Skocz do zawartości

Do tych co wymienili olej automat. Ile wejdzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś po dylematach wymieniłem w końcu olej w automacie.

Kupiłem uszczelką filtr no i olej atf esso.

Przy wymianie statycznej- bez przepłukania skrzyni weszło 5 litrów oleju.

Czy to aby nie za mało?

Czytałem na forum że może wejść ok 4,5-5 litrów. Gdzie indziej znowu, że 7-8. Ile wchodzi do mojej skrzyni?

Dodam, że wymieniałem w nieautoryzowanym serwisie BMW.

Gość spuślił olej, odczekał aż ostygnie skrzynia do ok 40 stopni. Weszło 3 litry oleju.

Potem odpalił auto i na chodzącym na luzie weszło jeszcze 2 litry do przelania.

Kurcze czy tyle wystarczy?

Prosze o pomoc :modlitwa:

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

moje byłe BMW e34 525i '93

e60 520i Tata

e87 120i Mama

http://www.damp479.bravehost.com

Jeżeli się nie otwiera spróbuj jutro :)

Opublikowano

Do calkowitego zalania skrzyni olejem potrzeba faktycznie 7-8 litrów, ale nigdy wszystkiego podczas wymiany nie spuścisz - nie ma takiej możliwości.

Na wymianę oleju z filtrem potrzeba 5-5,5 litra i więcej nie potrzeba. Chyba że zamierzasz demontować skrzynię i wylewać olej z koła kinetycznego :D

Opublikowano

Chodzi oto, że w vindekoderze nie pokazuje ile.

Jeżel jest tek jak mówi robertbmw to jestem spokojniejszy.

Ale czytałem kiedyś post kolegi psychop bodajże i napisał, że do e39 2,8 weszło mo 7 litrów oleju :shock:

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

moje byłe BMW e34 525i '93

e60 520i Tata

e87 120i Mama

http://www.damp479.bravehost.com

Jeżeli się nie otwiera spróbuj jutro :)

Opublikowano
Widocznie temat musiał dotyczyć zalania skrzyni olejem po jej uprzednim demontażu w wyniku czego można wylać większą ilość oleju z koła kinetycznego. Olej w skrzyniach 5HP.. zmieniałem wiele razy i zawsze wlewałem 5 - 5,5 litra.
Opublikowano

Wymiana samego oleju bez demontażu misy olejowej, a więc bez wymiany filtra oleju to tylko 3 litry, z filtrem, gdzie po jego odkręceniu, a wcześniej po demontażu misy zawsze jeszcze sporo ścieknie, wchodzi wspomniane 5 - 5,5 litra.

Do całej skrzyni wchodzi 7-8 litrów, a 8 to już na kompletnie pustą skrzynię wraz kołem kinetycznym.

Jeżeli wklejałeś instrukcję że ktoś tam wymieniał olej i wlał do skrzyni 8 l to powiedz mi ile w takim razie wchodzi oleju całkowicie do skrzyni - wraz z kołem kinetycznym 10, 11, 12 litrów - nie słyszałem o takiej pojemności.

Możliwe że facet przedstawił klientowi rachunek za wlanie do skrzyni 8 l gdzie faktycznie weszło 5 a na pozostałych trzech poprostu zarobił :D

Opublikowano

poprawilem sie, wyliczylem ze facetowi weszlo 7 lub ponad 7

bo najpierw 4, potem litr, potem jeszcze troche i na koncu 2 litry

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

No, można jeszcze brać pod uwagę fakt, że przy wlewaniu zawsze te 1,5 - 2 litry może się porozlewać, gdyż metoda wlewania oleju jest trochę niełatwa z grawitacyjnego punktu widzenia, a jeżeli jeszcze do tego podczas uzupełniania już stanu przypadkiem zgaśnie silnik to większa ilość ląduje na posadzce i na głowie również :D

Sorry :duh: zapomniałem tę kwestię wziąść pod uwagę. Mnie zawsze starczyło 6 litrów i w tej 6 butelce zawsze coś zostawało.

Opublikowano (edytowane)

z tym rozlewaniem to chyba nie bardzo :) bo gosc o tym nie wspomial ze mu sie cos rozlalo

po prostu weszlo mu ponad 7l :)

u mnie z angielskim srednio wiec moze by ktos zrefereowal dokladnie jak to sie wymienia :)

Edytowane przez Marcin978
http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Cóż mogę Ci doradzić we wnioskowaniu toczącej się dyskusji.

Włałeś 5 litrów i więcej nie chciało wejść, więc napewno niskiego stanu oleju w skrzyni nie masz. :cool2:

Opublikowano
Mi weszło 8 litrów ale dlatego że auto stało ze zdjętą miską przez cały dzień bo kolega kupił mi zły filtr.
Opublikowano
Jestem umowiony na wymiane oleju pod koniec miesiaca i powiedziano mi, ze uda sie wymienic ok 5l. Tyle oleju uda sie odswiezyc. Za kilka miesiecy (aby portfel odpoczal) nalezy wymiane zrobic jeszcze raz i wowczas mozna zalozyc za ma sie w dobrym stanie (prawie nowy) olej ktorym mozna przejecac ~80 tys km.