Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wiem, że jest dużo tematów o tym bo przeczytałem je wszystkie, silnik to 2.0i rocznik 2005 robione już wszystko co było opisane w tematach odnośnie smrodu i dymu z kratek ( uszczelnienie pokrywy zaworów, uszczelnienie vacum pompy, wymiana korka oleju, uszczelnienie podstawy filtra oleju) jest lepiej bo zapach pojawia się rzadko ale mimo wszystko się pojawia. Obieg na auto nic nie daje, zamknięcie obiegu wiadomo, nic nie śmierdzi i teraz najważniejsze według mnie spostrzeżenie: Włączona klima! przy włączonej klimatyzacji zapach nigdy się nie pojawia! W tamtym tygodniu trasa ponad 800km część bez klimy jednak większość z włączoną zapachu nie było. Wczoraj krótka przejażdżka (bez klimy bo chłodno było) około 30-40km, postój na światłach i delikatny dymek z nawiewów no i ten zapach. Auto serwisuję w serwisie w którym pracuje mój kuzyn więc mu ufam i jak mi mówi ze nigdzie nie cieknie to raczej tak jest. Oleju nigdzie nie widać nie ubywa go. Zastanawia mnie kwesta dlaczego nie śmierdzi w momencie kiedy klima działa? Czy powietrze jest brane z innego źródła niż wtedy kiedy jest wyłączona?
Opublikowano (edytowane)
Nie napisales czym smierdzi. Jezeli spalinami to do sprawdzenia wszystkie obejmy i lacznik elastyczny za katem. Najlepiej podniesc odpalone auto i przytkac szmata wydech. Bedzie slychac czy gdzies syczy Edytowane przez Pogan
Opublikowano
nie napisałem czym bo nie wiem. Ale raczej nie są to spaliny, to jest 2,0i z LPG. Dziś auto zostało prześmigane trochę mocnej obroty tak do 5 tyś, mocniejsze zatrzymanie przed światłami (klima włączona) tym razem dymek było widać spod maski(pod słońce) do środka nie doleciał. Być może wiatrak do klimy robi w komorze silnika ruch powietrza co powoduje ze dym nie dostaje się do przewodów went. kabiny. Dymu nie było dużo podejrzewam ze są to 2-3 krople oleju które spadają na coś gorącego i w sek. znikają.
Opublikowano

Jak czujesz ten smród to podnieś maskę i zobacz co się tam dzieje - może coś będzie widać.

A płynu chłodzącego nie ubywa? Nie kapie nic na kolektor?