Skocz do zawartości

Kilka pytań do posiadaczy G30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:search: :search: :search: :search: :search: :search:

Witam serdecznie,

Przymierzam się do G30 od jakiegoś czasu, ale całe życie miałem samochody VAG (ostatnio Audi A4). Aktualnie rozważam m.in. Nową A6, BMW 5 oraz Volvo S90 (najmniej do mnie przemawia).

Z racji tego, że często jeżdzę w długie trasy (po 1200-1300 km), bardzo ważne są dla mnie komfort, wyciszenie, ergonomia, dobre audio, a także wszelkiego rodzaju asystenty, wspomagacze i wszystko, co sprawia, że kierowca męczy się odrobinę mniej :)

Jeździłem 5-tką już w sumie dwa razy (jazdy testowe), no wiadomo, kawał porządnego auta, ale męczą mnie różne rzeczy, które w VW/Audi po prostu były dla mnie wygodniejsze. Dla większości osób to pierdoły, ale w długich podróżach już mają znaczenie. Byłbym wdzięczny za ew. Wasz feedback na temat tych kwestii:

- miejsce na telefon. Lubię mieć telefon pod ręką, na tyle, aby co jakiś czas, chociażby na światłach, w korku, przejrzeć sobie wiadomości, maile, coś sprawdzić. W 5-tce jest tylko ta półka pod konsolą centralną, ale z kolei tuż przed nią są uchwyty na napoje, które blokują dostęp (jak np. mamy dwie butelki półlitrowe z colą)

- na ile w ogóle te uchwyty na napoje/kubki są wygodne, pod kątem małych butelek?

- z reguły słucham sobie playlisty z np. 1500 utworów i sobie przełączam jeden, za drugim, szukając tego, na co mam ochotę. W VW/Audi mam na kierownicy normalny przycisk /nast. utwór/poprzedni utwór. Mogę zmienić utwór lub stację w każdym momencie, niezależnie od aktualnego 'ekranu' między zegarami itd. w BMW chyba tak się nie da?

- czy w nawigacji można ustawić, aby zawsze proponował np. 3 alternatywne trasy? Czy jest możliwość widoku "satelity", na podstawie Google Maps lub innych usług Online?

- czy nawigacja podpowiada, jeśli na autostradzie mamy np. za kilka kilometrów MOP czy Stację (nie mówię o ikonkach na mapie, tylko na wskazówkach tekstowych, tak jak o zjeździe)

- czy wyciszenie przy prędkościach "niemieckich" typu 170-200 km/h jest takie dobre jak w Audi czy Mercedesie?

- czy system harmon/kardon jest wyraźnie lepszy od hi-fi?

Z góry dziękuję za opinie :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Telefon właśnie trzymam w jednym z tych miejsc na kubki z napojami. Jest wygodny szybki dostęp.

- na ile w ogóle te uchwyty na napoje/kubki są wygodne, pod kątem małych butelek?

Super jest miejsce w drzwiach, mieści się nawet 1,5l butelka.

Zmiana na kolejny utwór poprzez rolkę na kierownicy jest możliwa ale na następny utwór tylko nie ma losowego przełączania z tym jest lipa.

Wygodny ale jednak trzeba na chwilę oderwac wzrok od drogi jest przycisk po prawej stronie konsoli, na szczęście ostatni przycisk i dobrze wyprofilowany więc można się przyzwyczaić i tam można zmieniać na kolejny utwór losowo.

Navi ma 3 trasy zawsze, uwzględniając aktualny stan z RTTI, działa płynnie i poprawnie.

Na szczęście nie informuje o każdym mopie i stacji, za to jak masz ustawioną dłuższą trasę pokazuje gdzie należałoby zatankowac i sama wskazuje w opcjach proponowane stacje.

wyciszenie przy prędkościach "niemieckich" typu 170-200 km/h jest bardzo przyzwoite :)

- czy system harmon/kardon jest wyraźnie lepszy od hi-fi?

Z Początku myślałem że nie jest zbyt specjalny ten H/K jednak po czasie i odpowiednim ustawieniu gra całkiem poprawnie. Jest olbrzymia różnica jak zmienimy ustawienia equalizera, przy wyplaszczonym jest faktycznie kicha.

Z tego co bym polecił to aktywny tempomat w trasie fajny, chociaż czasem lepiej się jedzie ze zwykłym, można przełaczyć na szczęście.

Na trasy fotele komforty.

Opublikowano

Maciek z ciekawości o jakim przycisku do przełączania na konsoli mówisz?

Ja zawsze byłem przyzwyczajony ze np stacje radiowe przełączam tą główną gałką poprzez nacisniecie tak jak muzykę z mp3. Twierdzisz, ze teraz można to robić jakimś innym guzkiem? Czy złe cie zrozumiałem?

Możesz wrzucić swoje ustawienie equalizera? Mnie narazie nic nie pasuje... :(

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję, a ta obsługa gestami ma jakiś sens, czy to tylko gadżet? Z tą zmianą utworów to mnie ta 'rolka' denerwuje, bo wymaga jednak dwóch ruchów, scroll i 'klik'. No i faktycznie, nie jest grany losowy utwór, tylko taki, jaki wybierzemy.

Przy okazji, również głośność wolę na kierownicy w postaci rolki/kółka jak w Audi. Znacznie szybciej można pogłośnić lub ściszyć, bez naciskania 15 razy. Co do miejsca na telefon to w uchwycie na kubek jest ok, pod warunkiem, że jeden jest wolny. Denerwuje mnie taki brak wygodnej półki na telefon. W takim Golfie 7 czy Skodach jest duża przestrzeń pod konsolą środkową, nie koliduje z uchwytami na napoje, a np. Audi (A6, A7) sobie wymyśliło w podłokietniku co już jest totalnie nieporęczne.

Wiem, że to straszne drobiazgi, ale jednak wpływają na wygodę/bezpieczeństwo jazdy.

Aha, czy w G30 jest jakaś opcja tapicerki z Alcantarą, czy tylko skóra lub tkanina?

Opublikowano
Też rozważałem podobny zestaw, tj. nowe A7, G30 i S90. Audi samo w sobie było ekstra jeśli chodzi o ogólny design, a także konsolę centralną. Haptyczny ekran naprawdę spisuje się fajnie, ale mi osobiście nie przypadło wyciszenie i na tym A7 poległo mimo pakietu podwójnych szyb czy jak to oni zwą. Na autostradzie powyżej 140 km/h robiło się wyraźnie głośniej. OK, nie ma ramek w drzwiach. Być może w A6 jest lepiej, ale kiedy jeździłem A7 to jeszcze nie mieli demo A6. Z kolei jak wsiadłem do Volvo to pierwsze wrażenie było ok, ale pobawiłem się komputerem, posiedziałem chwilę i szczerze mówiąc to nawet nie chciałem nim jeździć. Być może błąd, ale po prostu źle się czułem w S90. Gdyby A7 było równie dobrze wyciszone co BMW to miałbym jednak spory dylemat.
Opublikowano
  • Autor

A7 to zupełnie inna liga cenowa niż BMW 5...Poniżej 400 tys złotych to nie ma co podchodzić, zwłaszcza, że brak silników 2.0 - tylko 3.0. Również testowałem i nie wydawała mi się głośna, a we wszelkich testach zachwycają się wyciszeniem, więc może wadliwy egzemplarz? A6 to jeszcze z dwa miesiące, zanim będzie do jazd testowych...Design bardziej podoba mi się w Audi, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz jest jakoś tak bardziej futurystycznie, sportowo.

Co do Volvo to ten środek jest taki trochę retro, te pokrętła a'la biżutera (zmiana trybów), wszystko takie trochę ciężkie...No i ten tył w S90 jest słaby, a bagażnik na poziomie Audi A4/BMW 3...

Opublikowano

a propos telefonu

Muzyki słucham tylko z deezera. Dzięki Connected mam pełne sterowanie z menu samochodu. Rewelacja. Nie doszedłem jeszcze tylko do tego dlaczego nie widać okładek płyt na ekranie centralnym. Dodatkowym plusem rozwiązania jest to, że można uruchomić yanosika w tle i są informacje o tych co chcą mi zabrać prawo jazdy ;)

Ubolewam, że nie ma możliwości odbioru emaili oraz sms przy iphone :(

Opublikowano

To yanosik może działać w tle i informować? Jak?

U mnie działa tylko jak jest aplikacja włączona dlatego jeżdżę z GTRem.

Opublikowano
Najpierw uruchamiam muzykę z Deezera, potem minimalizuję okno na iphone i uruchamiam yanosika. Muzyka gra, a gdy jest komunikat to ścisza się i jest info o ew. zagrożeniach.
Opublikowano

ok, czyli deezer działa w tle a nie yanosik :wink:

tak to u mnie też działa :wink:

Opublikowano
  • Autor
A czy ustawienia EQ są globalne, czy można sobie np. osobno ustawić basy/wysokie tony dla radia i osobno dla muzyki z plików na karcie?
Opublikowano
Też rozważałem podobny zestaw, tj. nowe A7, G30 i S90. Audi samo w sobie było ekstra jeśli chodzi o ogólny design, a także konsolę centralną. Haptyczny ekran naprawdę spisuje się fajnie, ale mi osobiście nie przypadło wyciszenie i na tym A7 poległo mimo pakietu podwójnych szyb czy jak to oni zwą. Na autostradzie powyżej 140 km/h robiło się wyraźnie głośniej. OK, nie ma ramek w drzwiach. Być może w A6 jest lepiej, ale kiedy jeździłem A7 to jeszcze nie mieli demo A6. Z kolei jak wsiadłem do Volvo to pierwsze wrażenie było ok, ale pobawiłem się komputerem, posiedziałem chwilę i szczerze mówiąc to nawet nie chciałem nim jeździć. Być może błąd, ale po prostu źle się czułem w S90. Gdyby A7 było równie dobrze wyciszone co BMW to miałbym jednak spory dylemat.

Dla mnie - te ekrany były największym minusem. Widać na nich masę odcisków palców - i wyglada to mega słabo. Odnośnie wyciszenia - to w A4 jest rewelacyjne i moim zdaniem lepsze niż w g30, wiec w A6 nie powinno być słabiej. Cennik audi i dopłaty nawet za tak prozaiczne elementy jak skóra na podłokietniku boczka - to dla mnie jakiś kosmos..

Opublikowano
  • Autor

Dla mnie - te ekrany były największym minusem. Widać na nich masę odcisków palców - i wyglada to mega słabo. Odnośnie wyciszenia - to w A4 jest rewelacyjne i moim zdaniem lepsze niż w g30, wiec w A6 nie powinno być słabiej. Cennik audi i dopłaty nawet za tak prozaiczne elementy jak skóra na podłokietniku boczka - to dla mnie jakiś kosmos..

Też mam wątpliwości, co do tych ekranów, ale z kolei cyfrowe zegary w BMW to krok wstecz, w stosunku do Virtual Cockpit (który mam obecnie w A4). Podoba mi się, że mogę sobie dowolnie konfigurować prezentowane informacje, nawet wrzucić na całą szerokość nawigację, z satelitą, jeśli mam taką zachciankę. Co do wyciszenia to potwierdzam, w A4 jest naprawdę przyjemnie, zwłaszcza, jeśli chodzi o hałas wiatru. Praktycznie nic nie słychać nawet przy 170-180 km/h. Za to przeszkadza mi czasem hałas od kół (przy gorszej nawierzchni) oraz to, że słyszę przejeżdzające obok pojazdy, hałas uliczny (np. na światłach). W G30 chyba tak nie słychać, np. gdy przejedzie auto z przeciwnego kierunku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Konto

Nawigacja

Szukaj

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.