Skocz do zawartości

e93 335i WBAWL71028P166755

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co to znaczy oryginalny lakier? 100-150 mikronów? Czy dobre oko fachowca, który powie, że nie ruszane?

Moja "amerykanka" ma na drzwiach i błotniku 60-80 mikronów, nie polerowane, ale na 100% malowane te elementy. Lakiernik korzystając z nowych elementów , ba nawet używanych ale przykładając się do pracy zrobi 150 mikronów i miernikowcy będą twierdzić, że to bezwypadek.

Podsumowując. Cabrio naprawiane "po wierzchu" nie stanowi problemu.

Problem jest inny. Wyczuwam, że nie lubisz "pontonów" a duża masa powoduje, ze to jest ponton. Dodatkowo ...o kontrowersyjnej urodzie.

Opublikowano
  • Autor
Drogi Jakubie, nie mam urazy do powtórnie lakierowanych elementów, jednak sprzedawca orzekł, że wszędzie jest lakier fabryczny. Patrząc na powyższy link ze szkody ucierpiały zderzak i dwa przednie błotniki, które są plastikowe, czyli "niemierzalne" elementy jeśli chodzi o grubość lakieru. Nie wiem jaka to mogła byc szkoda, bo 15000 zł co innego znaczy w ASO, a co innego w niezależnym warsztacie. W pierwszym przypadku sugerowałoby tylko powtórne lakierowanie, a w drugim cholera wie co. Nie ma zdjęć szkody, wiec dalsze rozważanie to będzie wróżenie z fusów. E93 z zamkniętym dachem z pewnością lepiej wygląda i ma lepsze osiągi niż e46 330i touring :D Patrząc na ofertę w Polsce e92/93 chyba znowu nic tu nie kupię. Niestety żeby powtórzyć numer z 2008 roku na dobry samochód muszę mieć 30 000 euro + akcyza, a to rodzi absurd zakupowy.
Opublikowano
Niestety żeby powtórzyć numer z 2008 roku na dobry samochód muszę mieć 30 000 euro + akcyza, a to rodzi absurd zakupowy.

Ba, ale potem jaka przyjemność jazdy przez lata tym czego się konkretnie oczekiwało bez krzty żalu i cienia wątpliwości.

Opublikowano
  • Autor
Dyskusyjna sprawa. W 2008 roku za 6 letnie (78 000km) 330i dałem z pełną akcyzą 80 000 zł. A był to model w owym czasie drugim od góry z mocnym silnikiem, czyli tak jak teraz 335i. Za te pieniadze obecnie można w DE kupić złom 12 letni lub z 2 x większym przebiegiem. Pytanie jeszcze jak to ubezpieczyć, bo eurotax 335i, np. 2007 rok wycenia na max 53 000 zł :mad2: Jestem kompletnie pogubiony w wycenach tych samochodów.
Opublikowano
Pytanie jeszcze jak to ubezpieczyć, bo eurotax 335i, np. 2007 rok wycenia na max 53 000 zł :mad2: Jestem kompletnie pogubiony w wycenach tych samochodów.

Golas może i tak ale zależnie od TU wersją i wyposażeniem można się do oczekiwanej kwoty zbliżyć + stała wartość pojazdu przez cały rok i nie jest źle.

Opublikowano

Jeśli z AC, bo chyba o nim mowa, a masz dokupioną stałą wartość przez cały okres ubezpieczenia - czyli taka sama pierwszego dnia ubezpieczenia jak i ostatniego to sytuacji jaką wskazałeś raczej być nie może.

Jeżeli nie miałeś tego wykupionego lub mowa o OC to co innego.

Każde TU wycenia inaczej, w jednym masz z wyposażenia 15 pozycji do weryfikacji a w innym 50.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Musisz zrobić wycenę biegłego po zakupie i tym się posługujesz. I tak skończy się w sądzie w razie wypadku...

Hitem jest wartość E31

Kupno ładnego egzemplarza to 100.000 PLN w górę.

Podając ubezpieczycielowi do wyceny egzemplarz z przebiegiem 50.000 km wyceniają go na 6000 PLN

Opublikowano
  • Autor
I własnie o tym pisałem. Ta rozbiezność cenowa jest kosmiczna. Oczywiście można wykupić stałą wartość pojazdu, ale ona nie będzie nawet w 70% dobijać do tej z faktury zakupu. Jak wspomniałem, za 80 000 zł kupiłem e46, a w ubezpieczalni max mogłem mieć 53 000 zł i była to mocno naciągana wycena wg lepszego infekspert.
Opublikowano
  • Moderatorzy

Ceny w Polsce w Eurotaxie czy infoekspercie to bzdury.

Patrzyłem teraz na mobile.de

Najtańsze 2007r 335i E93 wersja Euro to miniumum 15 tys Euro x 4,3 x akcyza to 76,5 tys zł.

Opublikowano

Po co patrzeć na goły eurotax, jak każde TU ma jak pisałem wcześniej, różne opcje do zaznaczenia - 15/50 lub więcej.

Ja 320d 2004r kupiłem na początku 2011r za 35k i w ubezpieczeniu wyszło mi 33k. Wszystko to kwestia w jakim TU bierzesz AC.

To samo było teraz z e60 już przy kolejnym ubezpieczeniu tego samego pojazdu, w tym samym TU, miesiąc temu wycenili na 52k albo 53.

Od lat korzystam ze stałej wartości przez cały okres ubezpieczenia a czym droższy samochód tym bardziej warto.

Opublikowano
To skąd biorą te wyceny w eurotax? Brany jest rynek w Polsce czy europa również?

Z analizy wycen aut przedstawianych do wyliczenia akcyzy w porcie w Gdyni :)

Opublikowano
  • Moderatorzy
Zastanów się, bo u mnie w roadsterze 130-140 to jest max, przy 160 km/h to już urywa głowę wiatrem. Zawirowania w tym cabrio wewnątrz będą pewnie podobne. Bez windschotta to nawet nie próbowałem jeździć w trasie.
Opublikowano
  • Autor
Po co patrzeć na goły eurotax, jak każde TU ma jak pisałem wcześniej, różne opcje do zaznaczenia - 15/50 lub więcej.

Ja 320d 2004r kupiłem na początku 2011r za 35k i w ubezpieczeniu wyszło mi 33k. Wszystko to kwestia w jakim TU bierzesz AC.

To samo było teraz z e60 już przy kolejnym ubezpieczeniu tego samego pojazdu, w tym samym TU, miesiąc temu wycenili na 52k albo 53.

Od lat korzystam ze stałej wartości przez cały okres ubezpieczenia a czym droższy samochód tym bardziej warto.

Dziwna sytuacja. Albo kupiłeś okazyjnie 320d, albo masz duży przebieg. Zauważyłem że porównując samochód stary z przykładowo dużym przebiegiem, np 290 kkm, kontra ten sam model i rocznik, ale z relatywnie małym przebiegiem, różnica w wycenie to 0,5%. Reasumując wszystko co dobre, mało zużyte kupione za duże pieniądze, nie ma uznania w tabelkach ubezpieczycieli.

Opublikowano

Dziwna sytuacja. Albo kupiłeś okazyjnie 320d, albo masz duży przebieg.

Cena była raczej wysoka, jak nie jedna z najdroższych w tamtym czasie na all czy oto, z wyłączeniem coupe.

Podczas oceny na forum 3/4 narzekało, że za droga itp a przebieg był raczej normalny, coś koło 150 kkm.

Zauważyłem że porównując samochód stary z przykładowo dużym przebiegiem, np 290 kkm, kontra ten sam model i rocznik, ale z relatywnie małym przebiegiem, różnica w wycenie to 0,5%. Reasumując wszystko co dobre, mało zużyte kupione za duże pieniądze, nie ma uznania w tabelkach ubezpieczycieli.

Mam inne zdanie, czego potwierdzeniem jest moje aktualne e60.

Ubezpieczałem 2 latki jak i 20 latki - również z AC.

Sorry za OT, lecz skoro to Twój temat

Opublikowano
  • Autor
Nic nie szkodzi za OT. Widocznie moje e46 było pechowe, bo notorycznie niedowartościowane. W ubiegłym roku, infoekspert e46 330i 2002 rok i przebieg 143 000 km, z bogatym wyposażeniem, wycenił na 17 000 zł. Taki sam egzemplarz, ale z przebiegiem 245000 km na 14 000 zł. Warto więc jest jeździć i ubezpieczać leciwy technicznie sprzęt.

Edytowane przez zent

Opublikowano

Zgadzam się, te tabele to nieporozumienie, a port w Gdyni wiele wyjaśnia ;)

Ja zrobiłam wycenę u rzeczoznawcy. Kompocik dostał plus 50% :mrgreen: a i tak nie jestem w pełni zadowolona.. :duh: