Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie. Przy wymianie oleju zauważyłem drobne wycieki wzdłuż jednej krawędzi misy olejowej i chciałbym wymienić w niej uszczelkę. Moje pytanie - czy da się to zrobić w domowych warunkach czy potrzeba do tego specjalisty? Mam kanał i niezbędne narzędzia. Jeśli już ktoś to robił lub zna się na tym poproszę o porady :)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ! U mnie tez widać jak poci się uszczelka... Wg instrukcji newtis to chyba trzeba ścigać cale przednie zawieszenie... Bylem tyle razy pod tym autem a zdjęć sobie nie porobilem... Trzeba wymontowac zawieszenie czy mozna sie bez tego obejść ? Niech wypowie się ktoś kto to juz robił... Bo w instrukcjach zawsze trzeba pół auta rozebrać... A Polak to grzechotka przedłużki i gra gitara !

Pozdrawiam

Opublikowano
Jak spojrzałem na to, to rzeczywiście może być trochę roboty... W poprzek idzie belka, przez którą nie bardzo da się wyciągnąć misę, a ponadto wydaje mi się, że w miejscu gdzie łączy się skrzynia z silnikiem nie da rady wykręcić śrub bez rozłączenia tych elementów :/ ogólnie tyle pierdzielenia, że zrezygnowałem i czekam aż uszczelka puści bardziej ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No przecież masz wklejone?!? Wybierasz jaki masz silnk. Wnioskując po opise auta to N45. I wszystko masz napisane po kolei jak wół razem z fotami. Wymagana znajomość angielskiego w minimalnym stopniu.
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

ja wymieniałem tę uszczelkę w 116i żony. Jest ciężko - trzeba podwiesić silnik, a w zasadzie unieść do maks do góry, odkręcić sanki, mcpersony, poduszki silnika... Dopiero jak to sie sanki pociągnie porządnie na dół, a silnik maks do góry to jakoś da się wyjąć miske.. Dużo roboty, raczej nie polecam w domowych warunkach. Ja miałem wieszak do silnika, dobre podnośniki. Dużo łatwiej mając kanał by było.

Fiat 126p --> Vw polo 1.4D --> Opel Vectra B V6 --> BMW 540iA + Nissan Micra k12 --> vauxhall meriva (chwilowo) --> BMW 520d auto F11 --> BMW 545i E60