Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym zapytać posiadaczy bmw e39 528i o osiągi tej maszymy.

Kupiłem taką około miesiąc temu i muszę powiedzieś że jestem bardzo zadowolony.

Chodzi mi o to czy wasze maszyny to takie które po wciśnięciu gazu odrazu rwą do przodu, czy musicię trochę zaczekać aż silnik wejdzie na ponad 4000obr. i wtedy mają "odejście".

Choć jest to mój pierwszy sam powyżej 100 KM i nie mam jak porównać to muszę przyznać że liczyłem na lepsze osiągi, a pierwsze wrażenie było takie, że pomyślałem że to bardzo słabiutki silnik.

No i jeszcze jedno czy da się kręcić kółka na asfalcie bmw z tym silnikiem ni i czy łatwo jest to zrobić?

Pozdrawiam Sebastian

Opublikowano
jest to mój pierwszy sam powyżej 100 KM

nie moc ma znaczenie tylko liczy sie stosunek mocy do masy

Chodzi mi o to czy wasze maszyny to takie które po wciśnięciu gazu odrazu rwą do przodu, czy musicię trochę zaczekać aż silnik wejdzie na ponad 4000obr. i wtedy mają "odejście".

wiekszosc bmw R6 najlepiej kreci powyzej 3.5krpm

No i jeszcze jedno czy da się kręcić kółka na asfalcie bmw z tym silnikiem ni i czy łatwo jest to zrobić?

no tak, sedno sprawy..

czemu sam nie sprawdzisz?

Opublikowano
WOW! Schodzimy coraz nizej :) Za niedługo Carrera GT bedzie rozkładana przez 528 E39 :wink:

Ale 528 ma naprawde 7.5s :wink: Przynajmniej takie sa dane katalogowe. Osiagami nie ma co gardzic - sa naprawde niezle :8)

Opublikowano
WOW! Schodzimy coraz nizej :) Za niedługo Carrera GT bedzie rozkładana przez 528 E39 :wink:

Ale 528 ma naprawde 7.5s :wink: Przynajmniej takie sa dane katalogowe. Osiagami nie ma co gardzic - sa naprawde niezle :8)

Instrukcja obsługi do tego modelu podaje 7,9 s do setki, a z większymi laczkami niż seria jest jeszcze gorzej - braciszek takiego posiada i sprawdzałem - idzie gorzej niż moje e36 z tym samym silnikiem :mrgreen: , które wg. katalogu ma 7,3 do stówki.

Opublikowano

W sprincie szedł tak samo jak 325 Cabrio '93

Calira 2.5 ma w papirach 7,3 do setki a w sprincie tak samo wypada,nawet może troche słabej. Z drugiej strony to Opel więc i papiery przekłamują ;)

W mojej instrukcji obsługi pisze jak byk 7,5 sedan, trochę więcej ma kombii

Opublikowano

no to ustalmy, że ma "7 z hakiem" do setki i po kłopocie :)

A tak naprawdę, to tylko dane katalogowe! Poczytajcie testy długodystansowe (jakakolwiek prasówka motoryzacyjna), czasem robią dokładne pomiary auta przy np. 5.000 km przebiegu i po np. 100.000 km - wtedy ucina jeszcze kilka setnych sekundy (lepiej dotarte części?). A ponadto dużo innych czynników wpływa na osiągi: niestandardowe ogumienie, niewłaściwe ciśnienie, itp. (sami zresztą wiecie). Tak wiec ktoś usilnie chce np. 528i, bo ma lepsze o 0,5 s przyspieszenie do 100 od 523i, ale zaniedba kontrolę ciśnienia, wymianę filtrów, itp. no i wtedy wyjdzie, ze ma gorsze osiągi od prawidłowo przygotowanej do jazdy 523i. Ja bym się tam ułamków nie czepiał :mrgreen:

Pozdrawiam

nie ma starych BMW, są tylko zaniedbane...
Opublikowano
Mialem ten sam problem po zakupie samochodu. Poniżej 2500 obr. mialem zamiar z niego wysiaść i go pchać a dopiero po przekroczeniu 4000 mozna bylo mówić o "osiągach". Poprzednio miałem Golfa 3 z silnikiem 1,8 90 KM i byl o wieeeeele lepszy ! Okazało się po sprawdzeniu na komputerze że uszkodzony jest czujnik położenia wałka rozrządu. Czujnik wymieniony -> nie ten samochód !! Nigdy nie mierzyłem przyśpieszenia do 100 bo uważam,że taki pomiar w amatorskich warunkach i tak nie jest miarodajny (szczególnie jeśli mówimy o dokładnościach rzędu 0,1 sek) ale moge powiedzieć tyle że licznik zamykam bezprobemowo, a palenia gumy próbowałem tylko raz i już więcej tego nie zrobie - bo nie nadążyłbym zarabiać na opony :mrgreen:
  • 2 tygodnie później...