Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[

Po pewnym czasie zdecydowałem się na chip tuning + downpipe. Tutaj już chyba nie ma wątpliwości, że w razie uszkodzenia silnika to ciężko będzie walczyć o gwarancję. Jednak jestem nastawiony pozytywnie Dla mnie osobiście osiągi auta rekompensują ryzyko.

Na chip tuningu skrzynia dziala tak samo płynnie jak przed modyfikacją? Jak włączysz sportowe wskazniki ktore w standardzie wyskalowane sa do 400 Nm to wskazowka pokazuje dane rzeczywiste czy takie standardowe jak by nie wiedziala o podniesieniu mocy?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Nic a nic.

Wymiana oleju co 10 tys., dbam o grzanie/chłodzenie silnika, dobre paliwo.

Jeżdżę miasto, trasy zagranica, wszystko jest super.

Opublikowano
dobre paliwo.

Zawsze mnie zastanawia jak odróżnić dobre paliwo z Petrochemii od złego paliwa z... Petrochemii. Bo po inne musiałbym, jak większość, dojeżdżać kilkaset kilometrów. A do tego bardzo prawdopodobne, że też bym trafił na paliwo orlenowskie.

Opublikowano

Spodziewałem się takiego komentarza. :)

Po prostu leję w Polsce i zagranicą 100 na Shell.

Na tym paliwie był robiony program i tak zostało.

Dyskusja czy warto czy nie to inny temat.

Opublikowano
W moim przypadku paliwo, głównie ilość oktanów była kluczowa. Na 95 skrzynia szarpałą i była bardziej nerwowa, dlatego jeżdziłem tylko na 98 i to w trybie sport. Non stop. Zrobiłem progrma z chmownią i na chipie i na progrmie i jezdze terz ba 95, tryb comfort na codzien wystarczy. Jest znacznie lepiej
Opublikowano

Ja zrobilem chipa w TC-Performance wyszlo 305 KM i 442 NM narazie autko jeździ bardzo dobrze, jest bardzo duża różnica :)

natomiast dzisiaj zrobilem sobie profilaktycznie scan error code aby upewnic sie ze jest dobrze i wyskoczyly dwa dla modulu EGS

CF1501

CF1541

malo jest na ich temat w internecie i zastanawiam sie czy to normalne po zmianie programu czy jednak cos sie jednak dzieje.

Miał ktoś cos podobnego ?

Opublikowano
Mam zamiar jutro podjechać, widziałem na innym forum że gosc po instalacji bootmod3 też miał taki błąd dlatego myślę że to może mieć związek
Opublikowano
Ja zrobilem chipa w TC-Performance wyszlo 305 KM i 442 NM narazie autko jeździ bardzo dobrze, jest bardzo duża różnica :)

natomiast dzisiaj zrobilem sobie profilaktycznie scan error code aby upewnic sie ze jest dobrze i wyskoczyly dwa dla modulu EGS

CF1501

CF1541

malo jest na ich temat w internecie i zastanawiam sie czy to normalne po zmianie programu czy jednak cos sie jednak dzieje.

Miał ktoś cos podobnego ?

gratuluje odwagi :)

Opublikowano
Jak jesteś z bliska, to podjedz do nich. Ja miałem kilkkrotnie seerwis ze sczytniem błędów w ASO po progrmie i nic nie znależli

bo z błędow nikt nie "znajdzie" programu. jak checksuma się zgadza to zwykle podpiecie kompa nie wykaże ECU software error

natomiast podczas każdego z tych podpiec kompa w ASO miałeś zczytywaną FASTA która jest zapisana teraz ju na serwerach BMW

ale jak cos poważniejszego się zepsuje i Pan M.C. z BMW Polska zacznie przeglądać zapisy shadow memory to CI będzie w stanie powiedzieć dokładnie kiedy miałęś program w silniku nawet jak na usuniecie awarii przyjedziesz z wgraną serią

dlatego właśnie wszędzie pisałem aby wgrywać program w unitronicu albo w hypertechu

ale jak ktoś lubi ryyzkowac to jego wybór. Ty "gwarancji" już nie masz tylko jeszcze o tym nie wiesz. Oby Ci się nic nie zepsuło bo się przekonasz

Opublikowano

te firmy to jedyne jakie znam na rynku a rynek znam dość dobrze bo kazde swoje auto chipuje, są w stanie wgrac program tak aby nie było problemów a potem ew przywrocic serie tak aby nie było śladu.

innych firm nie oceniam żeby nie było.

z doświadczenia jednak polecam te dwie.

Zwroce wam jeszcze jedna uwagę ze jeśli mieliście program wgrywany przez OBD a nie na STOLE to również BMW AG już o tym wie :) Dlaczego? Poprzez connected drive. Auto podczas wgrywania przez OBD chwilowo traci komunikacje ze sterownikiem i wysyla info do AG. Skad to wiem? Podczas wgrywania u mojego znajomego w jednej z firm przez OBD dostał powiadomienie z aplikacji BMW Connected że "nieautoryzowane urządzenie podłączone do auta" - gwarancja uwalona w razie awarii.

także uwazajcie