Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam :) Panowie mam problem ze swoim bmw e90 320i 2005 rok a mianowicie zaczela pracowac tak jak by na 3 cylindrach wymienione zostały cewki, świece,odma plus przewody odmy po wymianie odmy i prZewodów dzień bylo wszystko ok teraz pojawil sie blad podgrzewania sondy i znowu wyrzuca zaplon czy to ma cos wspolnego ? Dodam ze auto szarpie kiedy dodam gwaltownie gazu miga check i jedzie bardzo dobrze ale tylko przez 15-20 sekund po czym wraca znowu.szarpanie
Opublikowano

Mam podobnie jak Ty.U mnie wypada na 3 cyl miga check,głównie na zimnym.Po wypięciu wtyczki czujnika vvt problem znika.Wypnij wtyczkę z czujnika vvt i zobacz czy na zimnym będie wypadać.Podejrzany wałek mimośrodowy vvt(wytarta krzywka na 3 cyl.)Mechanik zwrócił uwagę na jedną z sond-ma wartość 0.(02 sensor add bank1).Jak jest u Ciebie?

https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/2dcbe2d7eeb61954

zrób sobie zrzuty z live data:wtryski,sondy

Też wymieniałem:świece,wtrysk,cewkę.czyściłem czujnik temp pow zasysanego(a'la przepustnica),wymiana filtra.

never again N46
Opublikowano

Dzis wypialem te wtyczki ale różnicy nie bylo

Jutro sprawdze napiecie do sond jesli bedzie wszystko w porządku z napieciem to chyba wymienie sondę

Opublikowano

Jutro sprawdze napiecie do sond jesli bedzie wszystko w porządku z napieciem to chyba wymienie sondę

Wypinałeś wtyczke na pracujacym silniku?Jeśli tak to zgaś i uruchom ponownie.U mnie nawet lewarek zmiany biegów mniej drży po wypieciu vvt,czyli silnik pracuje rowno na wszystkie garki.Wykluczyłeś już:świece,cewki,czujnik temp w "przepływce".Pozostaje vvt,kompresja,ewentualnie jakieś zawory,popychacze itp.A te sondę dla pewności mozesz podmienić na sprawną.Jakbyś porobił screeny z inpy na live data to ktos z kolegów zerknąlby fachowym okiem

never again N46
Opublikowano
Tak zgsilem auto odpialem aku i po wyjeciu wtyczki zalialem aku odpalilem i zadnej roznicy nie bylo na pocZątku moze troszeczke lepiej ale po 20 sekundach znowu to samo
Opublikowano

Wypinałeś wtyczke na pracujacym silniku?Jeśli tak to zgaś i uruchom ponownie.U mnie nawet lewarek zmiany biegów mniej drży po wypieciu vvt,czyli silnik pracuje rowno na wszystkie garki.Wykluczyłeś już:świece,cewki,czujnik temp w "przepływce".Pozostaje vvt,kompresja,ewentualnie jakieś zawory,popychacze itp.A te sondę dla pewności mozesz podmienić na sprawną.Jakbyś porobił screeny z inpy na live data to ktos z kolegów zerknąlby fachowym okiem

Dzis zrobie screeny

Opublikowano
Jak na innym za każdym razem,to może być coś z mieszanką paliwa.Czyli:sondy,świece,cewki,przeplywka(w n46 akurat jej nie ma,ale wypiąć możesz).Zlokalizuj tą sondę co pisałeś i ją wymień.Możesz jeszcze wypiąć tą a'la przepływkę i pojezdzij bez niej.Paliwo złej jakości też może powodować wypadanie zapłonu.Filtry:paliwa,powietrza kiedy były wymieniane?Nie wspomniałeś czy masz lpg?
never again N46
Opublikowano
A mi sie chyba wydaje ze to cos z elektryka wczoraj auto juz nie pokazywalo błędu sądy tzn raz pokazal ze sondy sa zamienione a potem nie pokazal ze sondy tylko ze wyrzucenie na 4 cyl wracajac do domu jechał idealnie i nic sie nie dzialo a dzis juz do pracy znowu jak by na 3 cyl.. zaczniemy chyba od wyczyszczenia wszystkich mas w aucie
Opublikowano
Filtr paliwa z rok na pewno ale wymienimy je po swietach

Powodzenia :norty:

Wiesz, że w n46 nie ma klasycznego filtra paliwa, tylko filtr zintegrowany z zestawem naprawczym pompy za 600 -700 zł ?

Opublikowano
Filtr paliwa z rok na pewno ale wymienimy je po swietach

Powodzenia :norty:

Wiesz, że w n46 nie ma klasycznego filtra paliwa, tylko filtr zintegrowany z zestawem naprawczym pompy za 600 -700 zł ?

Hmmm co z tego ? To znaczy ze jak kosztuje 700 zl to nie mozna go wymienic ? O czym ty mowisz stary :D wymieniac i tak trzeba nie zaleznie gdzie jest. Odma znajduje sie tez w trudnym miejscu ale to nie znaczy ze jest nie wymienialna :D ziomus to nie polonez :) czasami zla mieszanka czasami jakis syf możliwość jest milion ja osobiscie wole wymienic i wyeliminować błąd

Opublikowano

To z tego, że nie masz pojęcia o czym piszesz.

Filtr paliwa z rok na pewno

To wymieniałeś czy nie ?

Pewnie nie, tylko tak napisałeś od czapy nie znając tematu.

Raz jeszcze Ci napsizę, że nie ma tam klasycznego filtra, tylko coś w rodzaju sitka filtrującego ewentualne zanieczyszczenia.

To można najzwyczajniej w świecie przeczyścić ale i tak na 99% będzie to u Ciebie czyste.

Czy sitko jest drożne i czy zasilanie w paliwo jest poprawne, sprawdzisz mierząc ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej.....ziomuś.

możliwość jest milion ja osobiscie wole wymienic i wyeliminować błąd

Takim sposobem, to będziesz wymieniał części do usranej śmierci i nie dojdziesz do tego co jest przyczyną usterki.

Twój cyrk, twoje małpy.

Wystarczy oddać auto do dobrego serwisu, który przeprowadzi fachową diagnostykę a nie będzie się bawił jak ty, w zbędne wymiany drogich i sprawnych części.

Opublikowano

Bartosz i tak i nie...

Sitko masz w zestawie pompy paliwa tuż przed nią. Czyli w prawej komorze baku.

Natomiast w lewej jest zestaw filtra z regulatorem ciśnienia i tam jest wbudowany normalny papierowy filtr ale oczywiście samego filtra nie wymienisz. Bo trzeba by tę puszkę rozciąć.

Rozbierałem to i nawet przez chwilę podłączyłem inny filtr na kablu. Całość skleiłem. Różnic nie odczułem. Wróciłem do oryginalnego rozwiązania.

Opublikowano
To z tego, że nie masz pojęcia o czym piszesz.
Filtr paliwa z rok na pewno

To wymieniałeś czy nie ?

Pewnie nie, tylko tak napisałeś od czapy nie znając tematu.

Raz jeszcze Ci napsizę, że nie ma tam klasycznego filtra, tylko coś w rodzaju sitka filtrującego ewentualne zanieczyszczenia.

To można najzwyczajniej w świecie przeczyścić ale i tak na 99% będzie to u Ciebie czyste.

Czy sitko jest drożne i czy zasilanie w paliwo jest poprawne, sprawdzisz mierząc ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej.....ziomuś.

możliwość jest milion ja osobiscie wole wymienic i wyeliminować błąd

Takim sposobem, to będziesz wymieniał części do usranej śmierci i nie dojdziesz do tego co jest przyczyną usterki.

Twój cyrk, twoje małpy.

Wystarczy oddać auto do dobrego serwisu, który przeprowadzi fachową diagnostykę a nie będzie się bawił jak ty, w zbędne wymiany drogich i sprawnych części.

Skoro pisalem ze filtr byl wymieniany to byl czy ty myslisz ze od tak gadam ? Byl wymieniany z łańcuchem rozrządu i to na bank bylo rok temu albo troszke dluzej. Co do serwisu to auto z serwisu wróciło wiec nie gadaj mi tu o serwisach stary jak chcesz pomoc to pomoz a nie pieprzysz od rzeczy pierdoly i ktorych sam pojęcia nie masz

Opublikowano
2 dni temu przedmuchalem auto dość agresywna jazda i 2 dni bylo ok problem znowu sie zaczyna myślę nad wyjeciem kata czy jest to dobry pomysl ? I dlaczego jak ostatnio mechanik podłączył kompa to pokazalo ze sondy sa zamienione ? Kiedy sond nikt nie dotykal a dzien wczesniej takiego bledu nie bylo
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie wyjelismy wałek mimosrodowy valvetronica wytarlo mniej wiecej 0.1 mm i teraz pytanie czy ktos sie orientuje czy to jest duzo czy malo ?