Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak jak w temacie, jestem przed wymianą oleju i potrzebuję pomocy odnośnie oleju, jaki olej zalać.Auto ma na liczniku 36000 kilometrów. Czy jest ktoś kto wymieniał olej w takim oto modelu i może coś godnie polecić.

Za wszelką pomoc byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Edytowane przez Fryto
Opublikowano

Ja do swojego N55 zalewam Mobil ESP 0W40. Wchodzi 6.3l i jest 3/4 na wskaźniku. Jeżdżę głównie w trasach i na autostradach (niezbyt przepisowo) i na 14 tys. km spalil mi max 0.5l.

Olej o takich parametrach bardziej zalecany jest do jazdy dynamicznej oraz ma większą lepkość zarówno w niskich i wysokich temp.

Olej oryginalny BMW oczywiście nie jest zły i nie słuchaj rad fachowców i znawcow że ten i Castrol to badziewie (znam auta co od nowości jeżdżą na Castrolu ponad 300tys i nic nie spalają i nikt nie narzeka).Jakoś wszystkie auta na gwarancji chodzą i nie zacieraja się :8) Po prostu olej należy wymieniać częściej niż wskazuje komputer. To jaką markę wybierzesz zależy od Twoich osobistych wyborów.

PS. ostatnio na forach to już nie Motul a Liqui Moly przoduje :D

Specyfikacja do tego motoru to 5W30 lub 0W.. Nie zadne 5/40.

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ja wybrałem Motul x-clean 5w-40. Wg mojej wiedzy jeden z nielicznych prawdziwych syntetykow.

Wbrew temu co na opakowaniu to olej HC a nie syntetyk.

Ja bym wlał Millersa nanodrive ee longlife 5w30 jeśli ma być wysoka półka wymiana co 15tyś km.

Petrolhead
  • 2 miesiące temu...