Skocz do zawartości

Czy ktos wie co to jest!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam wydech oryginal podwójny tył i wczoraj dałem go do lakiernika na małe poprawki i zobaczyłem cos dziwnego na tylnym wydechu. Mam zdjęcie ale nie wiem jak wkleić. Jest taka zapadka w jednej z rur.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Poszukaj na forum o tym już było, ta klapka sterowana jest przez komputer silnika i dzięki niej coś jest lepiej :) napewno było :)
Opublikowano
Witam

Mam wydech oryginal podwójny tył i wczoraj dałem go do lakiernika na małe poprawki i zobaczyłem cos dziwnego na tylnym wydechu. Mam zdjęcie ale nie wiem jak wkleić. Jest taka zapadka w jednej z rur.

Jak masz zdjęcie to włoz je na jakiś serwer np.http://www.imageshack.us/ i wklej link na forum .

Opublikowano
Jest to przepustnica a dokładnie system poprawiający elastyczność silnika na wolnych i średnich obrotach. Jest często stosowany w 328.
Opublikowano
  • Autor
tam jest membrana w środku (tak mi sie wydaje) i jest miejsce do podłączenia przewodu o małym przekroju ciśnienie. Gdzie to powinno być podłączone??? Teraz cały czas jest otwarta ta klapka.
Opublikowano

Tą przepustnicą steruje komputer poprzez elektrozawór a całą pracę wykonuje podciśnienie z kolektora ssącego, które zasysa membranę po odpaleniu.

Na zgaszonym silniku przepustnica ma być otwarta a po zapaleniu ma się zamknąć i dopiero otworzyć przy ok. połowie obrotów.

Jest jeszcze opcja, że ktoś załozył wydech od 2.8 i nie masz sterowania systemu, przez co przepustnica jest cały czas otwarta.

Nie spotkałem się z tym systemem w coupe 325 ale jeśli piszesz że to Alpina to nie wiadomo czy nie zastosowali.

Na zdjęciu dopatrzyłem się, że nie masz podpiętej rurki podciśnienia. Reszta jest niewidoczna.

Opublikowano
  • Autor
tak, zgadza się. Nie mam podpiętej tej rurki, ale jeśli ma ona biec z kolektora ssącego sprobuje poszukać czy jest tam coś takiego
Opublikowano
  • Autor
a czy może jakaś podpowiedź w której częśći kolektora ssącego powinien być ten przewód ciśnienieowy który powinien iść do tego urządzenia z tyłu na wydechu???