Skocz do zawartości

Sprzęgło kompletne do wymiany??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moja 535i 92' (m30) szarpie na niskich obrotach na 1 i 2 biegu co jest wynikiem uszkodzonego sprzęgła. Mianowicie 1 lub 2 sprężynki na jego tarczy są wybite (jak stwierdził mechanior: "jeden tłoczek jest wybity"). Zaproponowali mi wymianę kompletnego sprzęgła co jest dużym kosztem jak dla mnie :( Troche to dziwne zważywszy, że problemem jest sama tarcza. Nie wystarczy jej zmiana? Po co kupować od razu 3 elementy? Jednym słowem: czuje, że chcą mnie zrobić w konia :evil:

Opublikowano

ja w sumie mam podobny problem. kupujac auto sprzdawca powiedzial ze sprzeglo jest do robienia. slizga sie a jak zaczelo chwytac to szarpie i slychac stuk. zrobilem autem jaies 500 km i problem zniknal . wszystko zaczelo chodzic normalnie do czasu dluzszej trasy ( ok 600km) i znow zaczelo szarpac przy ruszaniu.

czy to sprzeglo ??

a co do sprzegla to najlepiej wymienic wszystko bo pozniej poskladasz a okaze sie ze docisl jest "krzywy" lub popekany albo ze lozysko huczy

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
  • Autor
Na twoim miejscu to nawet bym sie nie zastanawiał - sprzęgło do 524td kosztuje połowe mniej niż do mojego.
Opublikowano

Mechanik wcale nie chce cię naciągnąć.

Jeżeli padła tarcza, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że docisk też zaraz padnie, nie mówiąc już o łożysku oporowym.

Co byś powiedział o mechaniku, gdyby w miesiąc po wymianie tarczy padł Ci docisk? Myślę, że nie nazwałbyś go "super gościem", który pozwolił Ci zaoszczędzić przy pierwszym wyciąganiu skrzyni.

Masz mocny silnik - nie zastanawiaj się nad wymianą kompletu.

Pzdr,

Opublikowano
Witam

Moja 535i 92' (m30) szarpie na niskich obrotach na 1 i 2 biegu co jest wynikiem uszkodzonego sprzęgła. Mianowicie 1 lub 2 sprężynki na jego tarczy są wybite (jak stwierdził mechanior: "jeden tłoczek jest wybity"). Zaproponowali mi wymianę kompletnego sprzęgła co jest dużym kosztem jak dla mnie :( Troche to dziwne zważywszy, że problemem jest sama tarcza. Nie wystarczy jej zmiana? Po co kupować od razu 3 elementy? Jednym słowem: czuje, że chcą mnie zrobić w konia :evil:

zawsze wymienia się komplet w celu uniknięcia ponownego demontażu skrzyni biegów. :cool2:

Opublikowano
  • Autor
Niezłe jaja, 1000 zł w plecy :evil:
Opublikowano

Jakby mi ktos chcial wymienic za jedyne 1000 zeta, to nawet bym sie nie zastanawial. ;-)

Galen

Opublikowano
  • Autor
Nie jest tak dramatycznie.. kompletne sachs kosztuje 690 zł - nówka. Wie ktoś może jaka jest uczciwa cena za montarz?
Opublikowano
Ja płaciłem za sprzęgło kompletne 600 + 200 wymiana.
Opublikowano
przecietna cena to 200 zl. u mnie na slasku za 100 znajdziesz ale cza poszukac

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
Mianowicie 1 lub 2 sprężynki na jego tarczy są wybite (jak stwierdził mechanior: "jeden tłoczek jest wybity")

A skad on to wie????? Sciagnal skrzynie? Beemka wcale nie musi szarpac przez sprzeglo!

Opublikowano

Mi tez szarpalo juz troche na wolnych obrotach, i slizgalo sie przy ostrm wcisnieciu gazu, a lapalo dopiero przy koncu puszczania sprzegla. No i rzeczywiscie od nowosci bylo nie ruszane, tarczy nie bylo praktycznie, docisk i lozysko zjechane. Wymienilem komplet, przy okazji wymienilem poduszki pod skrzynia i uszczelnilem ja, Teraz jedzie jak BMW ;-)

Koszt ok 1500 zeta w calosci z faktura.

Galen