Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Objaw - podczas ruszania telepie autem drgania najbardziej odczuwalne sa od skrzyni biegów do tylnego mostu.

Odnośnie dwumasy w moich wcześniejszych autach a były to diesle objaw padajacej dwumasy był typowy jednak tutaj jest benzyna i nic się nie tłucze podczas odpalania/gaszenia auta a poza ruszaniem w samochodzie nie występują żadne dziwne wibracje...

Znalazłem kilka wątków poruszających podobny problem jednak u mnie sprzęgło wydaje się dobre. Zastanawia mnie ten luz na półosiach widoczny na nagraniu.

Poniżej wrzucam dzisiejsze nagranie.

Byłem u kilku mechaników jednak nie postawili trafnej diagnozy... Obstawiali że może to dwumasy, może sprzeglo, a może dyferencjał...

Będę wdzięczny za pomoc. Czy domowymi sposobami można sprawdzić co jest tego przyczyną ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie tak się sprawdza luz na półosi :D Jedyny luz/stukanie jaki Cię tam interesuje to ew. w trakcie kręcenia bo sprawdzasz dyfer.

W tych silnikach padają sprzęgła i zębatki atakujące w dyfrze.

3A0jS9b.png
Opublikowano
domyślam się że nie tak, ale ten luz jest wyjątkowo duży :) chociaż to moje pierwsze BMW więc może do pewnych rzeczy trzeba przywyknąć :)
Opublikowano

Te telepanie autem masz cały czas przy ruszaniu ?

Ja mam podobny objaw z tym że u mnie występuje przy pierwszych dwóch trzech ruszeniach po nocnym postoju, puszczam sprzegło daje gaz i mam wrażenie ze w momencie w którym skrzynia łaczy się z silnikiem powstaja wibracje dość mocne bo odczuwm to troche jak by skrzynia albo cos pod autem chciało wypasc :D

Ale z 2 razy rusze po nocy i ustaje jezdze cały dzien i nic sie nie dzieje, i tez nie zdiagnozowałem co to,,,,

Jezdziłem po mechanikach sprawdzałem poduszki itp w sumie każdy mechanik mi mówił ze jeżeli by to było sprzegło albo dwumas to nie miał bym tego tylko kilka razy z rana tylko cały czas. juz sam nie wiem i powoli odpuszczam temat może tak ma być,,,,