Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Koledzy, potrzebuje zakodowac modul RLS a konkretnie spowodowac, zeby byl mniej czuly a co za tym idzie, zeby przelaczal swiatla dzienne na xenon pozniej (jak jest znacznie ciemniej)

w module RLS czulosc czujnika swiatla wystepuje w 2 miejscach:

1) DEF_FLC_SCHWELLWERT_SATZ i tu sa ustawione dwie wartosci wert_01 (high sensitivity) oraz wert_04 (high sensitivity) [nie ma pomylki przy obu wartosciach jest high sensitivity]

2) FLC_SCHWELLWERT_SATZ i tu jest zaznaczona jedna wartosc wert_02 (normal sensitivity)

ktory z tych parametrow odpowiada za czulosc RLS. jak go zakodowac, zeby te czulosc obnizyc i zeby zmienial swiatla przy znacznie mniejszej ilosci swiatla?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moduł RLS

FLC_SCHWELLWERT_SATZ

wert_01 = wyłączony

wert_02 = normalna

wert_03 = bardzo czuły

wert_04 = czuły

W tym temacie było pisane

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=210591

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesteś pewny, że 01 to wyłączony? Miałem ostatnio przedlifta e60 i na 01 działa a właściciel dał mi znać, że nawet jest zbyt czuły - za wcześnie zmienia na mijania.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli, który jest najmniej czuły?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

napisalem wartosc 02 - wartosc HEX.

wert_02 ma wartosc hex 01 jesli dobrze pamietam i ta opcja jest najmniej czula.

pytanie czym sie różni wersj DEF_ od wersj bez def

• 1 rok później...
Opublikowano

Podłączę się do tematu.

Nie chcą mi działać automatyczne światła, w sensie włączenie ich w pozycję A = zapalają się od razu kseny, gdzie kiedyś w dzień zapalały się ringi, a kseny dopiero później, gdy robiło się ciemniej.

ISTA wykryła błąd braku info o przedniej szybie (ostatni błąd na dole)

1.png

Odpaliłem profil EXPERTENMODUS, załadowałem E90, CAS, załadowałem moduł RLS i oto co widzę w pliku FSW_PSW. Nigdzie nie ma info, które gdzieś widziałem, mianowicie:

FLC_SCHWELLWERT_SATZ

wert_01

FLC_SCHWELLWERT_SATZ_2

wert_01

FLC_SCHWELLWERT_SATZ_3

wert_01

FLC_SCHWELLWERT_SATZ_4

wert_01

TYP_FRONTSCHEIBE

klimakomfort

WISCHERMOTOR_RSK

wert_01

U mnie jest tak:

DEF_FLC_SCHWELLWERT_SATZ

wert_01

EMPF_OHNE_RAENDELRAD

empfindlichkeitsstufe_3

FLC_SCHWELLWERT_SATZ

wert_01

KONFIG_NACHL_REGEN

wert_01

KONFIG_RLS_GESCHW

nicht_aktiv

KONFIG_RLS_RAENDELRAD

aktiv

KONFIG_RLS_REGEN

aktiv

WISCHEN_STUFE2

aktiv

WISCHERMOTOR_RSK

nicht_aktiv

FLC_SCHWELLWERT

wert_01

UEBERWISCHZEIT_1

wert_01

Może po prostu dopisać tę linijkę? Czy ma znaczenie pod którym wpisem ją umieszczę?

TYP_FRONTSCHEIBE

serienscheibe

bo u mnie zdaje się jest zwykła szyba, acz podgrzewana. Pojęcia nie mam czym różni się seryjna od klimakomfort. To już jest trzecia szyba w tym aucie, czyli były dwie wymiany, widocznie panowie w ASO nie ogarnęli jak trzeba i zapomnieli o tym. Wartość naprawy była ok. 3500 zł (parę lat temu), jeśli może ta wartość pomoże w ustaleniu jakiego rodzaju to może być szyba dla E90 LCI 318i 2009.

Dodam jeszcze, że sensor deszczu działa okej.

icon3.png G30 530i xDrive

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Musisz zrobić kalibracje rls-a w inpa

Ansteuern - Initialisieren - F1

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Właśnie dopisałem

TYP_FRONTSCHEIBE

serienscheibe

iii...chyba sukces :) Po włączeniu świateł na A znowu świecą się tylko ringi. Zasłoniłem ręką: natychmiast zapaliły się kseny. Odsunąłem rękę, po 2-3s przełączył się na ringi. Wygląda dobrze.

ISTA już nie pokazuje błędu modułu RLS. Pojeżdżę i zobaczę jak to działa i czy o zmroku się zapali, ale wygląda jak na razie okej.

icon3.png G30 530i xDrive

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak było wcześniej zakodowane ?

TYP_FRONTSCHEIBE

.................. ?

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • 2 lata później...
Opublikowano
Koledzy, potrzebuje zakodowac modul RLS a konkretnie spowodowac, zeby byl mniej czuly a co za tym idzie, zeby przelaczal swiatla dzienne na xenon pozniej (jak jest znacznie ciemniej)

w module RLS czulosc czujnika swiatla wystepuje w 2 miejscach:

1) DEF_FLC_SCHWELLWERT_SATZ i tu sa ustawione dwie wartosci wert_01 (high sensitivity) oraz wert_04 (high sensitivity) [nie ma pomylki przy obu wartosciach jest high sensitivity]

2) FLC_SCHWELLWERT_SATZ i tu jest zaznaczona jedna wartosc wert_02 (normal sensitivity)

ktory z tych parametrow odpowiada za czulosc RLS. jak go zakodowac, zeby te czulosc obnizyc i zeby zmienial swiatla przy znacznie mniejszej ilosci swiatla?

Zakodowałeś ten czujnik ?