Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Przejrzałem kilka tematów i nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie jadąc autostradą uslyszałem głośny świst po czym auto zaczęło dymić na biało i straciło moc, dojechałem jakoś do domu, przejrzałem auto i nie widać nigdzie wycieku, zdjąłem EGR i dolot pełno oleju lub ropy, w każdym razie wszystko mokre ... Auto to E91 320D M47 z 2006 roku bez DPF fabrycznie. Przebieg 300000 km.

Co może być przyczyną ? Dodam że mocno zaczęło ubywać oleju ale płyn chłodniczy ok.

Opublikowano
Sprawdź turbo w pierwszej kolejności. I w miarę możliwości szybko lub nie używaj auta jeśli nie będzie potrzeby. Znajomy miał to samo, jechał po mieście i nagle coś Duplo, turbo zyglo olejem i zaciaglo do silnika, dostał samozaplonu i amba. Nic wtedy nie zrobisz, żadne próby zgaszeniu czy zdlawienia silnika na nic. Nie mam na celu Cię straszyć, tylko sprawdź turbo. Zdejmij przewód i może tak na sucho z góry coś zobaczysz :D
Opublikowano

Tak jak kolega napisał...

Miałem to samo tylko na szczęśie bez samozapłonu.Na bank turbo ale pewnie już do tego doszedłeś.Katygorycznie odradzam jazdę.Zdejmujesz rurę powietrza co idzie do turbiny i poruszaj palcem wirnik u mnie się się ruszał (góra dół ) a nie powinien.

Kiedys gdzieś czytałem ,że jak padnie turbina podczas jazdy i zapłon złapie olej to jaknajszybciej postaraj sie to "zduśić" czyli zatrzymujesz się i wrzucasz najwiekszy bieg.Niestety są przypadki że sprzęgło nie wytrzymuje ...

Opublikowano
No tak Koledzy, turbo podziękowało !! Objechałem kilku mechaników i niby każdy zrobi za około 2000 zł, ale może polecicie jakiś sprawdzony warsztat w okolicach Włocławka lub Torunia ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przede wszystkim w przypadku tego turba zależy Ci na warsztacie który będzie wiedział co robi. Żeby wyregulować nastawnik potrzebny jest przyrząd elektroniczny a nie podciśnieniowy. Do tego sama turbina nie chodzi dobrze na tanich chińskich wkładach.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Z własnego doświadczenia mogę Ci polecić Perun Turbo w Warszawie. Można wysyłkowa tak jak ja. Wysyłasz im swoje turbo z twoimi danymi do wysyłki i co chcesz robić z turbina. Max 3 dni i turbo jest u ciebie. Ja robiłem w kwietniu i wszystko śmiga super. Jeśli trzeba będzie robić całe turbo razem z elektryka to 1400zl,a jeśli cały środek to 1000zl