Skocz do zawartości

523i Syntetyk czy polsyntetyk???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Staralem sie znalezc cos na forum, jednak nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie, a przynajmniej na wszystkie jego czesci.

Mam BMW E39 523iA z 1997r. , przebieg: 147 000 km. Kupilem je 2 miesiace temu, sprowadzilem z Niemiec. Nie wiedzialem jaki olej lal do auta stary wlasciciel wiec za rada mechanikow zalalem je polsyntetykiem. Ostatnio rozmawialem z kolega z forum BMW-KLUB, ktory powiedzial mi ze zle zrobilem, inny kolega w E39 mimo ze ma prawie 200 000km dalej leje syntetyk. Radzil mi tez szybko wymienic olej na syntetyk. Na polsyntetyku zrobilem juz prawie 2000km i stad moje pytanie/a:

1. Czy biorac pod uwage rok, przebieg auta powinienem zmieniac olej na syntetyk???

2. Czy jest mozliwa wymiana oleju na syntetyk przy zalozeniu ze na polsyntetyku zrobilem ok 2000km i nie bedac pewien jaki olej lal niemiec???

3. Jaka jest roznica w uzywaniu syntetyka/polsyntetyka dla silnika??? Dluzsza zywotnosc (o ile), lepsze osiagi???

Prosze o odpowiedzi na moje pytania i z gory dziekuje

Opublikowano

Jak najszybciej zalewaj syntetyk ! Najlepiej Castrol Gtx Magnatec 5w40 (zalecany).

Te silniki mają jeździć na full syntetyku.

Przechodząc na syntetyk dla silnika bedzie lżej i w zimie będzie łatwiejszy rozruch.Dziwne że nie znalazłeś odpowiedzi uzywając :search: - było wiele razy.

Pozdr.

BMW = Będziesz Musiał Wyprzedzać :-)
Opublikowano
Możesz zalać też lekkobieżny slx-longtec 0w30 ale na nasze warunki to lepiej 5w40 lub 0w40
Opublikowano

Wracajac do tematu to jestem w tej chwili w USA, wracam za 2-2,5 miesiaca. W tej chwili auto stoi w garazu, nikt nim nie jezdzi. Czy jak przyjade (pazdziernik / listopad) to moge tak po prostu pojechac na wymiane oleju z polsyntetyka na syntetyk??? Nie uszkodze, rozszczelnie w ten sposob silnika???Tak jak powiedzialem zrobilem na nim ok 2000 km i nie jestem pewien na czym jezdzil niemiec. Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz.

Shl

Opublikowano

nic nie powinno się z nim stać.

A tak swoja droga to czy jesteś pewny tak małego przebiegu autka?

Bo cos malutko mi to jak na ten rocznik.

A moze niemiaszek celowo zalał połsyntetyk, bo juz musiał? :jawdrop:

Opublikowano
sooorki,źle doczytałem.To Ty zalałes półsyntetyk a co niemiec niewiadomo,ale jak serwisował to mozesz sobie to sprawdzić po nimerach auta :norty:
Opublikowano
Wpisy i stan auta na to wskazuja chociaz pewnosci nie mam, jak to zwykle z uzywanymi rzeczami. W kazdym razie sadzisz ze nie powinno byc zadnego problemu DRAGAR??? Dziekuje za odpowiedz
Opublikowano
to samo

Moje zdanie jest podobne - jeszcze nie słyszałem żeby komuś rozszczelniło

Opublikowano
Wracajac do tematu to jestem w tej chwili w USA, wracam za 2-2,5 miesiaca.

Odwiedz najblizsze Autozone i kup sobie kilka kartonow oleju Mobil1 0W-40.

Wyslij wszystko do Polski paczka morska i akurat jak wrocisz do Polski bedziesz mial jak znalazl.

Nie bedziesz sie musial martwic ze ktos sprzeda ci jakas podrobe butelkowana gdzies w garazu. :mrgreen: