Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przestudiowalem cale forum i wszyscy pisali ze akumulatorki wymienic trzeba oturz wymienilem dzis na 3,6V wlutowalem w plytke a zegary nadal niedzialaja .

Posiadam BMW E30 silnik M40 1990rok

pytania

1 czy napiecia z akumulatorklow powinny sie sumowac gdzies na plytce

2 jakie powinny byc napiecia na bolcach wyjciowych (chodzi o styki )

3 nadal niedziala obrotomierz ekonomizer temp. wody i paliwo i inspekcii brak

4 co dalej robic i gdzie szukac przyczyny

dodam ze stare aku byly padniete bo mialy po 0V i ciekawi mnie jak to rozghrysc elektryk z tm tez wlaczyl i niedal rady :cry2: :cry2: :modlitwa:

Opublikowano

Witam

Po pierwsze ,do zegarow wchodza aku 3 V kazdy !

Po drugie ,Sprawdz ,czy kostka kodowa jest od tego licznika,ale gdyby nawet nie byla to i tak by wskazywal ,ale z przeklamaniem.

Po trzecie ,przestan sie tym bawic i kup drugie uzywane .

I jeszcze mozesz podmienic plytke w calosci.

pozdrawiam

Opublikowano
Ja proponowałbym pożyczyc jakieś zegary i sprawdzić czy to jest w ogóle wina zegarów. Do samego sprawdzenia nie ma znaczenia czy to będą od 4 czy 6 cylindrów.
Opublikowano
Wine za takie zachowanie, a raczej nie działanie mogą ponosić zimne lutu. U mnie też nie działał obrotomierz, wymieniłem akumulatorki, cudowałem a obrotomierz jak leżał tak leżał. Ktoś na forum podpowiedział, żeby przelutować nóżki w kostce, która mieści się z tyłu zegarów. Po przelutowaniu tych nóżek jak ręką odjął.
Opublikowano
ale wlasnie chodzi o to ze ma juz 3 pary zegarow jedne te ktore byly jak ja kupilem drugie na wymaine dostalem a tzrecie pozyczylem od kumpla z jakiejs rozebranej 2 litrowki w tych od dwulitrowki aku sa dobre zworke ustawialem na on i nadal lezy obrotomierz i woda i paliwo i ekonmizer niema roznicy ktore wkladam kostki mam sprzodu i tez je podmienialem na rozne sposoby i nic :cry2: :cry2:
Opublikowano

Poszukaj namiarów na dobrego fachowca od elektroniki, podrzuć mu te zegary co masz i może uda mu się złożyć z nich coś co będzie działać :wink:

Z zegarami w E-30 często zdarzały się problemy, jeżeli ktoś miał trochę szczęścia i udało się zlokalizować przyczynę to zegary cykały, ale często rzeczywistość bywa okrutna :mad2:

Poszukaj jeszcze na forum było wiele wątków na ten temat.

Powodzenia :cool2:

Opublikowano
poddalem sie i wlasnie zakupilem na alllegro z rocznika 1991 od silnika 1,8 a ja mam 1,6 powinny pasowac ponoc dzialajace bo auto przjechalo na kolach z niemiec i poszlo na rozbiorke jak wsadze dobre ktored zialaly w innym aucie to bedzie wiadomo ze powiiny zadzialac, a jak nie to gdzies cos inndziej jest skopane okaze sie dam znac jak walka sie zakonczy :twisted2: , dzieki za odpowiedzi pozdrawiam wszystkich :lol:
Opublikowano

Podłacze sie pod temat. Czy jest kotś z Poznania lub Wielkopolski kto wymieniał już akumulatorki lub zna jakiegoś elektronika który to robił ?? Powiem szczerze, mogę sobie w aucie wsystko zrobić ale elektryki i elektroniki nie dotykam.

U mnie świeci sie inspekcja i nie działa predkosciomierz. Ostatnio rozebrałem liczniki, spojzałem na akumulatorki i... złozylem spowrotem - działało 3 dni. Ktos pomoze ??

Opublikowano
ja w swojej mam tak że czasami predkosciomierz mi leży a ekonomizer pokazuje maks caly czas podszas jazdy. zdjąlem oslone kierownicy ta nad kolanami poruszalem kabelkami i sie naprawilo, ale zobaczymy na jak dlugo.
Opublikowano
Zrobiłem dokładnie tak samo. NA długo nie starczyło. ZImny lut ?? Kto ma pomysł ??
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam, ja jestem z z konina(wielkopolska :p) dzisiaj wylutowalem ,tzn moj kumpel ktory zna sie na lutowaniu ,te akumulatorki ,kupilem nowe NiCd 1,2V kumpel wlutowal mi te nowe,załozylem zegary i wszycho smiga!! a nie chodzil mi obrotomierz i swiecila mi sie non stop inspekcja,jedni pisali ze akumulatorki nie sa od obrotomierza...a jednak.Pozdrawiam