Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczow.

Chcialem sie dzisiaj podzielic z Wami swoja krotka refleksja.

Otoz obserwujac ostatnio to co porusza sie po drogach doszedlem do wniosku ze dzis zadbany egzemplarz e32 to juz jest klasyk.Sporo wiecej jezdzi e34 niz e32, a trafic dzisiaj na ladna e32 to jak znalezc igle w stogu siana.Szkoda ze moja to nie jest taka ,,perelka`` ale coz - jest to moje pierwsze BMW.

Jakie sa wasze opinie na ten temat ? Czy e32 mozna nazwac klasykiem ?

Opublikowano

w "empiku" w jakies gazecie niemieckiej byl spis jakie auta juz sa klasykami i jesli chodzi o E32 to napisali ze 750 juz jest klasykiem :mrgreen:

np. E23 juz w kazdje wersji silnikowej a E28 napisali ze tylko 535 M535 i M5...

moje modele
Opublikowano (edytowane)

750 klasyk? czemu, przeciez ich jest najwiecej na ulicach?

dla mnie klasyk to samochod, ktory jest stosunkowo rzadko spotykany i jego utrzymanie jest ciezkie z racji slabszej dostepnosci czesci.. e32 nie ma takiego problemu.. nie chce nic ujmowac nastepczyni e23, po prostu za wszesnie na takie rozmowy..

aha, no i musi z jazdy nim zrezygnowac krzywe towarzystwo i sie przesiasc na nowsze; chyba wiecie co mam na mysli, w e23 sie nie widuje raczej osiedlowych bandytow

Edytowane przez zalew
Opublikowano

No moze i najwiecej ale to juz jest klasyk i bedzie klasykiem :D

To auto to pierwsze V12 BMW no i pierwsze V12 na wtrysku w europie :D

a przedewszystkim sa najlepiej wyposazone i jest to najwyzszy model :mrgreen: i napewno za 15 lat najbardziej ceniona bedzie wlasnie V12 a najmniej V8...

Ja osobiscie tez najbardziej lubie wlasnie V12 :mrgreen:

moje modele
Opublikowano

To auto to pierwsze V12 BMW no i pierwsze V12 na wtrysku w europie :D

a przedewszystkim sa najlepiej wyposazone i jest to najwyzszy model :mrgreen: i napewno za 15 lat najbardziej ceniona bedzie wlasnie V12 a najmniej V8...

Ja osobiscie tez najbardziej lubie wlasnie V12 :mrgreen:

a czemuz to najmniej cenione bedzie V8 ? Pierwsze V8 w Bmw od czasów modelu 3200 CS, ktorego produkcja zakonczyła sie w 65 roku , to własnie E32 730 i 740. Krotko pozniej E34 dostało te napedy. Tak samo sprawa ma sie z 5 cio stopniowym automatem. Co nieco 730 i 740 wniosły.

Opublikowano

Najbardziej cenione sa V12 to jest oczywiste i to juz jest klasyk.

Piszac ze V8 beda najmniej cenione mialem na mysli moja opinie, bo porostu bardziej cenie silniki M30 od M60 i to wszystko. Fakt faktem ze V8 troche wniosly do BMW :cool2:

moje modele
Opublikowano
Najbardziej cenione sa V12 to jest oczywiste i to juz jest klasyk.

Piszac ze V8 beda najmniej cenione mialem na mysli moja opinie, bo porostu bardziej cenie silniki M30 od M60 i to wszystko. Fakt faktem ze V8 troche wniosly do BMW :cool2:

Za co je tak cenisz Dixi ?
Opublikowano
Za co je tak cenisz Dixi ?

Pewnie za bezawaryjność i małe koszty utrzymania :P .

Tak poważnie to już nawet ciężko trafić dobrze utrzymaną E38 z okresu przed liftingiem.

Na mnie każdy starszy niż 15 lat samochód który jest bardzo ładnie utrzymany robi wrażenie. Nie musi to być BMW.

E32 z racji ogromnej ilości sztuk klasykiem długo jeszcze nie będzie, chociaż obok E34 to jeden z najładniejszych modeli w historii BMW.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

bo ty tak stwierdziles? trudno wyjsc na ulice i nie potknac sie o e32, gdzie tu klasyka... poczekaj jeszcze z 7 lat, bedziesz mogl tak mowic.

Opublikowano

...ech, nawet e34 jest juz klasykiem

popatrzcie po ulicach, jeździ sam szrot, na 30 takich trafi sie jedna perełka - to juz klasyk

i dla tego nie sprzedałem swojej m20b20.

Opublikowano
...ech, nawet e34 jest juz klasykiem

Jasne... a e36 też jest już klasykiem?

Panowie trochę rozwagi. Niektóre auta z początku lat '80 może i są już klasykami lub dobrymi kandydatami na klasyka ale na pewno nie jest nim e32. W moim pojęciu klasyk to auto... rzadko już spotykane z racji wieku na drogach i... tyle.

PS Kto ma ochotę przeczytać dyskusję o definicji klasyka/youngtimera tego zapraszam na stronę youngtimer.pl

Opublikowano

spokojnie kolego.

to tylko moja mała refrleksja nt widoku betek na ulicach.

sorki ale na 3(+-5) 2 e34 lub 32 na ulicy to szrot

Opublikowano

sorki ale na 3(+-5) 2 e34 lub 32 na ulicy to szrot

Masz rację ale ale taka jest kolej rzeczy.

Najpierw lśniące auto wyjeżdża z salonu potem, po kilku latach znajduje kolejnego właściciela, potem następnego. Lata lecą kończy się produkcja modelu którego zakupem na rynku wtórnym zainteresowani są coraz mniej zasobni obywatele. Część aut kończy swój żywot na szrocie a część pod płotem lub na osiedlowym parkingu. Czasami znajdzie się ktoś kto postanowi wyremontować 20-30 letnie auto na widok którego ktoś powie z dumą: "mój ojciec miał kiedyś taki samochód" i wtedy właśnie ludzie zaczynają je postrzegać jako... klasyka.

PS Moim zdaniem w naszym kraju klasykiem jest auto starsze niż np. w Niemczech.

Opublikowano
Patrząc na nowe modele to E38/E39/E46 są już klasykami dobrego smaku BMW. Teraz będzie już tylko gorzej.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

klasykami beda nawet mlodsze egzemplarze, ale zadkie i wypasione z gornej polki

np e32 750, stara szostka z najwiekszym silnikiem

albo merc 126sec 500 coupe

a e36 to klasykiem bedzie moze za 20 lat :) toz to popularne, tanie bmw dla najmniej zamoznych

wiec zaden klasyk z niego

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
hahahah e34 klasyk, dobre... mamy duzo milosnikow klasycznej motoryzacji na drogach[/q

a czemu by nie!!!!!!!!!!!!

wejdz sobie kolego do galerii pod haslo:orginalne,klasyczne BMW535i.

Ot moj klasyk,w super stnie tchnicznym,i ogolnym tez!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dodam,ze auto jest do sprzedania :cool2:

Opublikowano

Eeeee, jaki to klasyk z e32? Ani to stare, ani rzadkie. Najstarsze egzemplarze maja 20 lat co jak na polskie warunki nie jest straszną liczbą, a na ulicach tego jeździ na pęczki.

750 klasykiem ze względu na silnik? A dlaczego? Czy to jest jedyny model BMW, w którym była montowana V12? Przecież wsadzali go jeszcze do innych modeli. Nie widzę uzasadnienia dlaczego zasługiwałaby na to miano. Wiadomo 5 litrów V12 to klasa sama w sobie i rarytas dla maniaka pojemności i cylindrów :norty: ale nie żeby to był jakiś unikat.

Może w Niemczech prędzej by to można nazwać klasykiem, choć jak popatrzeć w ogłoszenia to występują setkami. A i ceny zadziwiajaco niskie jak na klasyka :).

http://img221.imageshack.us/img221/3032/clipboard02zn2.jpg
Opublikowano

750 klasykiem ze względu na silnik? A dlaczego? Czy to jest jedyny model BMW, w którym była montowana V12? Przecież wsadzali go jeszcze do innych modeli.

Raptem do jednego oprocz serii 7...