Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem z moją Beemką, 520i 150km 1999r z gazem. Ostatnio podczas upalnego dnia, jadąc po mieście poczułem zapach gazu, zaniepokoiłem się, stanąłem poszedłem do bagażnika, ale wszystko było w porządku, otwieram maskę i widzę cały silnik zachlapany płynem chłodniczym, który wydostał się przez korek no i wspomniany zapach gazu (jakby się ulatniał) przełączyłem na benzyne to gazu już nie było czuć. Dojechałem do domu i postawiłem auto. Rano gdy silnik był zimny dolałem wody do prawidłowego poziomu i odpaliłem auto, korka od wlewu wody nie zakręcałem do obserwacji, no i po czasie gdy silnik zaczął nabierać temperatury, woda (z bąbelkami powietrza) zaczęła wylewać się przez korek, dodam że auto się nie gotuje i nie zagotowało nigdy, wskazówka od temperatury wody stoi równo w pionie, chodź dziwne było to że wskazówka pokazywała równy pion a byłem w stanie zamoczyć palec w wodzie bo nie była aż tak gorąca. Stawiam na najgorsze czyli pękniętą głowice, ale może jest jakaś szansa że to coś innego, licze na waszą pomoc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najpierw odpowietrz jak trzeba nie włączając LPG. Masz teraz zapowietrzony układ i nie powinieneś nigdzie tak jeździć.

Następnie do gazownika na sprawdzenie szczelności reduktora.

Chyba , ze sam ogarniesz.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Tak jak kolega pisze. Przecież dolanie wody nic nie da jak masz w układzie gdzieś poduszkę która potem powoduje w trakcie nagrzewania silnika ciśnienie, zaczyna poziom iść do góry i wywalać korkiem. A, tak naprawdę może brakować nawet kilka litrów nawet jeśli niby jest stan na zbiorniku. LPG nie wlaczaj. Najlepiej zakrec zawór przy butli i działaj