Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, Taki dylemat: dłuższy wyjazd wakacyjny (ok 3500 km) - F10 na naklejce dotyczącej ciśnienia w oponach jest informacja że jeśli max 3 osoby bez bagażu to 2,2 bar przód i 2,4 tył (245/45/18 96Y Runflat), ale jeżeli 5 osób i bagaż to wartości odpowiednio 2,5 i 3,0 bar. Stąd moje pytanie: jaką wartość przyjąć dla 3 osób (2 +1 nastolatka ok 40 kg) i cały bagażnik bagażu wakacyjnego? Czy trzeba to interpretować, że jeżeli wszystko co ponad max 3 osoby bez bagażu to przyjąć wartość wyższą (2,5 i 3,0 bar)? Jakie macie zdanie na ten temat, doświadczenie, interpretację?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

2,5/3,0 to są wartości najwyższego obciążenia , wiadoma sprawa że czym wyższe ciśnienie spada komfort .

Mam te same koła i trochę zaniżam np 2,4/2,8 lub 2,9 .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja na podróż napompowałem zgodnie z tabliczką znamianową , minus 0,1 bara.

Pewnie jedziesz na południe Europy???

To co zrobiłem po przyjezdzie na wakacje to spuściłem ciśnienie do wartości z przed wyjazdu.

Przed powrotem znowu dopompowałem.

Widziałem też ,że ludzie zasłaniają opony przed słońcem obrusami czy czymś podobnym. Ja jeszcze na przód auta , od środka wkładałem osłonę termiczną , gdyż po całym dniu na słońcu w samochodzie jest masakra..... :oops:

Miłych wakacji :cool2:

Opublikowano
Ja na podróż napompowałem zgodnie z tabliczką znamianową , minus 0,1 bara.

Pewnie jedziesz na południe Europy???

To co zrobiłem po przyjezdzie na wakacje to spuściłem ciśnienie do wartości z przed wyjazdu.

Przed powrotem znowu dopompowałem.

Widziałem też ,że ludzie zasłaniają opony przed słońcem obrusami czy czymś podobnym. Ja jeszcze na przód auta , od środka wkładałem osłonę termiczną , gdyż po całym dniu na słońcu w samochodzie jest masakra..... :oops:

Miłych wakacji :cool2:

Witam, dzięki dla obu wypowiadających się za praktyczne wskazówki. Tak zrobię ze napompuje 2,4 przód i 2,9 tył. Co do rozwiązań i zaobserwowanych sposobów to zauważyłem, ze koła zasłaniane są nawet fragmentami pudeł z tektury.

Opublikowano
We wcześniejszych wyjazdach zabierałem także białe prześcieradła żeby przykryć auto. Sprawdzało się w słońcu, nie absorbowało tak gorąca w środku, chroniło lakier przed słońcem, żywicą czy odchodami ptasimi.