Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pacjent to e39 530 problem ze skrzynia biegów: wyskoczył bład nie wiem dokladnie jaki to jest blad bo sa piksele zamazane ale tak wygladalo na GETRIEBEPROGRAMM - usterka w elektronicznym sterowaniu automatycznej skrzyni auto sie zamulilo mialo ciezko ruszyc od zera pojechalem na komputer mechanik stwierdził ze to jest usterka 5 biegu po okolo 4 dniach bmw wyjechalo z garazu ujechalo jakies 800m zapalily sie 3 bledy ale niestety nie wiem jakie bo nie moge ich odczytac po dodaniu gazu oboroty wskoczyly na 3,5 a samochod nie chcial jechac, auto zgasilem odpalilem jeszcze raz i bylo wszystko ok i po chwili znowu to samo.

propozycje mechanikow co moze byc przyczyna:

-brak oleju

-niski stan

-plyta skrzyni sterujacej

-wymiana skrzyni biegów

czekam na odpowiedz bo nie wiem co mam robic :(

Opublikowano

Z całym szacunkiem, ale akurat w tej sytuacji nic nie dadzą Ci gdybania na forum. Z tego co wiem, automat to jeden z najtrudniejszych w diagnozie i najbardziej skomplikowanych w budowie i w naprawie elementów samochodu. Na pracę automatu ma wpływ masa czynników - prąd w samochodzie, wiązki elektryczne, bezpieczniki, jakieś czujniki ABS, coś tam w silniku, sam sterownik skrzyni automatycznej, płyta hydraulicznie sterująca skrzynią (ta z zaworami) i w końcu same mechaniczne elementy skrzyni (sprzęgło hydrokinetyczne, przekładnie planetarne, pompa oleju, tarczki cierne i tak dalej). Jak sam widzisz ciężko bez co najmniej obejrzenia samochodu, bazując na samym opisie w poście na forum, coś tam radzić i diagnozować.

Moja rada to: zorientuj się kto w Twoim regionie zamieszkania (Województwie, może mieście?) jest dobrze ocenianym ekspertem od automatów i jedź do niego na porządną diagnozę. :)

Opublikowano
Pierwsza podstawowa sprawa to poziom oleju w skrzyni, sprawdzić i ewentualnie dolać odpowiedniego oleju-Texamatic 7045e.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.