Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowym szczęśliwym posiadaczem G31:)))))Samochód odebrałem tydzień temu i mam problem z rejestracją ponieważ ramka zasłania mi czujnik od radaru tempomatu...... Jak mocujecie rejestracje w swoich samochodach:)))? Teraz nic z przodu nie mam.Proszę o porady:)Może są jakieś specjalne ramki...

Dzieki:)

• Główni Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

BMW na wszystkich prezentacjach i we wszystkich prospektach ma przewierconą tablicę rejestracyjną na wylot i przymocowaną za pomocą wkrętów bezpośrednio do zderzaka lub do podstawy pod tablicę rejestracyjną. Na tyle to samo, tylko tam 2 wkręty zamiast 4.

Na to idą oryginalne zaślepki:

- białe: 51 18 1 813 017,

- żółte: 51 18 8 106 919,

- czarne: 51 18 1 823 474,

- niebieskie: 64 11 1 375 497.

Tylko wkręty i nity różnią się od modeli, trzeba dokładnie przeszukać.

Ludzie jednak wolą używać ramek i to je przykręcać, zamiast przewiercać samą tablicę. Dealerzy często sami zamawiają ramki ze swoim nazwiskiem i logo BMW, aby za reklamę robiło, gdzie serwisujesz auto i gdzie je kupiłeś.

Mocowanie widać np. tutaj na oryginalnym prospekcie:

UDDfHXS.jpg

Iw4kIoT.png

Edytowane przez Ponta
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Nie wpsominając, że lepiej to się trzyma wszystko kupy, tablica nie ma szans odpaść, a jak ktoś ma tablicę rejestracyjną indywidualną to już w ogóle.

Przykładowy wkręt na tył dla niektórych BMW: 51 11 8 122 522.

Wkręt na przód: 07 14 6 959 895.

Podkładka do niego: 07 11 9 903 153.

Opublikowano
Dzięki za informację, zamówię sobie te wkręty i zaślepki;)Jak ktoś ma dostęp do katalogu to niech mi napisze jakie dokładnie muszę numery katalogowe podać żeby mieć wszystko;)Jeszcze jedna sprawa na niektórych zdjęciach widać że jest jakiś plastik pomiędzy rejestracją a zderzakiem.Dzięki
Opublikowano

Do zderzaka przykrecasz na 2 sruby wlasnie ten plastik. On jest wielkosci tablicy rejestracyjnej i jest idealnie wyprofilowany do zderzaka. Na ten plastik przykrecasz tablice 4 wkretami w kazdym rogu. W Belgii dostajesz już tablice z 4 otworami wycietymi w trakcie produkcji. Wszystko wtedy wyglada jak zestaw.

Przed zakupem tego plastiku sprawdz wymiary tablicy rrjestracyjnej i tej podkladki bo np. tablice w Niemczech i Belgii sa troche mneijsze niż te z PL. I zeby nie wyglądało ze ramka jest za mala. Wtedy zrobi Ci się brzydka wolna przestrzen pomiedzy blachą a zderzakiem. Sadze ze aso powinno miec takie ramki na rynek PL

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

No to jest właśnie ta podkładka pod tablicę rejestracyjną, przeczytaj dokładnie mój post wyżej.

W G30 powinieneś mieć tę ramkę, auto powinno być w nią wyposażone po wyjeździe z fabryki. Jest na 5 nitach mocowana.

Do niej potrzebujesz:

4 wkręty: 07 14 6 959 895

4 podkładki: 07 11 9 904 208

2 zaślepki białe 51 18 1 813 017

2 zaślepki niebieskie 64 11 1 375 497

Natomiast na tył:

2 wkręty 51 11 8 122 522

i teraz w zależności od tego, gdzie wyjdzie ci dziura w tablicy, albo 2 czarne zaślepki albo 2 białe.

Proponuje kupić 2 takie i 2 takie, bo to kosztuje 2 zł.

2 zaślepki białe 51 18 1 813 017

2 zaślepki czarne 51 18 1 823 474

Jak odmierzyć miejsca na otwory odpowiednich miejscach chyba wiesz, nie trzeba pisać, aby potem nie była przesunięta 2 cm w bok :D

Opublikowano
Tylko ja tego plastiku nie mam:( Jeżeli jest możliwość podania numeru części to będę wdzięczny;)to we wtorek sobie to zamówie;)Dzięki
Opublikowano

Witam

Dzięki za info:)))

Dzisiaj temat zakończony:

Podstawa pod rejestracje 51138070399(specjalnie wyprofilowana pod zderzak M) 155zł. Plus te wszystkie śruby i zaśepki co wyżej napisaliście. Powiem że pierwszy raz tą podkładke zakładali w serwisie bo inne były proste a ta jest wyprofilowana i nie wiedzieli że taka istnieje:)))Jutro dam jakieś foty:)))

Dzięki za pomoc:)))