Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od niedawna jestem posiadaczem BMW Serii 1. Z racji tego że jest to mój pierwszy samochód z systemem start/stop chciałbym się poradzić jak prawidłowo odpalać/gasić taki samochód żeby mu "nie zaszkodzić". Osobiście odpalam tak, że wkładam "kluczyk" do slotu, wciskam sprzęgło, a następnie naciskam przycisk START/STOP. Podczas gaszenia wrzucam na luz, naciskam przycisk i wyciągam kluczyk (tutaj już nie używam sprzęgła). Czy taki schemat postępowania jest dobry, czy może podczas gaszenia silnika również muszę nacisnąć sprzęgło ? Wiem, że temat może wydawać się głupi, lecz liczę na pomocne odpowiedzi ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Robisz jak chcesz. Zamiast kluczyka masz przycisk. Taka to jest roznica.

A system START/STOP to zupełnie co innego. Po dojechaniu do świateł, czy skrzyżowania czyli po zatrzymaniu auta, wrzucasz luz i puszczasz sprzęgło. Wtedy auto samo gaśnie. Odpalenie następuje po wciśnięciu sprzęgła samoistnie. Auto oczywiście musi być w ten system wyposażony. Przycisk do odpalania nie świadczy o tym że masz ten system.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie, zawsze należy wciskać sprzęgło przy odpalaniu/gaszeniu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

A czy włączenie najpierw zapłonu (wciśnięcie przycisku bez sprzęgła) i dopiero po chwili odpalenie samochodu nic nie zmienia?

W tych temperaturach nawet nie pokazuje kontrolki o grzaniu świec żarowych, ale jak to się ma do odpalania w zimę?

Opublikowano
Nie ma to żadnego znaczenia, świece grzeją się automatycznie w zależności od temperatury. Ja robie tak że wkładam kluczyk--> sprzęgło --> naciskam krótko START i puszczam od razu, auto po chwili odpala samo nawet przy -20. Nie ma konieczności trzymania guzika START aż do uruchomienia silnika.