Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, tak jak w temacie, mam taki błąd, ktory mowi, ze sterownik nie trzyma napiecia. Chce kupic na alli odpowiednie kondensatory i je wymienic. I tu moje pytanir. Ktos to robil i moze mi dac jakies wskazowki?
Opublikowano
Ja robiłem, ale jakiś czas temu już, tam siedzą dwa duże elektrolity nie pamiętam już jakiej pojemności, wymiana łatwa jeśli robiłeś coś w elektronice, weź pod uwagę wymiary bo większe nie wejdą. Kupno na Ali to chyba niezbyt pomysł. Jak masz możliwość to wyciągnij stare i idż do sklepu z nimi, dobierzesz wielkością, koszt jakieś 10 zł.
Opublikowano

No z lutowaniem nie raz mialem stycznosc, takze git. Beda tylko dwa czy jest ich wiecej i muszę wtrafic w walniete? I w jakich sklepach dostane takie kondensarory i czy musza miec jakies specjalne oznaczenia czy cos? Bo znalazlem cos takiego:

Odroid 2 SZTUK 63v8200uf SMH 35x35 MM NIPPON CHEMI-CON Aluminiowych Kondensatorów elektrolitycznych kit freeshipping nowy prawdziwe NCC 8200 uf 63 v

http://s.aliexpress.com/auUvIzIn?fromSns=Copy to Clipboard

Opublikowano
Podstawą przy wymianie kondensatorów elektronicznych to są takie parametry jak pojemność, napięcie pracy (to najważniejsze), mniej ważne wymiary.Tam wymieniasz największe 2 sztuki, siedzą obok siebie, muszą być bardzo podobnej wielkości fizycznie, bo na wieksze nie ma miejsca. Nie pamiętam jakie pojemności tam siedzą.To co podałeś zawsze będzie lepsze od starych bo są nowe, nie odparowane i pewnie starczą na wiele lat., Chociaż takie rzeczy kupisz w Polsce. Powodzenia.
Opublikowano
Dzieki za podpowiedz. Trzeba potem cos robic z kompem poza kasowaniem bledow? I jak odlacze aku i wyjme sterownik to od razu moge dzialac czy musi np odstac troche czy cos?
Opublikowano
Możesz działać od razu, pamiętaj , że to druk dwustronny, po wszystkim nic nie musisz robić, kasujesz tylko błędy bo po odpieciu SGMa bedzie ich wiele ale skasują się pięknie wszystkie.
Opublikowano
Jeszcze tylko pytanie, napisane beda wartosci tych kondensatorow na nich? Czy skad mam je wziac? Oraz jakie wartosci moga sie roznic jezeli nie znajde dokladnie takich samych?
Opublikowano
Napięcie może być wyższe np. 470uF/12V możesz dać spokojnie 25V lub 40V pojemność musi się zgadzać i jak napisał kolega gabaryty oby nie były za duże bo nie wejdą. I pamiętaj o polaryzacji / plus do plusa minus do minusa,bo to ważne/Pozdrawiam.
Opublikowano
Dokładnie jak kolega pisze powyżej. Napięcie może być wyższe, nigdy niższe, pojemność musi się zgadzać a na każdym kondensatorze masz te dwa parametry napisane grubym drukiem i pamiętaj o polaryzacji bo będzie buuuum!
Opublikowano
On podaje dokładnie takie parametry jak ty powyżej więc wszystko się zgadza. Kupuj takie i wymieniaj.
Opublikowano
No wlasnie widze, ze inny, ale wymiary te same co w sterowniku. Czyli bez przeszkód moge zamawiać? I można sprawdzić jakos czy kondensator jest ok czy jest walniety?
Opublikowano
Sprawdzisz miernikiem pojemności. W tym wypadku problemem w tym sterowniku są małe ale o dużej pojemności kondensatory, które po latach tracą część pojemności i sterownik zgłasza błąd. Znany problem w elektronice współczesnej. Zamów i wymień.
Opublikowano
Kupiłeś dobre. Temperatura maksymalna pracy i tak nie przekroczy 85 st. Kondensatory są klejone do płyty. Przemyj łączenie spirytusem gdyby nie pomogło benzyną ekstrakcyjną.
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Kolego ciężko dostać, moje idą z EU ale to zamawiane przez firmę, która zajmuje się elektroniką w hurcie.

Można jeździć z odpiętym modułem SIM ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wymienione kondesatory, błąd nie chciał sie skasować ale za 7 razem poszło ... 6 dni od wymiany i rano dalej wywaliło. Poradzi ktoś gdzie szukać dalej ? :?
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
ja wymieniłem na kondensatory takie jak powinno być zamówiłem je z RS COMPONENTS , szły aż z malezji . a rano znowu błąd, założyłem słabsze bodajże 50V a nie 60V o pojemności 10000uF dosatępne w każdym sklepie i działają do tej pory , fakt , że przeładowuje je do 63v ale myśle że zdołały się przez rok już naprawić i nic nie wybuchło .
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Również wymieniłem kondensatory już nawet wyłączyłem programowo matę błąd wrócił po 1 dniu !

Jakieś pomysły? Już pomału zaczyna mnie ten błąd irytować.