Skocz do zawartości

E39 3.0dA 2002r wężyki podciśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

Z racji tego że usuwam klapki z kolektora dolotowego i mam zdjęty, postanowiłem wymienić przewody podciśnienia ze względu na lepszy dostęp. Znalazłem na alledrogo przewody, ale nie wiem czy się nadają, w sklepie motoryzacyjnym zaproponowali mi przewód paliwowy ale on jest bardzo twardy, boje się że przy zakładaniu go mogę przez przypadek ułamać jakiś króciec... Poniżej linki do przewodu z alledrogo

https://allegro.pl/przewod-podcisnienia-silikonowy-3mm-tuning-sport-i7474579521.html

I jeszcze jedno pytanie odnośnie przewodu, ile go kupić aby starczyło? wymieniać wszystkie? nawet te gumowe- z takimi paskami w różnych kolorach np. z niebieskim itd.. czy tylko od turbiny?

Przy okazji zapytam jeszcze o kolektor.

Po rozebraniu wyczyściłem EGR, i w kolektorze też jest trochę sadzy, oleju, ale jest tego bardzo mało, w kanałach od strony zaworu EGR jest osadu bardzo mało, może z 1mm ale już od strony czujnika ciśnienia jest trochę więcej może z max 3mm, czyścić to czy dać sobie na spokój? Ogólnie egr też nie był jakiś bardzo brudny, klapki w dobrym stanie, bez luzów, na zaworze jest data produkcji 02 czyli przypuszczam że to oryginał i jak na przebieg 220tys km to jest w stanie naprawdę dobrym.... Jeśli natomiast czyścić kolektor to czym to zrobić najlepiej aby sie z tym nie męczyć?

Wymieniłem też wszystkie uszczelki na kolektorze dolotowym, są one wykonane z Vitonu, czy te uszczelki są ok?

Wybaczcie za tak długą lekturę. Proszę komentować, doradzać, jestem ciekaw opinii osób bardziej obeznanych w tym temacie. Pozdrawiam i dzięki :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przewód ok, 4 m potrzebujesz, wymień oczywiście wszystkie. Do umycia kolektora możesz użyć jakiegoś preparatu do mycia silników/egr, ale dobrze sprawdza się preparat do mycia kominków lub piekarników :wink: najlepiej zrobić mu kąpiel i niech się moczy, oczywiście wszystkie czujniki należy odkręcić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź, w takim razie zamawiam wężyk z aukcji a do czyszczenia kolektora kupie jakiś płyn do mycia silników, do tego wezmę jakąś szczotkę do mycia butelek czy słoików, myślę że się przyda aby trochę poczyścić kanały dolotowe :D

Muszę też dolać odrobinę płynu hamulcowego, bo jest chyba minimum i czasem zapala się kontrolka i komunikat aby sprawdzić okładziny hamulców, ale klocki są jeszcze grube z 1cm więc to zapewne wina niskiego poziomu płynu, kupiłem już płyn hamulcowy dot 4 ale nie mam pojęcia jaki był zalany, jeśli był jakiś inny to czy dolanie dot 4 nie zagrozi układowi? :D

To chyba wszystko :p pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli masz DSC bez pompy ładowania wstępnego, to koniecznie trzeba lać DOT4+ CLASS6.

W pozostałych przypadkach zwykły DOT4.

Sprawdź jeszcze czujniki klocków czy nie są gdzieś przerwane, skorodowane.

Opublikowano
  • Autor
Jeśli masz DSC bez pompy ładowania wstępnego, to koniecznie trzeba lać DOT4+ CLASS6.

W pozostałych przypadkach zwykły DOT4.

Sprawdź jeszcze czujniki klocków czy nie są gdzieś przerwane, skorodowane.

A jak sprawdzić czy mam te DSC bez pompy ładowania wstępnego? Ta kontrolka zapala się czasami, świeci przez jakiś czas po czym gaśnie i zapala się znowu, jeśli uzupełnienie płynu nie pomoże będę szukać dalej i sprawdzę czujniki.

Opublikowano
Załóż wężyki silikonowe o śr. 3mm, metr takiego wężyka kosztuje ok. 4 pln, są do nabycia w każdym sklepie z hydrauliką siłową, dobrze się zakładają i nie pylą ze starości resztkami gumy jak te paliwowe. Sorry, dopiero teraz zauważyłem, że kupujesz też silikony.