Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wywaliło mi filtr powietrza.

Co z tym zrobic? wystarczy to jakos uszczelnic?

Wlatuje za duzo powietrza i silnik nie ma mocy, gasnie po puszczeniu gazu, lub po wcisnieciu sprzegła, nie utrzymują sie obroty. jak by nie bylo nie da sie normalnie jeździc :/

Opublikowano
były 3 strzały :) otworzyło mi górną czesc filtra, ktora jest lekko peknieta, i ten wężyk jak od odkurzacza jest dziurawy w 2 miejscach. ide na parking moze uda mi sie zrobic jakies wyraźne zdjecie telefonem to wkleje je tu za jakies 20 minut.
Opublikowano (edytowane)

na czerwono zaznaczyłem pekniecie

http://img456.imageshack.us/img456/2489/filtrne1.jpg

jeszcze pokrywa filtra z zewnątrz:

http://img186.imageshack.us/img186/4098/filtr2pn6.jpg

a tutaj ta rurka dolot czy wąż od odkurzacza jak kto woli:

http://img231.imageshack.us/img231/2268/dolotcv9.jpg

tutaj są 2 spore dziurki ale mysle ze to sie da zalepic bo są tak ulozone ze taśma McGrywera wszystko sklei.

Co z tym filtrem... i skad zapinki wziąć??

Edytowane przez McN
Opublikowano

... no masz pokrywę obudowy f. powietrza do wymiany i gumę też , jak chcesz to możesz się bawić w klejenie ale nie wiem z jakim efektem to będzie - to musi być szczelne bo będzie łapało lewe powietrze i silnik nie będzie normalnie pracował .

Instalacja w Twoim aucie jest " drugiej " generacji / masz mikser za filtrem powietrza / zobacz klapkę " przeciw wybuchową " - powinna też być pokrzywiona / to jest w tym m-cu gdzie jest taka guma co spada , módl się tylko żeby przepływomierz był cały !

Druga generacja nadaję się do silników cztero cylindrowych a i tam często strzela , przerabiałem temat gazu w Fordzie do czasu aż dostałem białej gorączki / tak mi regulowali gaz / i do dzisiaj instalacja leży pod drzewem a w piwnicy mam jeszcze dwa przepływomierze bo już potem jak widziąłem tanie na allegro to brałem na zapas - :mrgreen:

z LPG jestem wyleczony ....

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

najwazniejsze aby szczelne było wszystko za filtrem (czyli ta guma,lepiej nową kupić bo klejenie raz pomoże raz nie)

obudowa też powinna być szczelna bo ;

1.Bedzie zasysał brud i kurz

2.Bedzie zasysał gorace powietrze z komory a jak wiadomo nie jest ono dobrym składnikiem do mieszanki, lepiej jek zasysa zimne z przodu.

Moja rada.

Kupić nową obudowe filtra i gumę,pisząc nową mam też na myśli sprawną urzywana.

Opublikowano

Instalacja w Twoim aucie jest " drugiej " generacji / masz mikser za filtrem powietrza / zobacz klapkę " przeciw wybuchową " - powinna też być pokrzywiona / to jest w tym m-cu gdzie jest taka guma co spada , módl się tylko żeby przepływomierz był cały !

reszta jest cała, jeszcze na tym przejechałem ze 20KM

Opublikowano

jestem tego samego zdania!!!!

jestem tego samego zdania!!!!

:D :D :D :D :D :D :D

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano
BMW+GAZ LPG TO JAK GARNITUR I TRAMBKI!!! ZGAZOWAC BMW TO GRZECH JAK CHCECIE TANIO JEŻDZIĆ TO KUPCIE DISLA...TAKIE MOJE ZDANIE POZDRO

Sam w BMW gazu nie mam, ale uważam że jest to indywidualna decyzja właściciela. A jak już się czepiasz to pisz przynajmniej poprawnie a nie jak analfabeta. Pisze się "trampki" a nie "trambki" i "Diesla" a nie "disla", a na dodatek pisane Caps Lock'iem. W profilu też powinno być "coupe" a nie "cupe" :duh: Idąc Twoim tokiem rozumowania równie dobrze można powiedzieć BMW+ANALFABETA+GRANAT TO JAK SAŁATKA Z BURAKA. Zamiast pisać takie posty nie na temat to lepiej poczytaj jakieś książki. W Twoim przypadku polecam "Gramatyka i ortografia dla klasy 4".

Opublikowano
ma ktos do sprzedania górną pokrywe i węzyk?

Wrzuć swoje zapotrzebowanie w dziale "Części", wybierając opcję "KUPIĘ". Tylko opisz dokładnie co i jak, plus jaki model.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
o kurde..........mi wczoraj wlasnie tak trzasnal LPG.wsiadlem do auta po 2dniach zapalilem na bezynie i ze mnie moje kochanie poganiala szybko dalem gazu...........i przy przejsciu na GAZ pierd.........pomyslalem-to juz mam zajeb.....) bo sie wlasnie naczytalem o tym na forum) Otworzylem maske patrze ogladam i nic-wszystko ok-ale nie pali nie trzyma obrotown duzi sie-i zauwazylem ze na przeplywomierzu mam taka gume pokrecona i widac otwory wlotu powietrza do ruru dolotu powietrza do sielnika( powyginalem tya uszczelke i na szczescie juz dziala-ale powiedzcie skad byl ten huk?czy ta guma sie tak napiela pod wplywem powietrza i strzelila z hukiem jak guma w gaciach czy to wybucha cos innego?)
Opublikowano
ale powiedzcie skad byl ten huk?czy ta guma sie tak napiela pod wplywem powietrza i strzelila z hukiem jak guma w gaciach czy to wybucha cos innego?)

:roll: Huk jest od autentycznej eksplozji gazu.

Takiej samej jakbyś otworzył wszystkie kurki kuchenki w chacie i po pół godzinie odpalił zapałkę... Tyle, że w samochodzie jest to eksplozja miniaturowa, chociaż też szkód potrafi narobić.

LPG ma jedną wadę. Pali się dłużej niż benzyna. Jeśli mieszanka powietrza i LPG jest zbyt bogata (po tym jak się depnie za dużo gazu przy małych obrotach), czas jego palenia w komorach spalania silnika wydłuża się ponad normę.

Niekiedy gaz pali się jeszcze, gdy suw pracy jest dawno skończony i otwiera się zawór wydechowy.

Ba, czasami gaz tli się, gdy otwiera się zawór ssący :!:

I wtedy dychawiczny płomyczek z komory spalania natychmiast przenosi się na stężony gaz, wymieszany z powietrzem w kolektorze dolotowym.

Wskutek tego masz PIERDUT pod maską. :wink:

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

do Pawła -

... i ta guma " od majtek " uratowała Ci trochę kasy i uchroniła przed problemami jakie ma McN , wybuch nie cofnął się do przepływomierza tylko znalazł mniejszy opór i guma zeskoczyła , to jest taki zawór bezpieczeństwa . Często przy wybuchu w tym alu piercieniu gdzie jest ta guma krzywi się taka klapka która zabezpiecza przed skutkami wybuchu -trzeba wykręcić ten pierścień zdemantować i dokładnie wyklepać klapkę jak silnik normalnie pracuje i " ciągnie " mieszankę powietrza i gazu to ona siłą bezwładności podnosi się do góry , jak spaliny idą w drugą stronę to się zamyka / chroni połączenia gumowe i przepływomierz / a gazy szukają ujścia i wywalają gumę i wychodzą tymi otworami które widziałeś . Jak ta klapka jest skrzywiona to nie zabezpieczy przepływomierza . Tą gumę warto po jakimś czasie wymienić , sprawa groszowa a korzyści nie wymierne ...

Opublikowano
ja ta klapke mam całą naszczescie., popekany mam wezyk i rozsadzoną pokrywe filtra... a co sie z tym wiąże nie moge jeździć moją beemką... słyszałem ze zamiast filtra mozna skarpete wsadzic hehehe :D
Opublikowano
słyszałem ze zamiast filtra mozna skarpete wsadzic hehehe :D

Polski mcgyeryzm jest nie do pobicia :duh: :wink:

Założ, załóż... Tylko później nie piskaj Tomuś, że ci silnik zdechnie.

Skarpeta to jest filtr zgrubnego oczyszczania. Tzn. liść nie przeleci, ale kurz przejdzie bez problemu.

:twisted2: :twisted2: :twisted2: :twisted2: :twisted2:

Opublikowano

... skarpetę to załuż jak do banku się udasz :mrgreen:

teraz na serio - jak nie dostałeś tej obudowy to bierzemy się za klejenie .

od wewnętrznej strony docisnąć plastiki aby wyrównać powieżchnię , lutownicą rób punkt za punktem na lini pęknięcia / nie głębiej jak do 1/2 grubości obudowy / będziesz widział jak to wychodzi , w okolicy m-ca przykręcenia miksera możesz to zrobić gęściej . Potem odtłuść obudowę , przetrzyj papierem / grubym / Teraz będzie potrzebny albo klej termo ibo jakiś dwuskładnikowy - może być coś z poxilin . zalej topęknięcie na górnej powieżchni obudowy , na boku , tam gdzie przychodzi mikser i przepływomierz - musiał byś zrobić jakieś " zbrojenie " myślałem o jakiejś siateczce / ze starego głośnika , itp / zalać klejem zbrojenie , tak żeby klej wyszedł przez dziurki - tam musiało by to być dobrze wzmocnione bo przepływomierz " wisi" na obudowie . Po wyschnięciu zamazac wszystko od wewnątrz silikonem . Powinno być szczelne .

Gumę złap / pęknięcie / jakąś klopelką do połączen elastycznych , potem nałóż na około silikonem / oczywiście m-ce i karb przemyjesz jakimś nitro / jak chcesz to na koniec daj tą swoją taśmę . Z tego co można przerczytać to i tak autem stoisz więc ci Ci zależy - do następnego wybuchu wytrzyma - w między czasie będziesz szukał obudowy i gumy ,

a z tego coś nie dopasujesz ?

http://www.allegro.pl/item126022983_bmw_e30_e_30_1_8_2_0_2_5_obudowa_filtra_powietrza.html

zastanawia mnie jeszcze ta Twoja klapka , czemu ona się nie zamknęła i pościła do filtra ?

Opublikowano

mam coprawda 316 e 36 przez rok czasu woziłem się z gazownikami

po pierwszym wystrzale byłwm wystraszony i to nie lada (wcześniej miałem lanosa zagazowanego 3 lata ani jednego wystrzału) niewiedziałem co się dzieje najpierw gazownik stwierdził że to wina świec oczywiście wymieniłem i nic więc kazał wymienić przewody wysokiego napięcia wymieniłem i nic a w końcu jak walneło to wymieniłem ale przepustnicę. Trafiłem ostatnio do dobrego gazownika który wstawia swój wynalazek (opatentowany i ma zgode firmy brc na zakładanie tego do tej instalacji bez utraty gwarancji) od trzech tygodni niewiem co to wystrzał ale niestety nie obeszło się po raz drugi od wymiany przepustnicy i do tego muszę jeszcze wymienić przepływomierz.

Zapóźno się dowiedziałem że BMW nie lubi gazu. Moja rada zrób porządek z gazem a potem wymieniaj resztę i módl sie żeby nie rozwaliło ci przepływomirza pozdrawiam

Opublikowano

a z tego coś nie dopasujesz ?

http://www.allegro.pl/item126022983_bmw_e30_e_30_1_8_2_0_2_5_obudowa_filtra_powietrza.html

zastanawia mnie jeszcze ta Twoja klapka , czemu ona się nie zamknęła i pościła do filtra ?

Bardzo chetnie dopasuje. numery na mojej pokrywce to:

1709740

i

7099476

niewiem do czego który no ale ... podaje obydwa na wszelki.

na zdjeciu ten z lewej strony identyczny. JA GO CHCE! :) ile za pokrywke??

prosze o kontakt: [email protected]