Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam problem z czujnikiem wałka rozrządu, po wymianie na sprawny czujnik wyswietla sie błąd w Inpie.

Czujnik i wtyczke traktowalem kontakt sprayem i nadal to samo wiec stwierdzam ze problem jest w kablu.

Pytanie brzmi, dokąd ten kabel idzie i co musze rozebrac zeby sie do niego dostać. Chcialbym zdiagnozowac czy jest sprawny, moze gdzies jest przerwa...

Na oko widać że przechodzi on pod przepustnica i idzie dalej w strone kierowcy.

Z gory dzięki za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawny, bo nowy czy z innego auta?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

A ten nowy to ori?? Bo jak nie to błąd oczywisty:) tamtemu używanemu też bym nie wierzył, nawet jeśli w tamtym aucie działa ok. Ja też tak miałem, kupiłem używkę ori wszystko działało, ale był błąd. Potem znalazłem gościa w okolicy i na jego czujniku już nie było błędu, więc go kupiłem i było dobrze do końca:) ( Podjechałem z Inpą i od razu sprawdziłem).

Poza tym nie koniecznie musi być uszkodzony czujnik, a może np kabel od niego:)

Opublikowano

Dzieki za odpowiedzi.

Blad jest Camshaft sensor czyli wałka rozrządu.

Sprawdzalem i oryginalny i zamiennik dlatego, odrzucilem że to w samym czujniku lezy problem.

Proszę, czy ktoś może odpowiedzieć na część:

"Pytanie brzmi, dokąd ten kabel idzie i co musze rozebrac zeby sie do niego dostać. Chcialbym zdiagnozowac czy jest sprawny, moze gdzies jest przerwa..."

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Od wtyczki przewody lecą do sterownika silnika

Pin nr 37 kolor brązowy

Pin nr 38 kolor czarny

Pin nr 4 kolor źólty

Na pinie 4 przy właczonym zaplonie ma wycgodzic 11 - 14V

Pin 37 to masa

Pin 38 to pin mpulsowy wychodzacy z czujnika ma byc 0V lub 5V - wlączony zaplon i obracasz walem

Jesli masz oscyloskop to na wolnych obrotach ma byc 2V/ 0,1s