Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie.

Czy taka praca skrzyni jak pokazana na filmie jest prawidłowa?. Mama zapięty 4 bieg w manualu - dodaję delikatnie gazu. Silnik wchodzi na obroty bez redukcji. Czy nie powinien ciągnąc od razu z dolnych obrotów? Proszę o sugestię.

Opublikowano
Nie rozumie twojego pytania ani tego filmu. Jeżeli dodajesz delikatnie gazu to silnik będzie wchodził na obroty jeżeli dasz gaz w podłogę powinien redukować...
Opublikowano
Wiem o co ci chodzi bo sam z tym walczyłem.Byłem u gościa co bardzo dobrze zna skrzynie automatyczne i sam ma bmw f10 i powiedział,że to normalne (u siebiw tez tak ma a skrzynia nowsza niż nasza w e60)bo nie jest to dsg gdzie zapina typowo sprzegło jak w manualu.Tutaj jest sprzęgło hydrokinetyczne i dlatego tak pracuje.Osobiście nie wiem,wydaje mi się,że wczesniej tak nie było.Miałem wymieniać konwerter,ale wybili mi to z głowy narazie ;)
Opublikowano

na moej masz cos nie tak.... jak by nie zapinal sie lockup na 4 biegu. Walcze z tym u siebie - czasami jest tak ze ciagnie od 1200 obrotow do konca na 4 biegu a czasami ida obroty w gore , auto przyspiesza ale wlasnie obrotami.

Zrobilem regeneracje mechatroniki - tulejki, tloczki itd ale nadal efekt ten sam - obstawiam ze ktorys elektrozawor sie nei otwiera jak powinien,

Opublikowano
Chyba gdzieś podjechać trzeba. Jak ruszam z miejsca dynamicznie to też tak jest - obroty startują, auto stoi i później ostro przyspiesza. Jak delikatnie puszcze hamulec i dodam tylko trochę gazu to rusza płynnie.