Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pacjent to moje E92 lci 320d N47, 110tys przebiegu, automat.

Z dnia na dzień zauważyłem następujący problem. Przy mocniejszym przyspieszeniu na 3cim biegu, dokładnie miedzy 2 a 2.5tys obrótów z tyłu czuć dudniące wibracje z basowym echem. Jest to slyszalne w okolicach moim zdaniem mostu. Objawia się tylko przy przyspieszaniu od niższych obrotów, jeśli np przy 2.1tys wcisnę gaz objawów brak. Również jeśli DTC złapie objawów brak. Jeśli zwalniam z wyższych obrotów na niższe - brak objawów. Jedyny przypadek w jakim owe wibracje występują to gwałtowne przyspieszenie od obrotów poniżej 2tys. Najlepiej objawia się jak manualnie wbiję 3 bieg i od dołu wcisnę gaz.

Dzisiaj wymieniliśmy podporę wału, nic to nie dalo. Wał i ogólnie wszystko pod spodem wygląda jak nowe, podpora wału też była jak nowa ale wymieniliśmy...

Jakieś pomysły? Mnie najbardziej dziwi, że tylko w tym zakresie obrotów i tylko na 3cim biegu to występuje. Skrzynia odpada bo dźwięk wydobywa się z tyłu...

Opublikowano
Dodam, że stało się to chwile po zrobieniu chipa. Czy to może mieć wpływ?

Cześć kolego , TAK ma to wpływ na te wibracje , często spotykana przypadłość przy "słabym" chipie w automacie :oops:

Czyszczenie zaworów w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa , modyfikacje mechaniczne

Montaż pompy dwutłokowej z N57 do N47 to już robimy

Pompy wtryskowe do n47 sprzedaż montaż ,...

Pompy Walbro 450 bezkoszowe do N54 N55 sprawdzone na naszych projektach obsługują 500+ KM

Opublikowano
Dodam, że stało się to chwile po zrobieniu chipa. Czy to może mieć wpływ?

Cześć kolego , TAK ma to wpływ na te wibracje , często spotykana przypadłość przy "słabym" chipie w automacie :oops:

Mam gwarancję na ten program... Jakieś rozwiązanie tego problemu? Po prostu pozbyć się programu? Czy da się zrobić go dobrze aby problemu nie bylo?

Opublikowano

Jaki masz moment ustawiony w programie ? Da zrobić się program żeby nie było takich objawów :cool2:

Jak masz gwarancję to jedź i niech poprawią bo na 3 biegu pewnie strasznie wali Nm i od tego te wibracje

Czyszczenie zaworów w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa , modyfikacje mechaniczne

Montaż pompy dwutłokowej z N57 do N47 to już robimy

Pompy wtryskowe do n47 sprzedaż montaż ,...

Pompy Walbro 450 bezkoszowe do N54 N55 sprawdzone na naszych projektach obsługują 500+ KM