Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Domyślam się że temat ten zostal już poruszony na tym forum, ale niestety go nie znalazłem, więc z góry przepraszam że zaczynam go po raz kolejny.

Czy ktoś mógłby mi powiedziec krok po kroku jak wymienic przednie łożyska w E-32 ?

Opublikowano

Wymienia się całe piasty. Jesteś na to przygotowany finansowo :?:

Odkręcasz koło na dźwigniętym aucie, zrzucasz zacisk hamulcowy oraz tarczę i zdejmujesz kapselek po środku piasty. Pod nią znajduje się nakrętka na klucz 52 i musisz mieć nasadkę - najlepiej na 1 cal. Przed odkręceniem jej odklepujesz zapezpieczenie widoczne na podtoczeniu nakrętki z ośką i szarpnięciem rury załozonej na klucz odkręcasz.

Po odkręceniu ściągasz piastę. Czasem wewnetrna bieżnia łożyska pozostaje na ośce i trzeba ją jakoś precyzyjnie podważać aby zeszła. Chyba że masz specyficzny ściagacz.

Opublikowano

Dzieki za szybka odpowiedz !!

Właściwie to chodzi mi o to czy obejdzie się bez prasy ,zebym mógł wykonać tą wymiane we własnym zakresie...

Z tego co widzialem na allegro sama piasta nie jest droga... :)

Tylko jestem nauczony od małego ,że jeżeli kupować łożyska to tylko i wyłącznie SKF.A te do ktorych podałem linki poniżej co prawda są niemieckie ,ale ich nie znam i nie wiem co o nich myśleć.

http://www.allegro.pl/item120622786_piasta_kola_lozysko_bmw_3_5_7_przod.html

http://www.allegro.pl/item122039395_lozysko_bmw_3_e36_e46_5_e34_7_e32_g_e_r_m_a_n_y.html

Co o tym myślicie??

Opublikowano

Wszystko ładnie i pieknie, ale musisz pamietać o typie łożyska. Mam tu na mysli koronkę ABS-u na łożysku do impulsatora.

Były dla E34 i E32 aż trzy typy tej koronki, pomimo tego że same piasty wyglądały identycznie.

Na to musisz koniecznie zwrócić uwagę kupując je.

Opublikowano
Czyli w tym wypadku najlepiej bedzie wyciagnąć stare łożysko z piasta i udać się z tym do sklepu.Dopiero na wzór starej koronki dobrac nowy zestaw???Czy jest to jakoś zkatalogowane wg roczników???
Opublikowano

Witam

Ostatnio u mnie zaczęło być słyszalne łożysko w lewym przednim kole. Zacząłem szukać piasty i do mojego auta (bez ABS) są dwa rodzaje: symetryczne i niesymetryczne. Czy da się sprawdzić bez wcześniejszego demontażu piasty jaki typ potrzebuję? Chyba piasty te różnią się średnicą. Symetryczna D=83mm, niesymetryczna D=97mm.

Jak długo mogę pojeździć na padającym łożysku, bo muszę poczekać na wypłatę a do pracy trzeba jeździć?

Opublikowano

Robcik - Widzę że mamy ten sam problem... :) U mnie też zauważyłem dziś (chrobotanie , huczenie ) które się robi coraz głośniejsze , im większą jadę prędkością...Też lewy przód.

O co chodzi z tymi rodzajami piast ,symetrycznimi i nie symetrycznymi?

Że po obu stronach są różnej średnicy??

Opublikowano

Aha juz wiem o co chodzi...

Zdejmij kolo i popatrz na otwor sruby mocujacej tarcze do piasty(śruba na klucz szesciokatny "imbus") i porownaj z obrazkiem ktory wyslales...symetryczny przeczodzi przez oś ww śruby.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Postanowiłem odświerzyć temat bo niestety chyba też mnie czeka naprawa piasty przedniego lewego koła. Objaw jest mniejwięcej taki że coś buczy podczas jazdy mniej więcej od prędkości 40 km/h wzwyż. wykluczam łożyska alternatora itp. ponieważ jest to słyszalne tylko podczas jazdy.

Mam pytanka dla osób które to już przerabiały:

-dlaczego ja mam na piaście nakrętkę na klucz 46 ( kolega robertbmw pisał o 52)

- czy napewno nie mo.żna wymienić samego łożyska ( kiedyś w innym aucie podobno też nie wymienne a jednak wystarczyło zmienić samo łożysko

- i najważniejsze pytanie jaki koszt piasty, ewentualnie łożyska, czy wyst ępują zamienniki i czy wato?

Za odpowiedzi wielkie dzięki .

Pozdrawiam

TOMEK[E32]730
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Ja juz wymienilem kupilem uzywke SKF w idealnym stanie za smieszne pieniadze...Sruba mocujaca piaste ma rozmiar '46.Nie polecam oszczedzac na tanszych zamiennikach, tez zalezy ile czasu masz zamiar pojedzic tym autem...