Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć,

W moin Compacie z 95 roku mam taką bardzo króciutką antenkę od radia (ok 10cm) umieszczoną z tyłu na dachu... Generalnie nie mam problemu z odbiorem stacji radiowych na terenie większych miast ale w momencie jak jadę poza miasto, to często mam kłopoty ze złapaniem lokalnych stacji... niezawodne jest Radio Maryja bo to to łapię wszędzie... :duh: ale samo radio skanuje po całym FM i jak znajdzie jakąś inną stację to już nieźle... :roll:

Jak myślicie? czy słaby odbiór to wina tej króciutkiej aneteny? Czy radio może być też winowajcą (póki co mam takiego starego kaseciaka SONY, pewnie go niebawem wymienię, ale wydaje się, że w sumie powinno w miarę sensownie łąpać stacje... Ta krótka anetnka jest raczej fabryczna bo przewód antenowy przy radiu jest wpięty w oryginalną wiązkę kabli... Czyżby w jakiś sposób mogła się zepsuć i teraz słabo odbiera?

Facet, który montował mi kostkę ISO do radia stwierdził, że dawno nie widział przewodu antenowego o tak małęj średnicy (w sumie kabel ma podobną grubość co kabel od myszki... ;-) no ale jest w oryginalnej wiązce więc jest raczej fabryczny...

Powiedzmy że zdecyduję się na wymianę tej anteny na jakąś standartowych rozmiarów (są takie ukośne ok 40cm długości) wybrać tzw. "aktywną" czy "zwykłą". W sklepie odradzali mi "aktywne" bo są z nimi same kłopoty...

Co do wymiany anteny, rozumiem iż powinienem zdemontować podsufitówkę.... mam szyberach... Czy to skomplikowana operacja? Na czym się trzyma podsufitówka? Jest przyklejona czy może na jakieś kołki? Na co zwrócić uwagę?

antena wygląda tak (sorki za słabą jakość ale musiałem wyciąć z dużo większego zdjęcia):

http://www.mocmil.webpark.pl/antena2.jpg

na tym zdjęciu nie widać całej anteny, ale jest niewiele dłuższa niż widać:

http://www.mocmil.webpark.pl/antena.jpg

z góry dzięki za sugestie...

pozdrawiam,

Copter

[/b]

Opublikowano

tak w dużej mierze zależy od bata antenowego,od połaczeń anteny i kabli (mogą przyśniedzieć, możesz poczyscić)

jak i od tego czy masz wzmacniacz w antenie (na zdjeciu nie widzę ale jak dochodzi przewód zasilajacy,przewaznie czerwony to masz)

wzmacniacze po paru latach działań deszczu itp. przestają spełniać swoje zadanie i tylko robią podobnie jak opisujesz,(miałem takie problemy w dwóch autach),po dotarciu do niego i odlutowaniu go mam idealnie odbierajace stacje nawet poza miastem,

jeśli stacje są mocne to nawet sprawny wzmacniacz antenowy przez to że wzmacnia sygnał powoduje że stacje źle działaja (tak mówił gość co zakłada systemy audio).

choć najpierw próbował bym założyć dłuższy bat.

Opublikowano
...a co z tą podsufitówką w compacie e36 jeżeli trzeba ją odklejać i mocno kombinować to rozważyłbym zlecenie tego w warsztacie... a może wystarczy ją tylko podważyć od tyłu przy otwartym bagażniku?
Opublikowano

witam ponownie,

no i pojawił się nowy wątek dzisiaj byłem w sklepie wybrać nową antenę do mojego compacta a tu pan instalator mi mówi że moja dotychczasowa antena to nie antena od radia ale antena GSM od zestawu głośnomówiącego ( z zestawu praktycznie została sama antena :wink: )

Ponoć w compactach antena radiowa jest wtopiona w tylną szybę? Czy ktoś słyszał o tym? Niesty u mnie ta antena "w szybie" kiepawo działa o czym już pisałem... A jak jest u was? Czy musieliście z powodu słabego odbioru poza miastem montować nowe anteny? Ja chyba ostatecznie zamontuję sobie standartową antenę (w miejsce tej od GSM) :wink:

pozdrawiam,

Opublikowano
witam ponownie,

no i pojawił się nowy wątek dzisiaj byłem w sklepie wybrać nową antenę do mojego compacta a tu pan instalator mi mówi że moja dotychczasowa antena to nie antena od radia ale antena GSM od zestawu głośnomówiącego ( z zestawu praktycznie została sama antena :wink: )

...

Dokładnie tak jest.

We wszystkich BMW co najmniej od 20lat antena radiowa jest w tylnej szybie (lub czasami w bocznej - np. kombi) !! No chyba, że sobie ktoś ją przełączył na "bata" ...

Poszukaj na forum, co chwilę ktoś się o to pyta (ostatni raz było parę dni temu) - np. sprawdź zasilanie wzmacniacza antenowego itd. ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
We wszystkich BMW co najmniej od 20lat antena radiowa jest w tylnej szybie (lub czasami w bocznej - np. kombi) !! No chyba, że sobie ktoś ją przełączył na "bata" ...

Bardziej trafnym stwierdzeniem było by że od co najmniej 10 lat antena jest w szybie :wink: , w mojej e36 jak i w wielu innych z początku lat 90 zaobserwowałem anteny teleskopowe na błotniku.

Opublikowano

Na początku bardzo rzadko bywały teleskopy w E36, ale raczej w '95, to już raczej nie.

To, że mają "baty", to jest efektem właśnie niewiedzy właścicieli i "usprawnianiem" polegającym na montowaniu "bata" lub też oryginalne "baty" są, ale do telefonów.

Z tego co się orientuje, to od początku lat 90-tych wszystkie BMW mają antenę w szybie, a dokładnie począwszy od modeli E36, E34 i E32, jedynie początkowe modele z końca lat 80-tych miały "zamiennie" czasami także anteny teleskopowe i może faktycznie piersze modele E36 czasami mogły takie mieć - choć te anteny widzę tylko w opcjach wyposażenia ...

Niech będzie, że od 15lat mają anteny w szybie ;)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

no i wszystko się wyjaśniło... w wiązce kabli od radia dyndał sobie biały kabelek od zasilania wzmacniacza anteny wtopionej w tylną szybę...

podłączyłem kabelek do kabla z radia (tego od wysuwania elektrycznej anteny teleskopowej) i.... działa! narazie testowałem tylko w mieście... przy "stykaniu - rożłączaniu" kabelka, było słychać wyraźną różnicę w odbiorze... później radio wykryło nie 9 ale ponad 20 częstotliwości na których był sygnał stacji... myślę zatem, że poza miastem nie będę już skazany wyłącznie na Radio Maryja... :twisted2:

pozdrówka i dzięki za wszelkie sugestie... :)

Copter