Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam czy może ktoś z was spotkał się z drżeniem tlumnika na wolnych obrotach. Mam dźwięk jakby gdzieś dotykał czegoś.dzieki
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tłumik nie bo tam nie ma tłumika. Trzeba zdjąć dpf, potem nowa uszczelka między kolektor a dpf, nowa obejmą na rurę łącząca wstawiony element z reszta wydech, nowa obejmą łącząca kolektor z dpf. Sam tego nie zrobisz chyba, że prowadzisz warsztat.
Krzysztof
Opublikowano
Dzięki za info. Powiedz mi jeszcze czy było widać ze ta plecionka jest do wymiany, bo ja dzisiaj zaglądałem i wyglada jak nowka i nic się nie rusza nie stuka. Tylko jak zapalisz na zimnym tak jakby śruba była w tłumiku. Jak chwycę ręka to wszystko zanika.
Opublikowano

Często nie widać, że jest plecionka do wymiany, bo rozpada się w środku. Ja u siebie też zmieniałem. Kupiłem Bosala 265-587 i zawiozłem cały dpf do znajomego kowala, który w pół godziny ogarnął wszystko bez żadnych odchyleń od oryginału.

Wymontowanie dpfa nie obejdzie się raczej bez kanału. Sama robota nie jest trudna, a czasowo to jakieś 20minut + drugie 20 na montaż (ok. max pół godziny na jedno i pół godziny na drugie wraz z osłonami pod silnikiem i skrzynią).

Wpierw odpinasz kostki kabli lub kabla - już nie pamiętam ile ich było - od gniazd znajdujących się wyżej na silniku.

Później popuszczasz śrubę obejmy pomiędzy DPF a długą częścią tłumika i odciągasz je od siebie tak aby je rozłączyć.

Popuszczasz śrubę obejmy łączącą DPF z kolektorem wydechowym tak aby ją zsunąć z kołnierza, który jest pod nią.

Odkręcasz mocowania DPFa od silnika i wyciągasz całość. Zawozisz do spawacza, płacisz +- 50 zł za usługę i montujesz w odwrotnej kolejności.

Co do uszczelki to ja nie wymieniałem, bo nie było po co. To nie tworzywo sztuczne tylko blaszka odpowiednio wyprofilowana i nic się z nią nie dzieje. Jakbyś chciał jednak kupić to tu masz nr części: 18 30 8 513 651

A co do drgania tłumika to jest to raczej normalne, bo już kilkadziesiąt F30-stek widziałem, w których drgały tłumiki na wolnych obrotach. U mnie po wymianie też drga, ale bezdźwięcznie jak przed wymianą.

BMW F31 318d 143pk aut.
Opublikowano
Witam czy może ktoś z was spotkał się z drżeniem tlumnika na wolnych obrotach. Mam dźwięk jakby gdzieś dotykał czegoś.dzieki

Mam podobny problem, dodatkowo przy gaszeniu samochodu z tłumika wydobywa się dziwny dźwięk jakby „pierdzial”

Czy to też wina plecionki czy coś innego ?

Opublikowano

Mam podobny problem, dodatkowo przy gaszeniu samochodu z tłumika wydobywa się dziwny dźwięk jakby „pierdzial”

A jaki masz przebieg?

Opublikowano

A jaki masz przebieg?

185 tyś.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam, mam podobne objawy ale nie wiem czy to z tłumika. Dźwięk metaliczny jakby jakaś obejma drgała, ale tylko przy zapiętym biegu, na jałowym nie ma tego dźwięku. Jakby było to w okolicach silnika.... 318d 2103r 148 tys przebiegu, ktoś z was miał podobnie ?