Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Na początku usłyszałem jakby huczenie przy około 1500 2000 tysiąca obrotów, pomyślałem ze to skrzynia tak huczy dolałem oleju i dalej to samo.W końcu pomyślałem że wyłączę klimę i o dziwo dźwięk ustał. Czy ktoś z was miał taki problem.Dodam tylko że nie jest on cały czas słyszalny, czasem jest głośny czasem prawie go nie słychać.Klima chłodzi normalnie.A może to nie klimatyzacja a jakiś napinacz.Poproszę o jakiś pomysł, co to może być.
Opublikowano
witam. mam to samo tylko 525d i z tego co wiem duzo osób tez tak ma, ze klima po prostu huczy, w moim przypadku napewno nie jest to sprezarka bo mam juz 3 nową ze sklepu denso, wczesniej ta pierwsza tez huczała, zatarłem ja nastepnie kupiłem regenerowaną co było głupotą, tez huczała z tą nową podobnie, zauważyłem ze w zimnie dni w ogole nie huczy, najbardziej słyszalna jest w ciepłe dni gdy zaczyna schładzanie poźzniej troche ustwpuje, ostatnio byłem na nabijaniu klimy i kontroli, nic sie nie zmieniło . może ktoś zna przyczyne pozdrawiam !!:)
Opublikowano

Tez mam 525d i tez mam huczenie... ale ostatnia stojąc w korku bawiłem się regulacja nawieiewu w menu klimatyzacji i zauważyłem ze na 5 niebieskich kreskach mniej huczy niż np na 2 kreskach niebieskich. Czy ktoś mogl by to sprawdzić u siebie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Tez mam 525d i tez mam huczenie... ale ostatnia stojąc w korku bawiłem się regulacja nawieiewu w menu klimatyzacji i zauważyłem ze na 5 niebieskich kreskach mniej huczy niż np na 2 kreskach niebieskich. Czy ktoś mogl by to sprawdzić u siebie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ja dzisiaj testowałem ale nic nie zauważyłem, potestuje jeszcze i dam znać :)

Opublikowano
Mam tak samo w 520d n47, tyle ,że u mnie dźwięk przypominający "uuuuuuuuu...." współgra z obrotami silnika i redukcją biegów. Jak wyłączę klimatyzację nastaje cisza. Gdzieś na jakimś forum przeczytałem, że problem robi zbyt duża ilość czynnika w układzie, którego u siebie mam na pewno więcej niż potrzeba, bo gość u którego robiłem serwis w poprzednim roku stwierdził ,że dobił więcej bo coś słabo chłodzi :duh: nie wiedząc ,że w idrive nawiew z kratek środkowych ustawiony był na jedną kreskę niebieską. Może na dniach podjadę zrobić porządek z ilością czynnika to dam znać czy pomogło.
Opublikowano
Nic dzisiaj byłem u kolegi mechanika, posciągał paski i podejrzenie padło na alternator napewo łoźyska do wymiany ale czy to huczało napiszę po wymianie.
Opublikowano
czekam z niecierpliwością na jakieś sugestie i naprawy, u mnie huczy zawsze w cieplejsze dni tak ze na 100% klima, zastanawiam sie własnie czy to nabicie czynnika i gazu ma jakiś wpływ na to huczenie
Opublikowano
Nie, bo u mnie brakowało czynnika ok 200gr ,po konserwacji i nabiciu klimy dalej huczy.Mam nadzieję że to nie sprężarka, bo będzie kłopot.Ale z tego co czytałem wcześniej to po wymianie objawy nie ustąpiły.
Opublikowano
Jeszcze jedno .Gdy włączasz klimę pobór prądu wzrasta i alternator jest bardziej obciążony dlatego to jego łożyska mogą dawać taki efekt.Ale na pewno powiem po wymianie.
Opublikowano
ja tak samo jestem ciekaw :). szukałem duzo na ten temat i 100 % odpowiedzi jeszcze nie było :)
Opublikowano
W przyszłym tygodniu jadę na urlop.Umówiony jestem po majówce, także dam znać czy pomogło.Powiem jeszcze że nagrywałem telefonem przy pracującym silniku i dźwięk ten był słyszalny z okolic alternatora.
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Podpinam sie pod temat. Mam to samo... huczy i huczy... ktos ogarnął? Mi jeszcze piszczy jakby rolka przy wiekszym obciazeniu elektrycznym. Pasek i rolka wymieniana ale był pokój na tydzień.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Cześć

Ciepło się zrobiło i wychodzi kwiatek

Też się borykam z tym problemem , czym większe zapotrzebowanie na klimę tym większe buczenie w okolicach 1500-1900obr/m

Ktoś w innym temacie podpowiadał że moze to być wentylator od chłodnicy , ale nie sądze bo buczenie wzrasta i opada wraz z obrotami silnika , co najdziwniejsze na postoju z dodawaniem gazu tego nie ma tylko podczas jazdy

kurczę ciężko zlokalizować skąd idzie to buczenie . Zauważyłem że im wyższy bieg tym mocniej słychać

Opublikowano
E61 525D mam to samo co koledzy. Jeżdżę tak już trzeci rok. Nic z tym nie robiłem. Po serwisie klimy ten sam dźwięk buczenia...