Skocz do zawartości

E93 jako samochód do codziennej jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Swego czasu stałem przed podobnym wyborem.

Ktoś na forum napisał (co z resztą wydaje się znajdować uzasadnienie), że 335i w ciężkim nadwoziu cabrio będzie paliło sporo. Na pewno zauważalnie więcej od dajmy na to 335i coupe (e92) a z uwagi na dodatkowe ~200kg nie będzie też jeździło tak jak coupe z tym samym silnikiem. Stąd jeśli 335i to brałbym w automacie skoro i tak dupy nie urywa.

Wolnossąca benzyna 6 cyl. w tym ciężkim nadwoziu też bez rewelacji jeśli chodzi o osiągi.

Tak jak już zostało napisane - 6 cyl. diesel do jazdy codziennej wydaje się być najlepszą z opcji.

Pomijam oczywiście kwestię dźwięku bo taki 335i po wydechu brzmi rewelacyjnie - sprawdź na stronie mgmotorsport :cool2:

• 3 lata później...
Opublikowano

Hej.

Temat widzę trochę dawno się urwał a ja chciałbym w kontekście codziennej eksploatacji zapytać o rzeczy mniej związane z osiągami, spalaniem itp. ale o plusy i minusy jazdy z otwartym dachem w mieście...najchętniej od użytkowników, którzy mają własne doświadczenia :)

Jak jesteście odbierani jako kierowcy ? , czy każdy zagląda Wam do samochodu gdy stoi na pasie obok, reakcje przechodniów, komentarze.

Dodatkowo jeszcze kwestia bezpieczeństwa, czyli czy można bez szkody dla samochodu i własnego "zdrowia psychicznego" :) zostawić go pod jakimś marketem czy galerią z otwartym dachem i spokojnie pójść np. na godz. na zakupy ? Czy zdarzały się Wam sytuacje, że ktoś wrzucił Wam jakieś przedmioty do wnętrza lub np. wskakiwał do środka butami ?

Pewnie sytuacje będą różne w zależności od miejsca zamieszkania i wielkości miejscowości.

W tym roku wyjadę cabrio na ulice i chciałbym wiedzieć na co się przygotować :)

Serdecznie pozdrawiam forumowiczów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej. 

Odgrzewam trochę temat sprzed 3 lat dotyczący codziennej eksploatacji cabrio jednak był on trochę w innym kontekście . W tym roku wyjadę swoim e93 na ulice i chciałbym wiedzieć na co się przygotować. :)

Chodzi mi o rzeczy mniej związane z osiągami, spalaniem itp. ale o plusy i minusy jazdy z otwartym dachem w mieście ( bo poza nim to każdy pewnie je zna ;) ) ...najchętniej od użytkowników, którzy mają własne doświadczenia.

Jak jesteście odbierani jako kierowcy ? , czy każdy zagląda Wam do samochodu gdy stoi na pasie obok, reakcje przechodniów, komentarze. 

Czy bardzo czuć spaliny innych aut ?

Dodatkowo jeszcze kwestia bezpieczeństwa, czyli czy można bez szkody dla samochodu i własnego "zdrowia psychicznego"  zostawić go pod jakimś marketem czy galerią z otwartym dachem i spokojnie pójść np. na godz. na zakupy ? Czy zdarzały się Wam sytuacje, że ktoś wrzucał Wam jakieś przedmioty do wnętrza lub np. wskakiwał do środka butami ? 

Pewnie sytuacje będą różne w zależności od miejsca zamieszkania i wielkości miejscowości. 

Może niektórym przyda się takie info przed zbliżającym się sezonem...

Może wypowiedzą się też użytkownicy innych cabrioletów BMW? , jeżeli trafią na ten temat.

Serdecznie pozdrawiam forumowiczów.

Opublikowano
używam Z3 w lato i niestety nie zostawiam go przed sklepami z otwartym dachem,jeżeli chodzi o jazdę z otwartym dachem to po mieście jest to średnią przyjemnością jeżdżę po 200tyś mieście i stanie w korku czy na światłach to naprawdę żadna przyjemność,zagląda praktycznie każdy zetka jest bardzo niska co ułatwia sprawę:):)
Opublikowano
Nie zostawiasz bo miałeś już jakieś "przygody" ? Czy po prostu profilaktycznie ?
Opublikowano
Stanie na światłach w korku porażka.

Rozwinąłbyś trochę tą wypowiedź ?

Czy chodzi Ci o hałas, spaliny ? czy może jeszcze coś innego ?

Chciałbym podpytać też o nagrzewanie się foteli latem...czy faktycznie e93 ma specjalną skórę , na której nawet po dłuższym postoju w słońcu można swobodnie usiąść w środku nie bojąc się o oparzenia. ? I czy się nie wybarwia za szybko ?

Opublikowano
Nie jest to specjalna skóra. To normalna skóra jak w każdym E
Opublikowano

Polecam 330i N52 lub N53.

Oczywiście najszybszy będzie N54 335i o ile ci na tym zależy i jeżeli znajdziesz coś w dobrym stanie najlepiej po wymianie całego kosztownego osprzętu.

Jeżeli chodzi o awaryjność to N52 będzie w mojej ocenie najlepszym wyborem o ile porównujemy wszystkie silniki w tym samym dobrym stanie.

Cabrio i disel...mhhh cóż za przyjemność, słońce, wiatr we włosach a do tego klekot i smród ropy, jeszcze najlepiej bez DPF bo jest niepotrzebny.

Nikogo nie oceniam, każdy ma swoje gusta ale dla mnie jeżeli ktoś lubi samochody i kupuje cabrio to po to aby bez dachu słuchać dźwięku silnika R6 NA wkręcającego sie pod 7.000obr/min i poczuć zapach benzyny a nie po to aby słuchać klekotu i wąchać ropę.

335i dla wielu w tym i dla mnie jest za szybki do użytku na co dzień. Chwila zabawy i już przekraczasz dwu- trzy-krotnie dopuszczalną prędkość.

330i ma wystarczająco mocy żeby dostarczyć wrażeń zachowując przy tym resztki zdrowego rozsądku.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Bzdura.

Skóra w cabrio dużo mniej się nagrzewa.

Miałem E91 z beżową Dakotą i z można było sobie oparzyć tyłek.

w E93 nie ma tego problemu. Jest ciepla, ale nie parzy. Mam czarną Dakotę.

http://content.bmwusa.com/microsite/e93/com/en/newvehicles/3series/convertible/2010/showroom/interior_design/sun_reflective.html

Cabrio i disel...mhhh cóż za przyjemność, słońce, wiatr we włosach a do tego klekot i smród ropy, jeszcze najlepiej bez DPF bo jest niepotrzebny.

Nikogo nie oceniam, każdy ma swoje gusta ale dla mnie jeżeli ktoś lubi samochody i kupuje cabrio to po to aby bez dachu słuchać dźwięku silnika R6 NA wkręcającego sie pod 7.000obr/min i poczuć zapach benzyny a nie po to aby słuchać klekotu i wąchać ropę.

Jakoś po 10 sezonach w E93 330d nie zauważyłem tego problemu.

Najmniej awaryjne będzie 330d.

Opublikowano

Bzdura.

Skóra w cabrio dużo mniej się nagrzewa.

Miałem E91 z beżową Dakotą i z można było sobie oparzyć tyłek.

w E93 nie ma tego problemu. Jest ciepla, ale nie parzy. Mam czarną Dakotę.

http://content.bmwusa.com/microsite/e93/com/en/newvehicles/3series/convertible/2010/showroom/interior_design/sun_reflective.html

Po 10 sezonach w E93 330d nie zauważyłem tego problemu.

Najmniej awaryjne będzie 330d.

Ładny masz już staż w Cabrio. ☺ Skoro tyle czasu nim jeździsz to zapewne jest więcej plusów niż minusów użytkowania takiego auta.

Co do skór to też o tym czytałem i chciałem się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce. Też mam czarną Dakotę.

Dzięki za info.

A jak jest z utrzymaniem czystości ? Normalne środki do czyszczenia czy może polecisz coś sprawdzonego ?

Opublikowano

Dzięki za info.

Pozdrawiam

Opublikowano
W mojej opinii n52-to dziad, wole zmieniać cewki niz kombinować z głowicą :) ale to twój wybór, n53 bardziej dopracowany chociaż nie jest wolny od wad jak każdy nowszy agregat.