Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeszukałem różne watki lecz nie znalazłem identycznych objawów.

Od prędkości 60-70 km/h pojawia się jakby wycie z układu napędowego,

Występuje ono tylko pod obciążeniem, przy jednostajnej jeździe jest trochę cichsze a po odpuszczeniu gazu całkiem znika.

Wymieniłem olej w dyferencjale ale to praktycznie nic nie zmieniło.

Znalazłem w jednym z wątków ze może to łącznik wału, ktoś pisał o wymianie łącznika aluminiowego na gumowy.

Moze ktoś miał identyczny objaw i mógłby się podzielić.

Zacząłem nawet szukać dyferencjału lecz nie znalazłem nic w sieci, moze mozecie polecic kogos dobrego od regeneracji i co ważniejsze diagnozy czy to faktycznie jego wina.

Opublikowano
u mnie również wył wyferencjał. Gdy auto było na kołach, wycie było odczuwalne przy 80km/h, nastepnie po przekroczeniu 150km/h... Po podniesieniu dyferencjał wył de facto przy każdej prędkości. Został wymieniony w ramach gwarancji. Co ciekawe, w dokumentach naprawy znalazłem zapis, że wycie dyferencjału nie wpływa na srpawność techniczną auta, a jedynie na komfort podróży...
Opublikowano
a skąd wiesz czy to nie łożysko?

Łożysko koła? To by wyło caly czas.

Teraz jak zrobilo sie cieplej to go przewgonilem do 200 i to wycie jest znacznie cichsze, a powyzej 140 wogole tego nie slysze ale nie wiem czy dlatego ze w aucie jest glosniej czy poprostu znika.

Opublikowano

Łożysko koła? To by wyło caly czas.

NIE WYŁOBY CAŁY CZAS.

Łożysko wyje głównie kiedy przechylasz wóz czyli głównie na zakrętach.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Ja miałem taki objaw. Tylko w określonym zakresie prędkości i tylko pod obciążeniem. Winne było łożysko na przednim wale napędowym (między x-drive a przednim mostem). W międzyczasie serwis zdążył (na szczęście na gwarancji, na własny koszt) wymienić przedni dyferencjał i łożysko półosi (jak się okazało później - niepotrzebnie).
  • 1 rok później...
Opublikowano

Czesc nie ma sensu zakladac podobnego watku wiec odkopie ten.

Mam podobny problem. Juz dosc dawno temu cos slyszalem z ukladu napedowego. Byly to lekkie buczenia ktore w zaleznosci od predkosci zmienialy wysokosc dzwieku.

Od jakiegos czasu cos zwyczajnie wyje/szura. Ten dzwiek mozna porownac do obcierania opony o nadmiar sniegu w nadkolu w zimie w czasie skrecania ale jest ciszej.

U mnie problem wystepuje tylko przy dodaniu gazu (pod obciazeniem) szczegolnie pod gorke. Najbarciej to slychac przy predkosci 20-50 - im szybciej jade tym szuranie jest szybsze. Przy wyzszych predkosciach tez wystepuje ale przeradza sie w buczenie i przypomina bardziej wycie wyzabkowanych opon. Mam nadzieje ze to podpora walu albo generalnie cos wzglednie prostego w naprawie. Mieszkam w Niemczech i ASO powiedzialo mi ze wymiana przedniego dyfra to koszt 4500Euro plus robota wiec za wszelka cene chcialbym to naprawic w Polsce przy okazji urlopu w maju. Pytanie czy dojade :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Też dyferencjał, tylko problem jest z poceniem. Przepraszam nie umiem znaleźć innego wątku, a może ktoś mi pomoże tutaj. W okolicy tylnego lewego koła zapocenie i zauważalne krople oleju jak się stoi. Znajomy mówi że to właśnie jakieś pocenie itp, szczerze boje się tak jeździć. Proszę o pomoc
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Umyć dyferencjał najlepiej rozpuszczalnikiem benzynowym następnie namierzyć zlokalizować wyciek. Nie powinno to być trudne i usunąć przyczynę wycieku.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Mam podobnie w przedziale 90-110 km/h przy delikatnym muskaniu pedału gazu słychać pisk/gwizd raczej z tyłu auta. Pisk znika jak puszcze całkowicie pedał gazu i pojawia znowu przy jego dodaniu. Powyżej i poniżej tych prędkości dźwięku pisku/gwizdu nie ma.

Napęd tylko na tył.

Może ktoś mial podobnie i nakieruje gdzie szukać przyczyny.