Skocz do zawartości

E39 523i bardzo dużo oleju w kolektorze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie.

Dzisiaj ściągnąłem kolektor do poprawy nawiertow pod LPG i olej dosłownie stoi w zakamarkach :/

Przepustnicy od strony kolektora była brudna w oleju w kanałach idących do portów w głowicy to samo kupa oleju.

Do tego czasami potrafi zakopcic na niebiesko i ubywa sporo oleju ale co sie dziwić jak w środku ma kąpiel olejowa.

Odma zmieniana jakieś 25k km temu na vaico przewody nowe przewód do bagnetu nowy i drozny po wdmuchaniu powietrza słychać bulgotanie oleju.

Motor to m52b25 poj vanos jakieś pomysły panowie?

Opublikowano
  • Autor

Biorę pod uwagę taka opcje tylko coś mi się nie zgadza...

Po za tymi objawami wszystko z nim ok mamy - 10c za oknem odpala od strzała praktycznie jak nagrzana kręci dosłownie 0.5-1s i zapala chodzi równo ma sporo siły.

Jeszcze co dziś zauważyłem w tle słychać jakby wycie odmy takie lekkie natomiast po zgaszeniu jest przez ok dwie sekundy wyraźne wycie odmy wydaje mi się że znowu zaczynają się problemy z odma chyba że tak ma być ale nie wydaje mi się jak była nówka nie było takich cyrkow a na starej było identycznie natomiast nie wiem czy był wtedy olej w kolektorze no tam nie zaglądałem wcześniej.

Ma ktoś jakiś pomysł na sprawdzenie odmy?

Opublikowano
  • Autor

Teraz jest vaico więc ujdzie czy coś lepszego brać?

Czyli to raczej odma skoro wyje i wali olejem w kolektor?

Opublikowano
Jak wyje to odma. Napisz do sklepu czescidobmw.pl i coś polecą dobrego
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Febi.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor

Na stronie części do bmw w fajnej cenie mam febi i mayle coś z tego pewnie wybiorę :)

Czyli mówicie że raczej odma?

Słychać ją podczas pracy silnika już po nagrzaniu no i właśnie po gaszeniu ewidentnie słychać takie łuuuuu przez około 2 sek ;/

troche wkurzająca sprawa odma ma rok i 20 pare tyś km tylko ;/

Opublikowano

Ja mam z tego sklepu właśnie chyba febi.

Tak to jest jak kupujesz tani zamiennik.

Kup kpl z rurkami dla świętego spokoju.

Opublikowano
  • Autor

Przewód i do pokrywy i do bagnetu mam nowke.

Cholera a gość w sklepie stacjonarnym w okolicy polecił właśnie to vaico -_- ręce opadają dałem za to 120zl i dalej syfna jakość.

Ciekawostka po czyszczeniu kolektora bunia nie dymi więc chyba faktycznie odma nawalal w kolektor i dalej w silnik.

Rozebralem też sama odme tam gdzie jest membrana i była jakby sklejona ale elastyczna i cała lekko ja rozruszalem i rozkleilem tak czy inaczej rozglądam się za odma :)

Jeszcze jak byście panowie mogli podpowiedzieć jakie firmy brać pod uwagę?

Febi napewno a może coś jeszcze?

Opublikowano
Ale chcesz coś tańszego czy co? Febi jest ok ew możesz OEM brać.
Opublikowano

-_- ręce opadają dałem za to 120zl i dalej syfna jakość.

Ja ok. 10 lat temu, do e39 dałem za OEM odmę + przewody ok.400 zł. i śmigają do dnia dzisiejszego.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
  • Autor

Tańszego nie chce już miałem vaico...

Chodzi mi bardziej o to że coś w cenie febiego w razie jak coś by mieli od ręki no i jakoś do febiego nie mam przekonania ale skoro mówicie że ok to może być i febi.

A że OEM ci śmiga kolego tyle czasu to wierzę ja u siebie przy 300tys km wyciągnąłem ori bmw z 96r...

Opublikowano
Kolego kup zawór OE natomiast resztę przewodów mayle czy tam febi :wink: taki kompromis będzie
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Jak bym miał auto sprzedawać za rok dwa brał bym febiego. Jk za 4 i więcej to OEM
Opublikowano
  • Autor

Tak zrobię.

Panowie jeszcze jedno pytanko.

Testował ktoś polskie oleje specol?

Opublikowano
  • Autor

Odma febi założona.

Pierwsze co zauważyłem auto wcale nie kopci na biało jak się dobrze wygrzeje a jest na lpg.

Wcześniej ciągnąć ją do 6k rpm za autem była zasłona dymna nie ważne czy pb czy lpg teraz jest czysto :)