Skocz do zawartości

Zmiana oleju E39 528

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Czy jest sens zmienić olej z 10w40 półsyntetyka na 5w40 syntetyka?
Opublikowano
Podpinam się pod temat. Kupiłem beemke parę miesięcy temu i również ma zalany Mobil 1 10W40. Ogólnie nie robie z tego problemu jakiegoś bo silnik działa dobrze, jednak ma nie równą kompresje na cylindrach (od 1-4 = 12,5 bar, 5 =12 bar, 6 = 10,5 bar). Czy zalanie 5W40 i poprzedzenie to płukanką da jakiś lepszy efekt? Dodam że dolałem już ok 1 l oleju w ciągu 2 miesięcy (tuż po zakupie i pare dni temu)..
Opublikowano
  • Moderatorzy

To macie teraz ponad 100 stron do przeczytania :mrgreen:

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=150596

Ogólnie 5w30 syntetyk LL01 jest zalecany przez producneta i taki powinno się lać.

Satrab, jak masz pierścienie, czy zawory zjechane to już nie ma znaczenia, bo remont tylko pomoże. A ilość dolanego oleju podawaj w odstępach kilometrów, jakie ma znaczenie co ile czasu? Jeden przez 2 miesiące zrobi 500km, inny 10000km, więc ilość na km ma znaczenie, nie w czasie.

Opublikowano
Ja w obecnym aucie zmieniłem z 10w40 na 5w30 i po 2000km na 5w20 i jest git. Zrobiłem przed 5w30 i 5w20 plukanke
Opublikowano
Miesięcznie czyli ok 1000km :D
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zdecydowanie zmieniać, ja leję 5w40 ll-01.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Mój samochód przestał palić na 5w30 i 5w20 a był lany 10w40. Oczywiście dwie plukanki zrobiłem przed każdą wymiana a pierwszy olej potraktowałem jako przeplukanie układu. Też radzę zalać np Shell helix z normą ll 01 jest tani i niby dobry i pojeździć kilka tys i znowu plukanke i zalać docelowy. Ale shella wiele osób poleca.
Opublikowano
danielxc717
- robiłes płukanke również na starym oleju ?
Opublikowano
  • Autor
Ale jest sens przejść z półsyntetyka na syntetyka? I czy castrol magnatec dobry?
Opublikowano

Robiłem na starym 10w40 przed przejściem na 5w30, później po kilku tys km z 5w30 na 5w20 też robiłem plukanke. Nie jest to bmw ale co za różnica.

Castrola nie poleca prawie nikt

Opublikowano
Ale jest sens przejść z półsyntetyka na syntetyka? I czy castrol magnatec dobry?

Jest sens i chyba większość z nas jak nie każdy to przewchodził :mrgreen: przerabiałem różniste rodzaje olejów, teraz śmigam na LM Synthoil 5W/40 (norma BMW LL-98) i raczej przy nim zostanę

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Autor
A to brednie, że jak przejde z półsyntetyka na syntetyka to może coś się zjebać? Rozszczelnić ?
Opublikowano
Czy separator oleju (odma) może się zapchać podczas płukanki ? Bo ogólnie nie wiem nawet w jakim stanie jest ta odma olejowa :roll:... Jak będe robił płukanke to i tak bym ją wymienił, ale pytanie czy zrobić to przed czy po płukance... ?

Edytowane przez Satrab

Opublikowano
MrSiekacz, Jeśli chodzi o olej to z tego co wyczytałem większość ludzi poleca Motula 5W40 lub Valvoline max life 5W40
Opublikowano
Dzięki za pomoc i cenne informacje :)
Opublikowano
Jeszcze jedno pytanie mam. Skoro mam już zalany ten półsyntetyk czy zalanie oleju 10W60 który też jest syntetykiem, może być lepszą opcją ? . Dodam że lubię przeciągnąć swoją beemke po obrotach :) :D
Opublikowano
Jeśli nie upierdalasz jej na torze a masz 523 :wink: więc raczej nieto odpuść Sobie taki specyfik. Zalej porządny 5W40 z pewnego źródła plus jakiś ceramizer i ogień
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.