Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jestem posiadaczem E60 530i N52 i posiadam dosyć nietypowy problem. Na forum jak czytałem problem z zacinającym się radiem szedł w parze z niedziałającym i drivem, płytami cd, nie możnością sparowania telefonu z samochodem itp. Natomiast u mnie jest problem tylko z radiem. Wszystko pozatym działa. Radio gdy auto jest zgaszone działa bez zarzutu, tak samo jak auto stoi odpalone na postoju. Problem zaczyna się gdy wbijam 1 bieg i jadę. Nie ma różnicy czy jest to lato czy zima, problem wystepuje tak samo. Muzyka leci, nagle radio łapie opóźnienie jakby cofalo sie do tego co wczesniej było aby poźniej wrócic do tego co leci na bieżąco. Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić ? Podpiąłem auto pod inpe i posiadam błąd A3A0 który praktycznie wgl nie był poruszany. Proszę o porady. Pozdrawiam.
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam i odświerzam temat.

Wczoraj wyskoczył mi ten sam błąd A3A0.

Trudno znaleść w sieci jakieś rozwiązanie.

Nie widzę też żeby coś specjalnie nie działało w aucie.

Może ktoś ma wiedzę na ten temat i uchyli rąbka tajemnicy.

Pozdrawiam

Opublikowano
A3A0 to blad telematyki. Najczesciej TCU. Trzeba odlaczyc modul telefonu i sprawdzic czy usterka zawieszania radia nadal powstaje. Moze trzeba uaktualnic oprogramowanie lub wymienic modul.
Opublikowano

Dzięki za odpowiedz. Faktycznie jakiś miesiąc temu mój telefon

stracił kontakt z samochodem. Musiałem go ponownie sparować przez bluetooth.

Ale tak jakoś nie zwróciłem uwagi ze coś jest nie tak.

Mam jeszcze dwa błędy A468, E18F . Wyglada że pewnie kończy żywot CCC?

Opublikowano

Niekoniecznie. Pierwsza sprawa odlacz tcu lub mulf zalezy co tam masz i zrob zworke. Skasuj bledy uruchom system i sprawdz czy nadal beda. Jak nie podepnij tcu(mulf) i jezdzij. Za jakis czas zczytaj bledy i ich wielokrotnosc. Jak wielokrotnosc przekroczy 100razy wiadomo ze cos pada - e18f. Moze polaczenie swiatlowodowe a wiec zworka wtyczka sam swiatlowod. Moze modol mulf lub tcu co jest nagminne.

Jednak a468 wskazuje na przypadlosc ccc a mianowicie zimny lut w gniezdzie wychodzacym dla kabla monitora.

Mozesz zrobic cos teraz a mozesz jak zacznie sie resetowac lub zanikac obraz. Wyjmij ccc i na wlaczonym obserwujac monitor poruszaj wtyczka kabla laczacego ccc z minitorem (kabel LVDS) we wszystkie strony delikatnie spokojnie i powoli. Jezeli bedzie zimny lut obraz zareaguje. Trzeba rozebrac ccc i przegrzac luty na wtyczce.

Opublikowano

Dzięki za wyczerpująca odpowiedz. Dla mnie elektronika to ciężki temat :D

Ale będę musiał zrobić jak piszesz.

Licznik błędów pokazuje 255 równo dla każdego z błędów a licznik logistyczny 39. Dużo?

Mam też pytanie. Czy można wykodować telefon tzn. ten assistans ? Bo ostatnio wyskoczył błąd SOS.

Nie mam już słuchawki w podłokietniku ani nie wiem gdzie jest ukryta karta sim.

Pewnie w module tcu lub mulf ale nawet nie wiem jaki mam.

No chyba ze jest gdzie indziej ukryta.

Nie mam tez zamiaru do nich dzwonić.

Opublikowano
255 razy to znaczy ze cos juz sie skonczylo. To limit bledu. Blad sos wskazuje na karte sim. Wiec tcu. Pytanie czy modul czy zlacza. Moze tez pusty plik FSW_PSW.MAN pomoglby (czyli reset do ustawien fabrycznych) ale watpie.
  • 3 lata później...
Opublikowano

Odświeżę temat.

Aktualnie nie zacina się nic ani nic złego się nie dzieje.

Jedyne co to wyskakuje mi błąd sos failure który próbuje usunąć. Po podłączeniu pod kompa błąd A3A0. Bo wejściu w moduł i odczytaniu błędu komunikat brzmi: Prefit SIM not accessable.

I teraz moja zagwostka i pytanie.

Pierwsze co to poszedłbym w sprawdzenie lub wymianę karty SIM lub całkowite jej wyciągnięcie. Natomiast kompletnie nie mogę znaleźć wejścia na tą kartę... Szukałem w konsoli środkowej gdzie mam wejście na telefon Motorola V3 (Telefonu nie posiadam w aucie, poprzedni właściciel przesiał pewnie), w bagażniku odnalazłem moduł który odpowiada za bluetooth i tam również nie mam wejścia na tą kartę.. Więc pytanie gdzie ona jest? Jak normalnie mogę zadzwonić na 112 i wszystko ładnie działa. Słyszałem że wychodziły też moduły z zintegrowana karta SIM dodawana już przy produkcji auta. Ktoś coś więcej wie?

Opublikowano

W mojej e60, miejsce na kartę sim jest w zaznaczonym miejscu.

http://www.editer.pl/fotka/071c550f72a30d6599706e9c63674ac9_1.jpg

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589