Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WITAM JESTEM NOWYM POSIADACZEM BMW I POTRZEBUJE INFORMACJI POSIADAM F 46 2,OL DIESEL 190KM W AUTOMACIE JAKI OLEJ I FILTR DO SKRZYNI CAŁY ZESTAW I CZY SAM GO WYMIENIĘ SKRZYNIA GA8F22AW
Opublikowano
Potrzebujesz 8 litrow tego oleju:https://www.kroon-oil.com/de/produktberatung/pkw/bmw-eu/2er-serie-active-tourer-f45/225i-active-tourer/36236/409948/#!/component:409948/
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

polecam RAVENOL ATF T-IV Fluid. Uzywalem do tej samej firmy skrzyni czyli AISIN w mini JCW

przy wymianie statycznej zleci max 5 litrów więc nie kupuj więcej

do wymiany dynamicznej i tak nie kupisz oleju bo zawsze jest to w pakiecie usługi

ta skrzynia nie ma wymiennego filtra.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam też się przymierzam do wymiany oleju w takiej skrzyni i takie pytanko czy skoro nie ma filtra w obudowie to czy się tą obudowę wymienia przy wymianie oleju ?

nie

spuszczasz plun korkiem spustowym nalewasz od góry i elo

Opublikowano
Może nie koniecznie chcieli cię naciągnąć na kasę bo pytałem kilku znajomych mechaników i byli zaskoczeni że w tych skrzyniach nie ma filtra nawet do serwisu zadzwoniłem i też byli w szoku że nie ma filtra bo przerabiali temat ,,, trochę to dziwne że nie ma tam żadnego filtra przecież tam się masę kół opciera a opiłki gdzie się zatrzymuję jest magnes w śrubie ?
Opublikowano

w tej skrzyni nie ma filtra i nie ma co wymienić

wymiana plynu polega na spusczeniu i zalaniu nowego. i nie wiem po co ta dyskusja idzie w tym kierunku

ktoś ci daje konkretne info

mam F56 mini JCW z ta skrzynia

mam F45 218d z ta skrzynia

mialem F48 18d z ta skrzynia

w każdej wymieniałem plyn i wiem co mowie

elo

Opublikowano
Zadzwoniłem pod nr z linku sprawdzili jest filtr w tej skrzyni ale żeby go wymienić trzeba skrzynie wyjąc i rozłożyć robi się to tylko gdy skrzynia padnie zaleca zrobić wymianę statyczną bez płukania
Opublikowano

zaleca się robic statyczna a nie dynamiczna natomiast statyczna powinno się zrobić:

- zlac stary plyn

- zalac nowy np. ravenol

- zrobić z 50 kilometrów

- zlac

- zalac od nowa

jezdzic i się cieszyc zyciem

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Pacjent X1 f48 2.0 190PS napęd przód skrzynia GA8F22AW i mam malutka dziure uszkodzenie ktore bedzie zaspawane Mam pytanie jaki olej zalewają i wymiana statyczna czy dynamiczna
Opublikowano
Olej kupiłem febi zleciało 3 litry i tyle dolałem do przelewu a jaka wymiana lepsza to zależy od portfela wymiana dynamiczna 300 zł jak za olej płaciłem 35zł czas pracy jak się sprężysz max 1h
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Autopark dobrze napisał tyle ze tam gdzie on pisze 50km to ja bym wstawił 30dni.

Po tym okresie czasu zlać olej i wlać nowy ravenol.

Dobrze wypłukana skrzynia chodzi znacznie lepiej.

MADE IN PRL
  • 4 lata później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie odświeżam temat. Nie chodzi mi o dyskusje na temat skrzyni bo mam:

- Aisin GA8F22AW z tą brzydką wajchą bez filtra w misce.

chodzi o olej tzn jaki olej ? Na stronie producenta ATF6 83 22 2 355 599

jaki stosujecie do tej skrzyni zamiennik ?

bo po kodzie wyskakuje tylko FEB101161 jako zamiennik.

Jedni sprzedawcy mówią że ravenol T-WS Life,

inny sprzedawca że ravenol nie jest dedykowany i mi proponował valvoline ATF/CFT.

Wy jaki polecacie stricte jaki zamiennik oryginału ?