakbyś mógł zmierzyć przyspieszenie od 0-100 to byłbym wdzięczny.
Opublikowano
Cześć. Sprawdzę dziś i Ci napisze :-) a i mam do ciebie prośbę, jakbyś mógł zmierzyć u siebie przyspieszenie od 0-100 to byłbym wdzięczny.
Opublikowano

Wszystko zależy od natężenia ruchu oraz stylu jazdy.

W mojej m54b25 przy takich prędkościach spalanie PB ok. 7,5l/100 km. (z komputera podróżnego jak i z dystrybutora) .

Auto w manualu, tempomat używany sporadycznie :norty:

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
Ciężko było złapać pomiar ale udało się, przy 120km/h na tempomacie było około 7.5l, przy 140 nie udało mi się, duże natężenie ruchu...
  • Moderatorzy
Opublikowano
Ja miałem z tym samym silnikiem e39 a spalanie realne przy takich prędkościach tylko raz mierzyłem z trumienką na dachu po autobanach, odcinek 1300km - spalanie w punkt 10l wyszło. Natomiast bez trumienki przy jeździe 120-170 na tym samym odcinku około 12 było. Większość w na tempomacie, skrzynia automat. Ale to dużo do tematu nie wnosi, bo inna buda i buda na budzie. :mrgreen: A chwilowe ciężko ogarnąć, zależy jaka nawierzchnia, górka itp, ale z tego co kojarzę to przy 140 pokazywało w okolicach 10, a przy 150 w okolicach 12 przy tempomacie na równej nawierzchni więc w miarę realnie. Ale jak już piszę, to i przyspieszeniem też się mogę pochwalić: 0-100 10.1-10.3 sec według jakiejś aplikacji na telefon.
Opublikowano
U mnie przyspieszenie do 100 wychodzi 9-9.5s, katalogowo niby trochę inaczej to wygląda i zastanawiam się czy nie wybrać się hamownie :-/