Skocz do zawartości

na jalowym slychac dziwny dzwiek, po wcisnieciu sprzegla OK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wiec problem jest nastepujacy. Kupilem ostatnio 316 i e36 coupe z 95 roku i jak mam wlaczony silnik to na jalowym biegu slychac dzwiek jakby chodzil jakis silniczek elektryczny albo cos podobnego. Nie jest to glosny dzwiek ale mnie denerwuje. Slychac go w zasadzie tylko przy zamknietych dzwiach jak siedze w srodku bo jak otworze drzwi to dzwiek silnika go zaglusza. Przy otwartej masce to tez nie moge tego dzwieku zlokalizowac. Wrocmy do srodka i zamknijmy dzwi:) no wiec jest jalowym i slychac, potem powoli wciskam sprzeglo i w polowie wciskania dzwiek znika. Po prostu sie wylacza tak jakby sie wylaczyl odkurzac. Bardzo podobny dzwiek. Jakbyscie mieli jakies propozycje co to jest to bede wdzieczny. Pozdrawiam

Opublikowano
będę strzelał - łożysko dociskowe sprzęgła? :doh:

no ok ale to jest powazna usterka czy moge z tym jezdzic? generalnie jak wlacze radio to nie bede tego slyszal

Opublikowano
no, cóż, z czasem na 100% się rozleci... pytanie jak długo wytrzyma i czy nie skończysz bez sprzęgła? demontaż skrzyni biegów wymagany, chwalmy Pana, że BMW ma tylny napęd!!! :twisted:

18.11.2006

Forza evil!

Opublikowano
no, cóż, z czasem na 100% się rozleci... pytanie jak długo wytrzyma i czy nie skończysz bez sprzęgła? demontaż skrzyni biegów wymagany, chwalmy Pana, że BMW ma tylny napęd!!! :twisted:

kurcze a jaki koszt takiej naprawy?? poza tym to na bank jest to?

Opublikowano
wybacz, wnie naprawiałem nigdy wirtualnie auta, więc nie mogę Ci określić na 100% uszkodzenia, ani potencjalnych kosztów naprawy. polecam wizytę u mechanika, "szpec" powinien coś więcej powiedzieć, nawet po osłuchaniu opisywanego dźwięku.

18.11.2006

Forza evil!

Opublikowano

Dźwięk..może to bardziej przypomina szum?....Jeśli tak, to jak wspomniał Evil docisk i łożysko sprzęgła.Tak mogą sugerować takie dźwięki (odgłosy)...Choć to tylko przypuszczenia. Oby Cię to nie dopadło ale jeżeli, to trza zrobić.

Pozdrawiam.

Irek

Opublikowano
Jeżeli dzwięk znika po wciśnięciu sprzęgła to jest to problem ze skrzynią biegów. Najprawdopodobniej łożysko na wałku sprzęgowym, ale może być też inne. Ja swoją z takim szumem zrobiłem ponad 40 tys.km i nic się nie dzieje. Jedno jest pewne: jeżeli chcesz to usunąć to skrzynia do rozbiórki.
Opublikowano
Jeżeli dzwięk znika po wciśnięciu sprzęgła to jest to problem ze skrzynią biegów...

Chyba mam tą dolegliwość u siebie ale objawy występują po bardzo długiej jeździe. Dźwięk przypomina chrobocząca nakrętkę lub podkładkę na kręcącym się wałku. Zauważyłem to po 9 godzinnej jeździe nad morze. Występują u mnie 3 "stany" :

- na zimnym wszystko gra nie "rzęzi" , sprzęgło równo bierze

- na rozgrzanym silniku (1h jazdy) nie "rzęzi", sprzęgło bierze nierówno jakby z przerwami ( wyczuwalne na 1 biegu przy ruszaniu)

- po dłuższej jeździe pow 5h sprzęgło zaczyna pracować wzorowo (równe branie) ale pojawia się owy dźwięk....

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano

Koło dwumasowe albo skrzynia biegów!!!!! Rada: nic nie rób i jezdzij dalej chyba ze masz za duzo kasy - duzo za duzo!!!!!

To nie jest lozysko oporowe sprzegla - lozysko halasuje po wcisnieciu sprzegla a nie po puszczeniu - poszukajcie na forum!!!!!! Bylo o tym jakies 264 razy :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Opublikowano
Jak na moje doświadczenia z tego typu "dżwiękami" i to o czym wspommiałem wczesniej na forum na poście, to raczej tylko wsakzuje na szum łożyska na sprzęgle(możliwa też wymiana tarczy sprzęgła). To może tylko to oznaczać, w przypadku że szum ustępuje po wciśnięciu sprzęgła.