Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Czy można odłączyć domykanie bagażnika w E38 bo zaczyna fixować

Po wciśnięciu przycisku w klapie - bagażnik się otwiera a potem silnik poruszający trzpień mechanizmu pracuje przez kilka sekund i nie mogę domknąć klapy

Jeśli ktoś wie co z tym zrobić proszę o info

Mario

Opublikowano

Pozwalam sobie sie podlaczyc z lamelskim pytaniem.

Nie bardzo rozumiem calej tej koncepcji domykania bagaznika w E38. Czy wszystko u mnie dobrze dziala? Przycisk w pilocie uchyla (nie otwiera) bagaznik i klape podnosze recznie. A zamyka recznie i kiedy klapa juz prawie jest domknieta, "cos ja chwyta" i domyka. Czy przypadkiem nie powinno byc tak, ze jak nacisne przycisk to klapa sie powinna w pelni otworzyc - jakos bardziej logiczne. Jedyne uzasadnienie do takiego dzialania to zapobiezenie jezdzie z otwartym bagaznikiem ale do tego przeciez jest komunikat na wyswietlaczu. :shock:

Opublikowano
ok. czyli wszystko funkcjonuje u mnie normalnie. czy ktos zechce poswiecic chwile i wyjasnic jaki jest sens domykania bagaznika skoro i tak trzeba podmosic i zamykac klape recznie? no chyba nie po to aby upychac ciala?! :duh:
  • Członkowie klubu
Opublikowano
U mnie klapa otwiera się samoczynnie i też samoczynnie się zamyka. Cały mechanizm mieści się za akumulatorem przy prawym nadkolu. Wg mnie jeśli do siłowników masz doprowadzone dodatkowe przewody to raczej powinno pracować tak jak u mnie. Sterowanie na pewno da się odłączyć.

UIHZ9556.JPG

• Członkowie klubu
Opublikowano
Klapa samoczynnie otwiera się do pionu [można otwieranie uruchomić również z pilota] dobry bajer - łatwo pakuje się zakupy do baga. Zamykanie odbywa się tylko poprzez przycisk w klapie [zamyka i dociąga się automatycznie]

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

komu sie unosi do pionu w e38??

ja mam przycisk w pilocie i mam przycisk obok otwierania maski

ale do pionu sie nie unosi, jedynie sie otwiera

to otwieranie do pionu to chyba dodatkowa opcja? ale pierwsze slysze o tym

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Dokładnie, jest to dodatkowa opcja - siłowniki są bodajże hydrauliczne. Dodatkowo klape można zatrzymać z pilota [lub przyciskiem] w dowolnej pozycji np.: kąt 45 stopni - dotyczy to ruchu w dół [zamykanie] lub w górę.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

w poprzedniej mojej E 38 z96 klapa tylko odskakiwała i tylko dociągała el

w obecnej klapa jest w pełni automatyczna otwiera sie do pionu i zamyka po wciśnięciu guzika wewnątrz klapy nie wiem skąd to zdziwienie,że takie klapy istnieją w nowszych E 38 jest jeszcze dużo ciekawych gadżetów jak np kierownica która sama unosi sie w góre po wył zapłonu lub po otwarciu drzwi po wł powraca do poz zaprogramowanej

BMW sie nie psuje
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Ok - ale powróćmy do pytania pierwotnego

Co powoduje - jakie uszkodzenie - że mimo iż klapa się otworzyła - silniczek otwierania pracuje jeszcze przez kilka sekund i mam po tym problem z jej zamknięciem

Pozdro

MarioBigRed

Opublikowano
W zamku w klapie (nie w pasie dolnym) jast taki dżinks połaczony z jakimś mikrostykiem odpowiedzialnym za uruchomienie silniczka dociągającego. Musi Ci się to zacinać i nie dawać sygnału, że klapa już otwarta i trza przestać silniczkowi się obracać. Zagmatwane ale tak to jest u mnie. Przy otwartej klapie zamknij sobie zamek jakimś prętem i zobaczysz jak to ma działać.

Grzesiek740 - (kiedyś było jeszcze 735 i 750)

http://img136.imageshack.us/img136/3693/mojeauta034podpisgo3.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ok. czyli wszystko funkcjonuje u mnie normalnie. czy ktos zechce poswiecic chwile i wyjasnic jaki jest sens domykania bagaznika skoro i tak trzeba podmosic i zamykac klape recznie? no chyba nie po to aby upychac ciala?! :duh:

Np. po to żeby nią nie trzaskać. ;)

Opublikowano
Witam, pompę masz od tego za akumulatorem, może troszke bardziej przesunięty do przodu samochodu bo jeżeli dobrze pamiętam to trzeba zdjąć osłone tą dalej. Wg. mechaników z ASO to otwieranie nie do końca i dziwne reakcje jest spowodowane brakiem płynu w tym układzie (oleju) i bez problemu da się to uzupełnieniem naprawić. Sprawdze jednak dopiero jak będę miał czas gdzieś koło soboty. Można z tym sobie poradzić łatwiej tj. jak się zalokuje ponieść troche do góry aż do oporu i jak będzie mocny klapa stawiała to troszke jeszcze w dół i w góre powinna iść już łatwo. dopuki nie naprawisz jest to sposób na ciężkie odchylanie do góry...:) Pozdrawiam.
Opublikowano
kolego, czy moglbym Cie prosic, zebys napisal to wszystko jeszcze raz, ale tym razem po polsku?
http://forum.7er.pl/images/signatures/212758479446f629c8be0f9.png
Opublikowano
Sorka za duże zagmatwanie. Przyczyną złego działania tego układu jest albo pompa, albo brak oleju. Wg. ASO i niezależnych znachorów w 99% przypadków jest to jednak brak oleju, a wymieni (doleje) go wam właśnie ASO, albo wasz znajomy mechanik który rozumie BMW. Do czasu kiedy to zostanie naprawione polecam sposób który działa u mnie: Naciskamy przycisk, czekamy aż klapa się podniesie tyle ile może 2. podnosimy ja troszke w góre choćby troche na siłe, opuszczamy troszke i teraz już powinna się otworzyć bez zbędnego naszego wysiłku do samej góry. Nie wiem jak u was, ale można jeszcze podnieść do samego pionu i u mnie to jakoś leczy tą pompke na jakieś 3-4 otwarcia (zaczyna się wszystko odbywać poprawnie). Pozdrawiam.
Opublikowano

Np. po to żeby nią nie trzaskać. ;)

zapewniam Pana ze mimo funkcji domykania, klapa da sie tak samo trzasnac. rozumiem domykanie z fukcja pelnego podnoszenie i zamykania. przyznaje zas, ze mialem takie samo rozwiazanie we fleetwood'zie.

generalnie jednak, jest one zupelnie pozbawione sensu...