Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem z moim BMW 320d 2007r 2l diesel otóż przedostaje się płyn chłodzenia silnika wydechu, wszędzie gdzie czytałem pisali, że uszczelka pod głowicą będzie problemem. Ale nie wszystkie objawy się zgadzają, w zbiorniczku płynu chłodzenia silnika nie ma oleju, ani w oleju nie zauważyłem zmian, zrobiłem test uszczelki głowicy testerme, który wszedł negatywnie. Przy niskich temperaturach i krótkich trasach jest wszystko oki, ale kiedy wyjadę na autostradę problem się powtarza. Wiec proszę o pomoc, bo nie chce być dymany przez mechaników żę to uszczelka pod głowicą a koszta jej wymiany są duże. Z góry dziękuje za każdą odpowiedzi i poradę.
Opublikowano
Ale nie wszystkie objawy się zgadzają, w zbiorniczku płynu chłodzenia silnika nie ma oleju, ani w oleju nie zauważyłem zmian

Nie jest to wymog konieczny. Zalezy w ktorym miejscu uszczelka pekla

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ile płynu ubywa? Objaw to jak rozumiem siwy dym za samochodem?
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy walnietej uszczelce oleju w plynie nie musisz znalezc tak jak wspomnial kolega wczesniej ale plyn w oleju musi byc .

Zagrzej dobrze auto i sprawdz twardosc wezy chlodnicy - jesli beda twarde ze ciezko bedzie je ugniesc i oraz napuchniete przy opaskach to niestety uszczelka, ale nie powinno tak buc.Jesli beda delikatnie twardsze niz na zimnym silniku ale bez wysilku je ugnieciesz to zdemontuj

chlodniczke egr - tylko jej pekniecie moze dostarczyc plyn do cylindrow oraz tylko ona moze przetransportowac spaliny do ukladu i tylko przy jej peknieciu nie znajdziesz chlodziwa w oleju

Opublikowano
własie zostawilem samochud u mechanika też stwierdził że to chlodniczka egr także zobaczymy, dzienkuje za odpowiedzi
Opublikowano
mam podobne objawy auto dymi na biało ale płyn chłodniczy się nie miesza z olejem ani nie ma spalin w układzie chłodzenia, samochód ewidentnie spala płyn chłodniczy, czy jest możliwe diagnoza poprzez wyłączenie elektronicznie EGR ? wtedy teoretycznie spaliny nie będą zaciągane do silnika i samochód powinien przestać dymić ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mam podobne objawy auto dymi na biało ale płyn chłodniczy się nie miesza z olejem ani nie ma spalin w układzie chłodzenia

nie ma opcji zeby plyn sie spalal czy przedostawal do innego ukladu i nie bylo zadnego sladu-w takim przypadku trzeba szukac wycieku

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Okazało sie że chłodnica ERG przecieka i dlatego plyn chlodzocy dostaje sie so wydechu. Dzienkuje za odpowiedzi i Pozdrawiam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Tak jeszcze dodam od siebie ;D że miałem podobny problem w innym aucie. Też zaczeło mi ubywać płynu chłodniczego. Kolega mechanik polecil mi wlanie płynu uszczelniajacego układ chłodniczy. I faktycznie pomogło. Przy niewielkich jakiś tam nieszczelnościach pomaga ;).