Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam BMW E30 318 i M40 od 14 wrzesnia mam założoną instalacje gazowa i wszytsko było w miare ok.... Od 2 tygodni autem nie da sie jezdzic szarpie, skacza obroty , wybucha coś i wtedy gasnie wogóle...

Co mam zrobić prosze o pomoc

Szukając powowdu sprwdziłam: świece , silnik krokowy, szczelność kolektora, przepustnice, czujnik temperatury, wtryskiwacze każdy mówi coś innego a autem sie nie da normlanie jezdzić gaśnie szarpie ... tragedia... Pomocy co mam zrobić !!!!!!!!

Opublikowano

Widzę że jesteś z rodzinnego miasta i nawet dobrze śmigasz z hasłami mechanicznymi :D - chyba że Twoja druga połowa (przypuszczam) mówi Ci co masz pisać, bo trochę zaskoczony jestem tekstem ze słowem "wymieniłam" :cool2:

Co do objawów to w pierwszej kolejności posprawdzaj układ dolotowy powietrza - wszystkie węże muszą być całe i dobrze założone - mam na myśli te pomiędzy filtrem powietrza a przepustnicą, oraz przy zaworze dodatkowego powietrza.

Następnie sprawdź czy klapa w przepływomierzu nie jest przypadkiem przycięta w pozycji otwartej i ogólnie się zacina.

Sprawdzeń dokonuj na paliwie, jeżeli wszystko powróci do normy trzeba będzie szukać powodów wystrzałów gazu.

Opublikowano
a to się dzieje na LPG czy na PB? jaką masz instalację?

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Ja posłuchałbym rady robertbmw. Żeby szukać przyczyny dlaczego auto nie chodzi na gazie najpierw musi idealnie śmigać na benzynie. Zresztą piszesz że od założenia gazu auto chodziło w miare ok. Domyślam się więc że jednak nie było idealnie. Wystrzały są objawem niesprawności układu zapłonowego, lub zbyt ubogiej mieszanki. To drugie może być spowodowane przytkaniem przepływu gazu. Może być zatkany filtr gazu, zagnieciony przewód między zbiornikiem a parownikiem. Uboga mieszanka może wynikać również z nieszczelności w układzie ssącym, ale wtedy na benzynie też będzie lipa.