Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Panowie mam fabryczne webasto w mojej E61 2007 rok 2.0 D 177km. I powiedźcie mi co może być przyczyna że webasto raz grzeje a raz nie??? Załącza się normalnie z pilota i chodzi ale z wylotów powietrze leci chłodne powietrze a jeszcze parę dni temu grzało elegancko?? Już raz kiedys tak miałem ale samo jakoś się naprawiło. A teraz kiedy przyszły mrozy to nie grzeje. A i czy dym lecący spod auta to normalne??
Opublikowano

Dym spod auta to normalne ,bo webasto ma tłumik spalin pod fotelem pasażera w podwoziu.Działa na paliwo

ze zbiornika i po podaniu na grzałkę powstają spaliny stąd dymi spod auta.Raz działa raz nie trudno ocenić przyczynę ,najlepiej podpiąć komputer.A czy działa ci normalnie po uruchomieniu silnika jak jest poniżej +5 stopni,czy problem jest jak załączasz webasto z pilota.Przy tych mrozach sprawne webasto to skarb.U mnie zaczyna lecieć cieple powietrze z nawiewów po ok.2 km może wcześniej.Dziś rano tak było temp -15 na zewnątrz :D

Opublikowano
Pewnie dlatego że webasto nie dogrzewa silnika ,bo nie chodzi ,sprawdz temperaturę silnika w ukrytym menu
Opublikowano
Wydaje mi się ze kolega karelnati21 ma problem nie tylko z webasto ale też z termostatami.W E60 webasto grzeje kabinę nie silnik.Nie działa webasto i termostaty niesprawne.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wylot spalin jest pod fotelem kierowcy - chyba, że kolega piszący wcześniej jeździ anglikiem. Zimne powietrze pomimo pracującego webasto to objaw uszkodzonej dodatkowej pompki wody - wymusza ona obieg płynu na wyłączonym silniku. Diagnoza niekoniecznie wurzuci błąd, należy podłączyć Inpe i obserwować pracę Webasto, a dokładnie to, czy nie za szybko osiąga wysoką temperaturę bo jest to objawem braku przepływu płynu przez układ i ogranicza pracę podgrzewacza.