Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Od kilku dni jestem posiadaczem E61 523i 130kW i jest to moje pierwsze auto z logo BMW na masce (kierownicy i klapie bagażnika zresztą też :) ) no i spotkałem się z pierwszym problemem. Auto sprowadzone z Niemiec. Auto było wyrejestrowane i stało sobie dłuższy czas (ponad pół roku). Problemem jest brak jakiego kol wiek ogrzewania. Z kratek nawiewu co najwyżej przez chwilę poleci letnie powietrze. Silnik trzyma równą i idealną temperaturę cały czas, parametry ogrzewania ustawione na max. Posiadam w tym aucie klimatronik dwu-strefowy. Pogoda na zewnątrz jest jaka jest i ta sprawa jest mi bardzo nie na rękę a nie mam już pomysłów jak sobie z tym poradzić. Ktoś kiedyś miał z tym problem?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może być silnik zapowietrzony - zacznij od tego .
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
Kolego sprawdź bezpieczniki czy czasem nie wywaliło któregoś odpowiedzialnego za zawory nagrzewnicy. Jeżeli klimatronik to pod maska są dwa zawory od nagrzewnicy, mogły się zablokować lub nie ma prądu. Jak auto zagryzane to sprawdź ręka węże zaraz za tymi zaworami czy są gorące. Nie wiem jak w 523 ale u mnie w 530d jest jeszcze dodatkowa pompka elektryczna podłączona do tego układu.
Opublikowano

Pytanie może nie na miejscu:

Ale jak masz ustawiony IDrive ?

Chodzi mi o to, w jakim kolorze podświetlone są kreski.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
w iDrive wszystko jest ustawione prawidłowo. Ogólnie po przejechaniu ok 200km zaczyna coraz lepiej grzać lewa strona a po prawej wieje zimnym i słychać jakieś strzelanie jakby jakaś klapa nie mogła się otworzyć... 2 Węże przy zaworach w komorze silnika są gorące a trzeci zimny. To jest prawidłowe? Chyba będę musiał jakoś dostać się do klapy po prawej stronie i zobaczyć czy jej coś nie blokuje...