Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam problem z moim BMW e90 z silnikiem N46b20. Problem polega na tym że silnik kręci ale odcina coś zapłon czyli pompe paliwa, iskrę i przepustnicę. Sprawdzałem CAS, DME i jest sprawne, posiadam drugie auto z takim silnikiem i po podmianie zapaliło normalnie na tych podzespołach, pompa paliwa chodzi na krótko z akumulatora. Podmieniałem z drugiego auta czujniki wałków, wału, czujnik oraz silniczek valvetronica, przepustnicę, cewki lecz bez poprawy. Wszystkie bezpieczniki i przekaźniki sprawdziłem i też są dobre, akumulator prawie nowy i naładowany.

Takie błędy wyświetla pod komputerem:

2a59 (DME) valvetronic eccentric shaft sensor

2a5b (DME) valvetronic eccentric shaft sensor

2bb6 (DME) monitoring of main relay

2cef (DME) throttle-valve actuator

2cf1 (DME) throttle-valve actuator

2cf8 (DME) throttle-valve potentiometer

2f8a (DME) Power supply

93b2 (MRS) Safety battery terminal

A0b4 (CAS) engine start, starter operation

A6d1 (JBE) Auxiliary - waterpump

Proszę o pomoc ponieważ nie wiem juz gdzie szukać przyczyny, podmienione pół auta i wciąż nie odpala tak jakby komputer odłączał wszystkie podzespoły pod maską oprócz rozrusznika. Jestem w stanie wynagrodzić trafną diagnozę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Skup się na tym:

93B2 MRS: zacisk akumulatora bezpieczeństwa

Sprawdź co dzieje się z klemą plusową. Auto jest po kolizji?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Skup się na tym:

Auto jest bezwypadkowe, mogę podmienić kleme z drugiej e90 lecz myślę że gdyby coś było z klemą to nie było by prądu w komorze silnika i rozrusznik by nie kręcił, czy sie mylę ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szczerze to nie wiem czy nie przypadkiem tylko pompę paliwa odcina, te błędy wracają zaraz po skasowaniu?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Szczerze to nie wiem czy nie przypadkiem tylko pompę paliwa odcina, te błędy wracają zaraz po skasowaniu?

Tak, po wykasowaniu odrazu wracaja.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Skup się na tym:

Auto jest bezwypadkowe, mogę podmienić kleme z drugiej e90 lecz myślę że gdyby coś było z klemą to nie było by prądu w komorze silnika i rozrusznik by nie kręcił, czy sie mylę ?

Błąd może wynikać z wtyczki, a nie samej klemy. Wtyczki od modułu MRS posiadają zawleczkę, której brak zamyka obwód i wtedy o kłopoty bardzo łatwo.

Nie napisałeś jak się zaczęły problemy z tym autem. Tak po prostu przestało chodzić?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Skup się na tym:

Błąd może wynikać z wtyczki, a nie samej klemy. Wtyczki od modułu MRS posiadają zawleczkę, której brak zamyka obwód i wtedy o kłopoty bardzo łatwo.

Nie napisałeś jak się zaczęły problemy z tym autem. Tak po prostu przestało chodzić?

Auto przywiezione zostało z Anglii jako nie odpalające dlatego chciałem je uruchomić.

Chodzi o ten moduł w środkowym tunelu ?

Opublikowano
Od pół roku je uruchamiasz?

Niestety tak, auto stoi uziemione. Sprawdziłem to co byłem w stanie sprawdzić ale nie rozwiązałem problemu.

Po zmostkowaniu dwóch przekaźników pod maska auto odpala i odrazu gaśnie. Przekaźniki oczywiście sprawdzone i są dobre.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz mieć części na podmiankę. Mam auto z N46 u siebie, tylko jak tu przyjedziesz...?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik